21 de setembre de 2020 21/9/20

Tots els grups menys el Popular demanen una Llei de Finançament del Transport Públic

  L'Ajuntament de València s'ha sumat a la petició d’una Llei de Finançament del Transport Públic “en coherència amb les recomanacions de la Unió Europea”, que supose una major implicació en el seu finançament per part de l'Administració Central. L’equip de govern i els regidors de Ciutadans han recolzat la moció en este sentit, defensada pel responsable de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, mentre que els representants del Grup Popular, malgrat considerar necessària eixa major implicació, s'han abstingut.

  Greizi ha demanat als regidors i regidores que es “sumaren a una iniciativa que ja han dut a terme altres ciutats. Som l'únic país europeu que no té una llei de finançament del transport públic col·lectiu, que és un element clau en el funcionament d'una ciutat i quatre vegades més econòmic que el transport privat”. El responsable de Mobilitat Sostenible ha defensat l'aposta pel transport públic per a tenir “ciutats més netes, més segures i menys contaminades”.

  Més tard ha recordat que València havia perdut uns 400 milions d'euros de finançament per al transport públic des de 2002, en renunciar al Contracte Programa, i que des d'eixa data Madrid i Barcelona havien rebut uns 2000 milions d'euros.

  El regidor de Ciutadans, Narcís Estellés, malgrat algunes crítiques a la gestió, ha dit que la moció “li agradava” i ha anunciat el vot favorable del seu grup. També ha defensat l'aposta per “un transport metropolità social i per a la societat, amb un finançament proporcionat i justa i que escolte al client”.

  El regidor del grup Popular Alberto Mendoza, després de defensar la importància del transport públic, “cinquè pilar de l'estat del benestar”, ha assenyalat que “els ciutadans ens exigeixen servei suficient, competitiu i Inter modal” i també que “el model de finançament actual no és el més just, per la qual cosa nosaltres seguim reclamant un sistema molt més just, i equitatiu governe qui governe”.

  No obstant açò, i malgrat que Grezzi ha insistit que era “una magnífica ocasió de superar el partidisme del passat i esmenar els errors d'estos anys”, el Grup Popular s'ha abstingut en esta “proposta de crear un marc estable de subvenció més enllà del Contracte Programa”.

  Grezzi s'ha referit a l'increment de passatgers en l'EMT i a la influència dels bons socials, “perquè el dret a la mobilitat és universal” i de les “millores en les dotze línies, amb introducció d'una línia troncal que va pels bulevards”.

  En la seua segona intervenció, Narcís Estellés ha assegurat que “la clau de la sostenibilitat en el transport públic està en el finançament i en la gestió”, mentre que Mendoza s'ha oferit a col·laborar per la ciutat de València en la millora del transport públic, abans de dir que “no ens queda més opció que abstenir-nos, malgrat que València necessita el millor finançament”.

  Pujar