elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
TESTIMONI A ORRIOLS

“En trenta anys en l'hostaleria no hem vist mai una cosa així, és un desastre”

“En trenta anys en l'hostaleria no hem vist mai una cosa així, és un desastre”
  • Els bars i restaurants de barris humils pateixen una doble crisi. Parlem amb els propietaris d'un bar en barri valencià d'Orriols perquè ens compten la seua experiència

MÉS FOTOS
“En trenta anys en l'hostaleria no hem vist mai una cosa així, és un desastre” - (foto 2)
“En trenta anys en l'hostaleria no hem vist mai una cosa així, és un desastre” - (foto 3)

 És un efecte va dominar. Si una família ingressa menys, gasta menys. Els bars de barri viuen dels seus veïns, molts d'ells en crisis, per la qual cosa en lloc de consumir dues cerveses i dues tapes, demanen la meitat. A això se sumen les pèrdues pel tancament durant la pandèmia ja que van haver costos fixos i la impossibilitat d'instal·lar totes les taules per la distància entre elles. La combinació dibuixa un escenari gens falaguer si la cosa no canvia, reconeixen des del sector.

És el que viuen en locals com el Bar Avinguda, en la zona d'Orriols. Aquest barri de treballadors a València està situat prop de l'estadi del Llevant -ara en obres- i els bars de la zona viuen de l'activitat esportiva així com de les empreses de voltant, moltes d'elles teletreballant.

“En trenta anys en l'hostaleria et puc dir que no ho he vist mai com ara. La gent té por i no van quasi al bar, però quan vénen, hi ha menys diners per a gastar. Per exemple, tenim clients que són els obrers de l'estadi del Llevant però dels 150 treballadors la majoria s'emporta el menjar en tupper perquè no tenen per a gastar”, relata Antonio Juanes, treballador del Bar Avinguda, a elperiodic.com.

El moviment generat pels partits de futbol era també un altre gran impuls al negoci, però la prohibició d'acudir a l'estadi ha sigut un altre factor més de fre: “En situació normal podríem tindre cinc o sis persones però ara estem dues, un en cuina i un altre atenent.

I hi ha moments en els quals amb una persona seria suficient”, lamenta Antonio. A això se sumen les despeses que estan havent de fer front malgrat tindre menys ingressos: “Tenim el 55% d'ocupació de taules dins i altres dues taules a la terrassa. Però el pagament de la llum, de l'IVA, el lloguer, l'aigua etc, això no es paga al 55%, es paga tot. Els números no ixen”, reconeix. La situació que es viu dins del bar, reconeixen els seus amos, és lamentablement similar a la que es respira quan salen: “El barri fa por, és un autèntic desastre. Vaig anar ahir a una botiga de la zona on comprem els ous i la sensació que t'envaeix és de tristesa en veure com està el panorama”.

Enfonsament de la facturació en els barris més humils

La Coordinadora Hostaleria Barris València està realitzant una enquesta a aquests locals per a dibuixar el mapa de situació en la qual es troba el sector a la ciutat de València. Segons l'avanç d'aquestes dades als quals ha tingut accés elperiodic.com, la facturació mitjana dels locals ha descendit al juliol un 75% respecte al mateix mes de l'any passat.

A més, la despesa mitjana és de 10€ per client, molt inferior a la despesa abans del covid: “La majoria d'aquests locals tenen clients de barri i d'altres zones que treballen ací. El teletreball, les xifres d'atur i els que estan prop de l'estadi del Llevant estan greument perjudicats. De fet, molts d'aquests bars són familiars i només han pogut rescatar al 25% de la plantilla”, detallen des de la Coordinadora.

L'esperança, per al Bar Avinguda i per a molts altres negocis està posada en la reactivació econòmica i el fre dels contagis. En cas contrari, podrien veure's abocats a tancar: “Tindrem obert a l'estiu perquè no farem vacances però si la cosa segueix així podem arribar a tancar”.

Pujar