1 d’octubre de 2020 1/10/20

La Universitat de València acull la conferència mundial de museus de l’aigua de 2019

La Universitat de València acull la conferència mundial de museus de l’aigua de 2019 - (foto 1)

  Del 12 al 14 de juny se celebra la tercera edició de la Conferència Internacional de Museus de l'Aigua, l'any que el Tribunal de les Aigües commemora el desé aniversari de la seua inscripció com a Patrimoni Immaterial de la Unesco. La sessió del dia 14, que tindrà lloc en la Facultat de Geografia i Història, es dedicarà en exclusiva a analitzar el Tribunal de les Aigües i l'Horta de València.

  La celebració del desé aniversari de la Inscripció del Tribunal de les Aigües de la Vega de València en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO constitueix l'argument perquè se celebre en la capital del Túria la 3rd International Conference of the Global Network of Water Museums. Un Seminari que permet al mateix temps l'organització de l'I Seminari Internacional Tribunal dels Aigües de la Vega de València – Universitat de València.

  La trobada ha sigut organitzada per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València i la Xarxa Global de Museus de l'Aigua (WAMU-NET). Al llarg de les tres sessions participaran en l'esdeveniment prop d'un centenar d'assistents provinents del Canadà, EEUU, Equador, Mèxic, Perú, Brasil, Xina, Bangladesh, Índia, Marroc, Burkina Faso, Anglaterra, Holanda, Itàlia, Bèlgica, França, Portugal, Romania, Grècia, Àustria i Croàcia.

  La sessió del dimecres 12 tindrà lloc en la Facultat de Geografia i Història, on està previst que a les 9.00 hores inauguren la trobada la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz; el president del Tribunal de les Aigües, José Font; Alexander Otte (UNESCO), Phillipe Pypaert (UNESCO) i el president de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua, Eddy Moors. Després se succeiran quatre taules redones, una sobre les claus generals del desenvolupament local relacionat amb l'aigua; una altra al voltant de les bones pràctiques de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua; una tercera sobre educació i els objectius de desenvolupament sostenible; i l'última destinada als membres de la Xarxa Global de Museus de l'Aigua, sobre els seus estatuts i vincles institucionals.

  La programació del dijous 13 inclou la cerimònia del Tribunal de les Aigües, que com a cada dijous es reunirà en sessió pública en la Porta dels Apòstols. La sessió continuarà a la vesprada en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb dues taules redones, sobre comunicació i mitjans digitals, i sobre arts i aigua; que s'alternaran amb una xarrada sobre bones pràctiques dels Museus de l'Aigua i l'Assemblea Anual Plenària (només per a membres de WAMU-NET).

  Finalment, el divendres 14 de juny se celebrarà el I Seminari Internacional Tribunal dels Aigües de la Vega de València – Universitat de València en la Facultat de Geografia i Història. Aquest seminari es diferencia de la resta de l'esdeveniment en tant que naix amb vocació de consolidar-se i convertir-se en una cita anual entre totes dues institucions, Universitat i Tribunal. Aquest primer seminari pretén abordar la reflexió i la discussió sobre temes relacionats amb la cultura de l'aigua. A través de quatre taules redones es tractaran qüestions com el desenvolupament local, els museus de l'aigua o el patrimoni cultural relacionat amb la gestió de l'aigua. En particular, la primera taula se centrarà en analitzar la singular trajectòria històrica del Tribunal dels Aigües i explorar el seu paper com a model internacional per a la resolució de conflictes per l'aigua, així com per a difondre els valors del Tribunal dels Aigües juntament amb la defensa del patrimoni hidràulic i de les hortes tradicionals.

  Universitat de València

  Universitat de ValènciaEntrar en el especial
  Pujar