elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València reforça la seua implicació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

    El Consell de Govern de la Universitat de València ha sigut informat hui dimarts d’un projecte de la Comissió de Sotenibilitat per a reforçar la implicació de la institució acadèmica amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aprovats per l’ONU. El Consell també ha iniciat els tràmits per a canviar la denominació de la Facultat de Psicologia, que passarà a dir-se Facultat de Psicologia i Logopèdia.

    La vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, ha presentat el projecte per a impulsar en la Universitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Ha indicat que es tracta d’una oportunitat per a unificar i coordinar totes les iniciatives que ja s’estan realitzant en aquest àmbit, repensar determinades inèrcies i aprofitar les mesures com a motor de transformació intern i de cara a la societat.

    Segons la documentació aportada, es tracta de “realitzar una anàlisi crítica i profunda d’aquests Objectius, entenent les universitats en el seu potencial transformador de la societat. És la seua missió. La integració dels ODS en la nostra comunitat és una oportunitat per a plantejar-nos com millorar els nostres processos interns i externs en matèria de respecte per les persones i el planeta”.

    Aquest procés només es pot viure d’una forma participativa, ha afegit, “on ens involucrem totes les persones de la comunitat universitària que vulguen ser partícips d’aquesta etapa, així com aquella part de la societat civil, societats, empreses, organitzacions i administracions públiques, a les quals ens devem en la nostra missió formadora de professionals i ciutadans i ciutadanes. Tot això, amb la finalitat d’arribar a formular propostes d’accions de canvi en la pròpia universitat, que facen de la Universitat de València no sols un ens divulgador i conscienciador del procés de transformació cap a una societat sostenible, sinó un ens promulgador i executor de polítiques pròpies del segle XXI, que siguen respectuoses amb les persones i el nostre entorn”.

    La Universitat de València va realitzar l’any 2011 un projecte de Campus Sostenible, l’objectiu del qual era incloure la sostenibilitat com a eix fonamental de la seua estratègia. La idea central d’aquest projecte consistia a impulsar iniciatives per a aconseguir un desenvolupament sostenible dins de la institució.

    Els objectius marcats per l'ONU són posar fi a la pobresa en totes les seues formes a tot el món; posar fi a la fam aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible; garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots en totes les edats, garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tots; aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les xiquetes; garantir la disponibilitat d’aigua i la seua gestió sostenible i el sanejament per a tots; garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i’moderna per a tots; promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots; construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació; reduir la desigualtat en i entre els països; aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilents i sostenibles; garantir modalitats de consum i producció sostenibles; adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes; conservar i utilitzar en forma sostenible els oceans, les mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible; gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, detindre i invertir la degradació de les terres i detindre la pèrdua de biodiversitat; promoure societats pacífiques i inclusives; i revitalitzar l'Aliança Mundial per al Desenvolupament Sostenible.

    Crítiques a un conveni universitari

    En el torn obert de paraules, des del Bloc d’Estudiants Agermanats s'ha criticat la signatura d'un conveni amb la Universitat d'Ariel, situada en un assentament israelià a Cisjordània. Segons una representant d'aquest sindicat estudiantil, Israel ha sigut condemnada reiteradament pel Consell de Seguretat de l’ONU per la seua política d’assentaments en territoris palestins, i la signatura d’aquest conveni (aprovat el mes de maig passat) contradiu la trajectòria de la Universitat de València en aquest punt.

    El vicerector d’Internacionalització, Carles Padilla, ha indicat que estudiarà aquest cas concret, però, amb caràcter general, ha recordat que la Universitat de València manté relacions amb universitats de molts països encara que no compartisca la política dels seus governs. També la rectora s’ha mostrat partidària d’analitzar de nou la qüestió, i ha aprofitat per a recordar els vincles institucionals amb el poble palestí, i ha destacat una col·laboració concreta per a facilitar l'accés de les dones palestines a l’ensenyament superior.

    Pujar