elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València celebra el Concert d’Obertura de Curs al Palau de les Arts amb un programa dedicat al 25 aniversari de la seua Orquestra

La Universitat de València celebra el Concert d’Obertura de Curs al Palau de les Arts amb un programa dedicat al 25 aniversari de la seua Orquestra
  • Cristóbal Soler, Hilari Garcia i Beatriz Fernández dirigiran el concert commemoratiu aquest diumenge, dia 10, a les 19 hores

La Universitat de València celebra aquest diumenge, 10 d’octubre, el Concert d’Obertura amb el qual donarà el tret d’eixida oficial al curs acadèmic 2021-2022, enguany en un context extraordinari: la commemoració del 25é aniversari de l’Orquestra Filharmònica (OFUV). El concert, a càrrec dels tres directors titulars de l’OFUV, Cristóbal Soler, Hilari Garcia i Beatriz Fernández, tindrà lloc a l’Auditori del Palau de les Arts i començarà a les 19 hores amb entrada gratuïta.

Músics actuals i antics de l’Orquestra pujaran a l’escenari al llarg del concert que presenten Soler, Garcia i Fernández en tres parts: obrirà la funció el Coriolà de Beethoven, amb direcció de Cristóbal Soler, seguit de la suite La nova Babilònia de Xostakóvitx amb direcció d’Hilari Garcia Gázquez, per a cloure amb la directora titular actual de l’OFUV, Beatriz Fernández Aucejo, que ha triat una obertura fantasia de Txaikovski per al colofó final, amb Romeu i Julieta.

Segons explica el director de l’Aula de Música de la Universitat de València, el professor Vicente Galbis, aquest programa basa el seu disseny en dos “arcs cronològics”: d’una banda, constitueix l’esdeveniment principal de les activitats commemoratives pel 25 aniversari de l’OFUV i, d’una altra, les tres obres interpretades abasten tot un segle de música orquestral.

Un segle que l’OFUV porta interpretant més de dues dècades: Beethoven, com a un dels pilars del seu repertori simfònic, i els dos compositors russos hereus de l’empremta del primer: Txaikovski i Xostakóvitx.

A més, destaca un altre criteri d’unitat en la selecció d’aquest repertori: “Es tracta de peces en què la música s’associa a un contingut. Siga perquè s’inspiren en peces literàries prèvies (en el cas de Beethoven i Txaikovski) o perquè prenen sentit en posar-se al servei d’imatges en moviment com en la suite basada en la banda sonora que Xostakóvitx va compondre per a la pel·lícula La nova Babilònia”.

Amb el Concert d’Obertura culmina una programació especial aquest 2021 que començà també al Palau de les Arts el passat mes de maig amb la col·laboració de l’Orquestra de València. El mateix mes, l’OFUV va oferir el seu segon concert d’aniversari al Teatre Echegaray d’Ontinyent; en juny, va actuar juntament amb el Cor de la Generalitat a Les Arts; i, seguidament, al Claustre de La Nau en el marc del festival Serenates per a interpretar a Verdi en col·laboració amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València.

Després de Les Arts, l’Orquestra es desplaçarà al Teatre Serrano de Gandia per a reviure l’obertura del curs acadèmic des de la capital de La Safor, el pròxim dia 21, a les 19 hores.

+Info:

https://www.uv.es/fundacio-general/ca/activitats/musica-1286087704830/Activitat.html?id=1286216345640

25 anys d’història, en xifres

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va tocar les seues primeres notes l’any 1995. Des d’aleshores, ha realitzat 280 concerts en els que ha interpretat 330 obres, en una ferma aposta per la música i la cultura valenciana, donant un espai molt especial a autores, autors i obres musicals pròpies, així com tot el seu suport a la innovació mitjançant la interpretació sistemàtica d’obres de nova creació d’autoria valenciana.

Durant els seus 25 anys de trajectòria, 1.240 músics s’han format en els faristols de l’OFUV, una orquestra jove la plantilla de la qual manté una mitjana d’edat de 20 anys. La formació activa en interpretació orquestral és una de les seues principals característiques, abordant durant tot aquest període més de 250 hores lectives en cada curs acadèmic.

En aquest sentit, sempre ha treballat en projectes didàctics per tal d’acostar la música a tots els públics des d’una visió dinàmica, atractiva i rigorosa, i a través de concerts didàctics i concerts-cursos formatius per a professorat, públic adult i escolars.

Una altra gran xifra que maneja aquesta jove orquestra és la mobilització de públic anual, sent més de 10.000 persones les que gaudeixen dels seus concerts cada any. Al llarg de la seua trajectòria, l’Orquestra ha actuat en les principals sales de ciutats espanyoles com Barcelona, Saragossa o Lleó, i en auditoris internacionals a Viena i Salzburg (Àustria), Belfort (França) i Ljubljana (Eslovènia).

L’OFUV, doncs, és un dels projectes culturals més vitals i amb major projecció de la Universitat de València, esdevenint així en model i ambaixadora cultural dels sabers.

Pujar