elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat i la seua spin-off Epidisease reforçaran a Sanitat amb l'anàlisi de fins a 1.200 mostres virals diàries

La Universitat i la seua spin-off Epidisease reforçaran a Sanitat amb l'anàlisi de fins a 1.200 mostres virals diàries

    L'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) ha capacitat el servei de diagnòstic de COVID-19 per PCR posat en marxa per la Universitat de València i l'empresa biotecnològica Epidisease. El laboratori, que té capacitat per a analitzar 1.200 mostres virals diàries, donarà servei a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en l'anàlisi de mostres procedents dels hospitals valencians.

    La capacitat de les comunitats autònomes per a la realització de proves diagnòstiques de COVID-19 mitjançant la tècnica RT-PCR (‘Reacció en Cadena de la Polimerasa’, per les seues sigles en anglés), és un dels principals factors per a garantir l'avanç en la desescalada cap a la nova normalitat projectada pel govern. La realització de proves PCR és essencial perquè els contagis romanguen en l'àmbit local minimitzant l'efecte d'un possible repunt. Es tracta d'evitar que les cadenes de transmissió residuals es convertisquen en una segona ona greu.

    Aquests tests presenten una sensibilitat del 99% i detecten la presència de coronavirus en individus amb infecció activa. Es tracta, ara per ara, de la prova més fiable per a detectar a persones asimptomàtiques o a aquelles que es troben en els dies previs a l'aparició de símptomes, així com per a confirmar la infecció del virus SARS-CoV-2.

    La capacitació atorgada per l'Instituto de Salud Carlos III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, permet que el laboratori done suport a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana en l'anàlisi de proves procedents dels hospitals de la Comunitat Valenciana. “En 24 hores podem enviar a Sanitat resultats del test perquè puguen ser comunicats als pacients i actuar segons protocol”, asseguren José Luis García, director executiu d’EpiDisease, i Salvador Mena, professor del departament de Fisiologia de la Universitat de València (UV), tots dos responsables de la posada en marxa d'aquesta iniciativa.

     Situat en l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBibe) de la Universitat de València, al Parc Científic de la institució acadèmica, el laboratori compta amb un robot automatitzat d'extracció d'RNA i una màquina PCR, que permeten analitzar 1.200 mostres diàries.

    El nou servei parteix d'una col·laboració entre la UV i l'empresa biotecnològica per a la posada en marxa conjunta del laboratori. “Des del principi d'aquesta crisi i en línia amb el compromís de responsabilitat i transferència del coneixement a la societat, la Universitat de València està aportant tots els recursos possibles per a col·laborar amb les autoritats sanitàries en la superació d'aquesta pandèmia”, comenta la vicerectora d'Innovació i Transferència de la institució acadèmica, María Dolores Real. “Posar a la disposició de la Conselleria de Sanitat un laboratori amb el nivell de bioseguretat exigit i fer-lo amb una spin-off reconeguda per la la nostra institució és una qüestió de responsabilitat social”, ha dit.

    EpiDisease és una spin-off de la Universitat de València dedicada a la investigació epigenètica i instal·lada també en el Parc Científic. L'empresa desenvolupa serveis i productes innovadors per al diagnòstic i el tractament de malalties humanes. En l'actualitat forma part del grup privat Aliança Covid-19, format per empreses biotecnològiques i laboratoris amb experiència en diagnòstic PCR amb l'objectiu d'unir les seues capacitats per a oferir tests fiables de COVID-19 de manera massiva.

    Pujar