elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València acull la presentació d’un llibre sobre el Col·legi Major Lluís Vives

    La Facultat de Geografia i Història acull aquest dimecres 1 de març la presentació de l'obra 'La Residencia de Estudiantes y la Ciudad Universitaria de Valencia: el Colegio Mayor Luis Vives', una obra col·lectiva coordinada pel David Sánchez Muñoz en la qual participen, a més del l'esmentat Sánchez, Daniel Benito Goerlich, Jorge Correa Ballester i Andrea Luquin Calvo. L'acte tindrà lloc a les 19 hores, a l'Aula 3.4 de la facultat i junt amb Benito i Sánchez intervindrà Vicent Flor, director del Magnànim.

    En 1934 el rector de la Universitat de València, Juan Peset, seguint el model de la Residencia de Estudiantes de la Institución Libre de Enseñanza en Madrid, va impulsar el projecte de construcció del que després, inaugurat per Franco el 1954, seria el Col·legi Major Lluís Vives. Peset no el va veure fet realitat perquè va morir afusellat en Paterna en 1941 condemnat per un tribunal sumaríssim franquista i el nou règim va acabar amb el model educatiu de la República que inspirava la idea de la residència d'estudiants, però va mantindre l'edifici projectat per Javier Goerlich, un dels millors exemples conservats a València de l'arquitectura racionalista de principis del segle XX.

    Ara, la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis presenta el llibre La Residencia de Estudiantes y la Ciudad Universitaria de Valencia: el Colegio Mayor Luis Vives.

    Estil barco

    L'obra coordinada per David Sánchez realitza un repàs a la trajectòria de l'emblemàtic edifici del col·legi, des de la seua projecció durant la Segona República, fins que s'ha convertit en una de les úniques restes vives de l'arquitectura racionalista de principis del segle XX i un exemple magnífic d'allò que es va nomenar estil barco per les seues interessants i suggestives formes corbes. La importància d'aquesta edificació s'amplia per la seua privilegiada ubicació, l'avinguda Blasco Ibáñez, coneguda en aquell temps com a passeig de València al Mar. Col·legi major d'estudiants de les facultats properes i seu de cultura i activitats intel·lectuals des de la seua inauguració, va tancar el 31 de juliol de 2012. Sobre el seu futur destí es plantegen incògnites (es va parlar d'un projecte de reforma-ampliació que sembla paralitzat i que generà alguns recels des del punt de vista patrimonial). Aquest llibre reivindica la seua vertadera importància en la vida de la ciutat de València i el seu indubtable valor artístic i patrimonial.

    Pujar