La Universitat de València i La Fe editen una guia per a promoure entre la població migrant la donació de mostres per a investigació
El 99% de mostres gestionades per Biobanc La Fe són de persones de nacionalitat espanyola i raça caucàsica, la qual cosa esbiaixa les investigacions
L’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IIDL) i el Biobanc de l’Hospital Universitari i Politènic La Fe han editat en format digital una guia per a conscienciar sobre la necessitat de promoure la diversitat ètnica i cultural en la donació de material biològic amb finalitats d'investigació biomèdica i traslacional.
El document s'emmarca en una iniciativa més àmplia batejada com a Proyecto Columbia, que intenta fer front al fet que actualment el 99% de les mostres gestionades per Biobanc La Fe corresponen a individus de nacionalitat espanyola i raça caucàsica. Aquest fet s'allunya de l'actual diversitat cultural existent en la nostra societat, al mateix temps que limita el desenvolupament d'una atenció sanitària en igualtat de condicions per a tota la ciutadania.
A aquest efecte, s'ha publicat en espanyol, anglés, francés i àrab clàssic una guia de Bones Pràctiques, i s'està treballant en un vídeo, un tríptic divulgatiu i els consentiments per a informar els pacients i les seues famílies sobre el procediment.
A més, un total de 16 associacions de migrants i 4 consolats han subscrit un manifest per a promoure la diversitat en les col·leccions de mostres biològiques. També es preveu celebrar una sessió informativa en La Fe per a donar a conéixer el projecte.
En última instància es tracta d'obrir canals d'informació i comunicació per a arribar a pacients dels diferents grups socials, racials, religiosos o ètnics atesos en La Fe i oferir-los la possibilitat de donar mostres biològiques per a desenvolupar investigacions biomèdiques sense biaixos. Els resultats es valoraran i quantificaran en un parell d'anys.
“Per a aconseguir aquesta meta és crucial explicar, segons la idiosincràsia de cada col·lectiu, com pot donar mostres i quins són els beneficis que té per a la societat aquesta participació”, explica Raquel Amigo, coordinadora de Biobanc La Fe.
Per part seua, l'experta en migracions internacionals, la professora de Treball Social Ana Sales Ten, investigadora principal del projecte a la Universitat de València, ha manifestat: “La diferència cultural no pot ser un obstacle per a la participació, però encara menys en l'atenció sanitària, per la qual cosa és necessari que totes les parts implicades siguen conscients que per a oferir un servei universal de salut és necessari avançar i millorar els protocols”.
L'equip de la Universitat de València l'integren José Vicente Pérez-Cosín, i Josefa Fombuena, professors de Treball Social i membres del IDL de la Universitat de València. Per part de La Fe també participen José Cervera, director del Biobanc, i representants del Comité d'Ètica de la Investigació amb Medicaments de La Fe i dels serveis d'Atenció a la Ciutadania i Treball Social.
Aquesta col·laboració multidisciplinària i interinstitucional, en paraules del gerent de l'Agrupació Sanitària Interdepartamental València Sud i del Departament València La Fe, José Luis Poveda, “enforteix la qualitat de la investigació científica i té un impacte positiu en la Salut Pública per dos motius. En primer lloc, permet tindre una representació més fidel i completa de la població, la qual cosa minimitza biaixos que poden afectar la validesa dels estudis clínics. A més, en comptar amb informació biològica d'un espectre més ampli de la població, es poden desenvolupar tractaments i teràpies més personalitzats”.
En aquest sentit, la professora Sales Ten ha incidit en “la pertinència que tenen aquest tipus d'investigacions conjuntes, en les quals perfils diversos sumen esforços en pro de generar una societat més justa i humanitària en la qual totes les persones tenen cabuda”.