elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València posa en marxa diferents activitats de divulgació científica

La Universitat de València posa en marxa diferents activitats de divulgació científica

    Tallers de matemàtiques, de geologia i d'astronomia, així com un programa de conferències realitzat per professorat universitari en instituts; bars de ciències per a públic en general; un congrés sobre pensament crític; i un programa de rutes matemàtiques on es relaciona el patrimoni amb la divulgació. Són algunes de les propostes que la Universitat de València ha posat en marxa, a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, per a promoure les vocacions científiques i acostar la ciència a la societat.

    L'observació del sol amb un telescopi i el coneixement dels cossos celestes de l'Univers; mirar amb el microscopi elements paleontològics i després apreciar-los al Museu de Geologia; o identificar minerals a partir de les seues propietats (color, magnetisme, brillantor o duresa). Són algunes de les accions incloses als tallers de ciència, una acció que funciona sota demanda i que permet a alumnat d'instituts d'ensenyament secundari realitzar diferents activitats (experiments, demostracions, reconeixements, utilització d'instrumental científic) en les instal·lacions de la Universitat de València.

    També es podrà conéixer les principals malalties rares; la biodiversitat de la Mediterrània; els paràsits als aliments; qui eren els ibers; les bases neurocientífiques de l'amor; o la investigació a l'Antàrtida, entre d'altres temes. Es tracta del programa Estimulant les vocacions científiques, realitzat en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques, i que de la mà d'investigadores i investigadors de la Universitat, acosta la ciència a l'alumnat valencià de secundària i batxillerat, però també a associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA), ajuntaments i d'altres entitats.

    Així, hui dimecres 7 de març tindrà lloc amb l'IES Sanchis Guarner de Castelló de Rugat el primer taller de matemàtiques, centre que la setmana passada ja va acollir la xarrada Darwin i l'arbre de la vida del professor de Bioquímica Juli Peretó. En el taller s'exposaran les seccions i plànols d'un cos geomètric, a partir del qual l'alumnat construirà models reals de superfícies. Els tallers d'astronomia i el de geologia acosten aquestes disciplines a l'alumnat i començaran els pròxims dies. Durant l'any 2018 hi ha prevista la realització de 30 conferències i 30 tallers.

    Una altra de les activitats per a acostar la ciència al públic en general són els bars de ciències. Aquest dimecres 28 de febrer ha tingut lloc el segon de l'any, sota el títol Neurones naturals i neurones artificials. Els bars de ciència són un diàleg entre ciutadans i especialistes en un ambient relaxat com és una cafeteria, on el públic pregunta sobre la matèria i l'actualitat científica d'aquesta àrea i l'especialista comparteix els seus coneixements. Aquesta activitat es realitza a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València i se'n preveuen sis al llarg de l'any.

    A més, a meitat de febrer varen començar les rutes matemàtiques, unes activitats didàctiques i divulgatives adreçades a estudiantat de secundària i batxiller, consistents en itineraris científics on s'utilitza l'entorn de la ciutat de València com a recurs per a l'ensenyament i l'aprenentatge de matemàtiques. En una primera fase de l'activitat, fins a juny, participaran més de 3.000 alumnes d'uns 50 instituts. Les Torres de Serrans, el Jardí Botànic, l'Oceanogràfic, la Ciutat de les Arts i de les Ciències, La Nau de la Universitat de València o el Mercat de Colon són alguns dels espais utilitzats per a aquestes rutes.

    La Universitat, a més, també col·labora en el programa A Ciencia Cierta de CV Radio, i elaborarà durant 2018 activitats com matinals (jornades d'actualització per a professorat de secundària); i converses entre científiques i científics i persones interessades. També s'està treballant en una nova activitat divulgativa per a posar en valor la biodiversitat i el valor cultural de la Mediterrània, que serà la primera que ofereix la UCC+i de la Universitat de València per a alumnat de primària. Aquestes activitats compten amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT) i del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i està previst que en elles participen globalment més de 5.000 persones.

    Congrés de Pensament Crític i Divulgació Científica

    Hui dimecres es clausura el III Congrés de Pensament Crític i Divulgació Científica, que amb el títol Ciència i Ideologia, ha tractat la relació entre la ciència i el seu context ideològic. L'encontre científic, des de dilluns, s'ha enfocat des d'àrees com la filosofia, la psicologia, la neurociència o el periodisme, entre d'altres.

    Pujar