La Universitat de València participa en la celebració del 25 aniversari de la Càtedra Príncep d’Astúries
El professor Jorge Garcés participa en l’acte que se celebra hui 11 de febrer en l’Auditori de la seu d’Endesa, amb la cloenda presidida pel Rei Felipe VI
La Universitat de València participa hui dimarts 11 de febrer en els actes de celebració del 25 aniversari de la Càtedra Príncep d'Astúries. El catedràtic Jorge Garcés Ferrer, director de l'Institut Polibienestar de la Universitat de València que enguany compleix 15 anys de la seua creació, assistirà a l'acte de celebració. Garcés Ferrer va ser titular de la Càtedra Príncep Felip a la Georgetown University de Washington DC (EUA) en el període 2014-16.
La Càtedra Príncep Felip a Georgetown University de Washington DC (EUA) és una càtedra que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Espanya convoca periòdicament en concurrència pública competitiva en el marc de l'acord subscrit amb la Universitat de Georgetown, l'Ambaixada d'Espanya als EUA i la Fundació Endesa. La Càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat de Georgetown es va crear el 1999 en honor a la figura del Príncep Felip de Borbó i Grècia, actual Rei Felip VI d'Espanya, qui va desenvolupar els seus estudis de postgrau a l'Edmund A. Walsh School of Foreign Service de la Universitat de Georgetown.
El professor de la Universitat de València Joge Garcés va ser elegit per un comité de selecció mixt, constituït per rectors d'universitats espanyoles, membres de la Universitat de Georgetown, membres del Ministeri d'Universitats i representants de la Fundació Endesa.
Jorge Garcés destaca que “el paper de la Càtedra Príncep d'Astúries és fonamental per a la creació de ponts acadèmics i científics entre Espanya i Estats Units. Hui més que mai hem de crear vincles entre uns països i altres amb vista a millorar la societat. Hem de recolzar-nos en les TIC i la Intel·ligència artificial, per suposat, però no hem de deixar de banda les persones. Allò social ha de ser la columna vertebral de tot; l'educació, la investigació, la política i l'economia. Enguany Polibienestar compleix 15 anys i tots els actes que anem a celebrar tindran present aquest missatge perquè no el perdem de vista”.
Tres anys al capdavant de la càtedra
Durant els tres anys que va ocupar la Càtedra Príncep d'Astúries, el professor Garcés va desenvolupar activitats docents i d'investigació amb l'objectiu de contribuir a la promoció i difusió dels estudis sobre Espanya i Europa en el camp de les Polítiques Socials Europees Comparades, assumint, a més, la representació institucional de la Càtedra davant organismes i personalitats del món acadèmic, científic, econòmic, social i diplomàtic als EUA.
Així, i amb eixa visió holística de contribuir a la difusió i promoció de la ciència i la investigació universitària espanyola, el professor Garcés va dur a terme reunions bilaterals entre la Càtedra Príncep d'Astúries i diferents institucions internacionals ubicades a Washington DC, com el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, el Banc Interamericà de Desenvolupament, l'Organització d'Estats Americans, l'Organització Panamericana de la Salut i la Delegació de la Comissió Europea als EUA. En aquesta mateixa línia va col·laborar i manté encara col·laboracions amb prestigiosos Think-Tanks nord-americans com Brookings, Wilson Center, Peterson Institute for International Economics, Center for Strategic and International Studies i Council on Foreign Relations.
També cal destacar la tasca desenvolupada per Jorge Garcés junt amb l'Ambaixada Espanyola a Washington DC, en la promoció i consolidació de la primera Associació de Científics Espanyols als EUA (ECUSA). Conjuntament amb aquesta associació científica, la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) i l'Ambaixada Espanyola, des de la Càtedra Príncep d'Astúries va organitzar el setembre de 2015 el ‘Primer Congrés de Científics Espanyols als EUA’, amb el patrocini de la Fundació Ramón Areces, Fundació la Caixa i la Fundació Endesa, amb la presidència dels Reis d'Espanya.
Des de la seua creació el 1999, a més de Jorge Garcés Ferrer, han ocupat aquesta càtedra destacats acadèmics com és el cas de Josep Maria Colomer, Natividad Fernández Sola o Juan Luis Manfredi, els quals han contribuït a difondre una imatge més completa i diversa de la realitat espanyola en el context internacional.
Sobre Polibienestar, de la Universitat de València
L'Institut d'Investigació Polibienestar, és un institut públic d'investigació de referència internacional pertanyent a la Universitat de València, especialitzat en investigació, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l'àmbit de les polítiques socials. A més de la investigació al voltant de les seues 3 línies de recerca, salut, sostenibilitat i governança i innovació i educació inclusiva, Polibienestar assessora l'administració i les empreses en el disseny, planificació i implementació de recursos i polítiques de benestar social i sostenibilitat.
Enguany celebra el seu 15 Aniversari i ho farà amb l'eix principal de #somossocial. En línia amb la seua dinàmica, Polibienestar celebrarà un acte social, un acte acadèmic i diverses conferències i trobades que fomenten la sostenibilitat econòmica, social, política i tècnica dels sistemes de benestar a Europa.