elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València és la quarta espanyola amb major nombre d’especialistes amb més cites científiques

    Segons es desprèn de la base de dades del The Meta-Research Innovation Center d’Stanford (METRICS), la Universitat de València compta amb el 3,2% de les autores i els autors amb més cites en el període entre 1996 i 2018 a Espanya. Amb aquesta contribució científica és la quarta universitat i la sisena institució estatal i representa el 54,7% de tot el Sistema Públic Universitari Valencià (SUPV) en el període.

    METRICS és una base de dades pública amb cites de Scopus que ofereix informació estandarditzada sobre al voltant de 100.000 científics i científiques amb més cites del món, que es classifiquen en 22 camps i 176 subcamps. Organitza aquests especialistes en tres períodes: Career2018, durant 23 anys (des de l’1 de gener de 1996 al 31 de desembre del 2018); Year2017 (referències només de 2017); i Career2017, que comprèn les citacions obtingudes des de 1996 fins 2017.

    Així, entre 1996 i 2018, 41 dels 75 científics i les científiques amb més cites del SUPV són de la Universitat de València (UV), entre 1.274 procedents d’institucions espanyoles. Avelino Corma (CSIC) és el científic espanyol més citat en METRICS. En el cas de la Universitat de València, per ordre de major a menor nombre de cites es troben Artemi Cerdà (de l’àrea d’Agronomia i Agricultura); Yolanda Picó (Química Analítica); J. W. F. Valle (Física Nuclear i de Partícules); Luis R. Domingo (Química Orgànica); i Carlos Simón (Obstetrícia i Medicina Reproductiva). També figuren en els primers llocs Marina C. Berenguer, Antonio Pich, Eugenio Coronado, Santiago F. Elena, Marvin Ross, Eulogio Oset i María José Gómez-Lechón.

    Si s’atén a la classificació Year2017 (cites rebudes només en l’any 2017), la Universitat de València millora i és la cinquena institució de l’Estat amb més persones autores entre les més citades (51), només superada en aquest indicador pel CSIC, la Universitat de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona i la Complutense de Madrid. Entre els especialistes més destacats de la UV figuren Artemi Cerdà, Luis R. Domingo, Yolanda Picó, Gustavo Camps-Valls, Eugenio Coronado, Josep Redón i Henk J. Bolink. La producció d’aquest grup representa un 3,6% del conjunt estatal, i un 40,8% del SUPV.

    Atenent l’anàlisi de METRICS per al període de 1996 a 2017, són 39 les científiques i els científics de la Universitat en el grup dels que obtenen un major nombre de cites, fet que representa el 50% del Sistema Universitari Públic Valencià i la sisena institució de l’estat (un 3,5% del total estatal). Segons aquesta classificació, els autors i les autores de la UV amb més cites són Artemi Cerdà, Yolanda Picó, Antonio Pich, Luis R. Domingo, Josep Redón, José-Luis Ríos, Eugenio Coronado i José W. F. Valle.

    Per àrees de coneixement, Química, Física, Medicina, Ciències Biològiques i Farmàcia són les àrees de la Universitat de València amb major nombre d’especialistes.

    Metodologia

    Segons els autors de l’article «A standardized citation metrics author database annotated for scientific field», aquesta base de dades s’ha creat per estandarditzar informació sobre l’ús de mètriques de cites, una pràctica que s’ha generalitzat, però comporta algunes dificultats pel que fa a la interpretació de les dades, i per tant conèixer realment el seu impacte i l’excel·lència associada.

    Amb les dades de SCOPUS, METRICS aporta informació sobre cites, índex h, índex hm ajustat per coautoria, cites d’articles en diferents posicions d’autoria i un indicador compost sobre alguna cosa més dels 100.000 autors més citats.

    Pujar