27 de novembre de 2020 27/11/20

LA UNIÓ informa estos dies per tot el territori sobre la vespa asiática

LA UNIÓ informa estos dies per tot el territori sobre la vespa asiática - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  LA UNIÓ informa estos dies per tot el territori sobre la vespa asiática - (foto 2)

  L'amenaça de la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) està latent i ja s'han detectat els primers nius en les comarques de Tarragona, la qual cosa preocupa al sector agrari de la Comunitat Valenciana.

  Per això LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders ha organitzat un cicle de xarrades informatives per les comarques en les quals es pretén oferir complida informació sobre aquesta vespa i ho farà de la mà del major expert en la seua lluita de tot l'Estat, Lolo Andrade, tècnic de protecció civil.

  Demà, a partir de les 10 hores, tindrà lloc la primera de les jornades formatives a València (Conselleria d'Agricultura) i a la vesprada tindrà lloc una altra en la localitat castellonenca de Viver (Casa de la Cultura). El dijous es traslladarà a les comarques alacantines amb una altra xarrada a Elx (Camí de la Casella).

  Aquesta espècie invasora afecta tant al sector apícola com al frutícola doncs els adults s'alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura; fonamentalment de caquis, nespres, albercocs, pomes; en definitiva, de tota la fruita excepte dels cítrics. Les larves s'alimenten d'abelles i altres tipus d'insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Instal·la els seus nius, preferentment, en les branques altes dels arbres, tant de les zones urbanes com de les agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

  La vespa velutina viu originàriament a Xina, nord de l'Índia i Indonèsia. Es va introduir a la fi de 2004 a França, en el port de Bordeus, a través d'un container que procedia de terres xineses. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i en 2007 ja s'estimava que hi havia milers de nius. S'estima que la seua velocitat d'expansió ha sigut de 100 km/any.

  Pujar