elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat i l'IVAJ organitzen un debat sobre polítiques de joventut a La Nau

La Universitat i l'IVAJ organitzen un debat sobre polítiques de joventut a La Nau
  • Demà, dimarts, 31 de gener, dins del cicle 'Debats a la Nau- Generació Jove'

  • La professora d'Educació Social i Treball Social, Neus Alberich, abordarà situacions i experiències concretes per a afavorir la diversitat

MÉS FOTOS
La Universitat i l'IVAJ organitzen un debat sobre polítiques de joventut a La Nau - (foto 2)

Demà dimarts, dia 31 de gener, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, Neus Alberich, professora d'Educació Social i Treball Social de la Universitat Ramon Llull, dissertarà sobre interculturalitat i polítiques de joventut, dins del cicle 'Debats a la Nau-Generació Jove', organitzat per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat.

Segons Neus Alberich, els reptes de la interculturalitat des de les polítiques de joventut i la resta de polítiques socials són nombrosos, ja que les polítiques públiques de joventut tenen la responsabilitat de generar processos d'integració i d'inclusió de les persones joves en la societat i de treballar per a construir una societat més cohesionada.

'Les nostres societats són ja, de fet, pluriculturals i sembla que hi ha un cert consens en l'àmbit social en què el model més desitjable de convivència i de gestió d'aquesta diversitat és l'intercultural. Però l'interculturalisme, per a arribar a ser el paradigma, ha de superar una sèrie d'obstacles com les polítiques de gestió de fluxos migratoris i els mecanismes de concessió de la plena ciutadania ', ha indicat.

En aquest sentit, la ponent del cicle 'Generació Jove' considera que ser una persona immigrada pot ser un 'estigma ' que fins i tot passa d'una generació a una altra i alerta 'd'una integració mal entesa on els únics que han de fer els esforços són els 'altres' '.

La professora reflexionarà sobre com la diversitat d'origen, nacionalitat i ètnia es converteix sovint en font de desigualtat. Defensa la interculturalitat per a una igualtat de drets i d'oportunitats 'que ha d'anar acompanyada d'una lluita clara contra l'exclusió i la discriminació '.

'Tenim una ciutadania que ha patit les conseqüències de la crisi, que es troba en un moment de desmantellament del precari estat del benestar i es pot deixar seduir per discursos xenòfobs, islamofòbics... que dificulten la convivència ', ha indicat.

En la seua conferència, Alberich aportarà situacions i experiències concretes com 'acompanyar en la creació d'identitats multireferencials, treballar a partir del que tenen en comú les persones joves o promoure relacions en les quals hi haja intercanvi i ajust recíproc; així, es passaria d'una mera coexistència – quan no és hostilitat – a una real convivència, interacció i influència mútua entre persones i grups '.

Neus Alberich, màster en Recerca Bàsica Aplicada en Antropologia a la UAB, llicenciada en Història, especialitzada en Antropologia Social i Cultural i educadora social des de 1998, és consultora des del 2004 en el grau d'Educació Social de la UOC i formadora de professionals en l'àmbit de gestió de la diversitat, interculturalitat i inclusió social per a diverses institucions. Compta amb una gran experiència com a educadora social en diferents entitats i també com a mediadora cultural, concretament a l'Ajuntament de Terrassa. A més a més, ha participat en la recerca 'Somnis de butxaca. Nois i noies immigrants no acompanyats a Catalunya' a la Fundació Bofill (2009).

Pròxims debats 'Generació Jove'

'Debats a la Nau-Generació Jove' ha programat aquest curs un total de cinc conferències sobre polítiques de joventut, participació, interculturalitat i comunicació. Totes elles són d'entrada lliure, a les 19 hores al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb l'objectiu d'apropar, a través de xarrades, taules redones i presentacions d'estudis sobre la joventut, les qüestions que més afecten aquest col·lectiu.

Aquesta activitat es dirigeix especialment a professionals que treballen en aquest àmbit d'associacions, d'estudiants universitaris i de l'administració pública per a poder dissenyar polítiques dirigides a conéixer i millorar la situació de la joventut.

El pròxim dia 9 de març, Mònica Figueras, doctora en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Sociologia i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, oferirà la conferencia 'Joventut i comunicació, ells i elles enfront del consum mediàtic'.

El cicle conclourà el 27 d'abril amb la ponència 'Participació i joventut', a càrrec de Francisco José Francès, doctor en Sociologia, professor del Departament de Sociologia II de la Universitat d'Alacant i investigador de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Paz.

Pujar