27 de novembre de 2020 27/11/20

8 torres d'aigua i 18 canons protegiran a la Devesa del *Saler contra els incendis

8 torres d'aigua i 18 canons protegiran a la Devesa del *Saler contra els incendis - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  8 torres d'aigua i 18 canons protegiran a la Devesa del *Saler contra els incendis - (foto 2)

  L'Ajuntament de València, de la mà del cos de Bombers encarregat de la vigilància del bosc de la Devesa del Saler i el Servici de Devesa-Albufera, han presentat hui als representants veïnals el Pla Integral de Defensa contra Incendis de la Devesa de l'Albufera. Amb les explicacions del regidor de la Devesa, Sergi Campillo (Compromís), i de la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, s'ha procedit a presentar l'ambiciós projecte de prevenció d'incendis forestals i de protecció dels veïns, la flora i la fauna d'una de les àrees amb major valor ecològic i paisatgístic de la Comunitat Valenciana. "Existixen pocs boscos mediterranis amb la frondositat d'este" ha assegurat Campillo, qui ha sigut l'encarregat d'introduir el Pla davant els allí presents i que ha recordat que s'ha invertit molts diners històricament, des dels anys 70, a recuperar la zona després dels atacs urbanístics dels anys 60. Per la seua banda, la regidora Anaïs Menguzzato ha desgranat la inversió econòmica i tècnica, que sumarà una mica més d'1 milió d'euros a la terminació del Pla, allà per 2018, i que té com a inversió immediata la xifra de 450.000 euros.

  D'entre tot el paquet de mesures previstes, entre les quals es troben l'engegada dels plans d'evacuació dels edificis, xarrades formatives per a veïns i escolars, i una millora en la gestió de la biomassa que genera el bosc, entre algunes podes selectives i tales excepcionals en la proximitat dels edificis de veïns, destaquen l'engegada d'un ambiciós pla de prevenció i extinció dels possibles focs que es puguen ocasionar. A pesar que l'any passat va ser el primer dels últims deu en què no es va declarar oficialment cap incendi, tal com va recordar Campillo, es van a instal·lar set sensors que avisaran del risc, mesurant entre altres factors la temperatura, el CO2, la pressió atmosfèrica i el vent. Eixos sensors, que tecnològicament superen als antics i avariats infrarojos que únicament avisaven de l'inici del foc, serviran per a traçar un mapa concret del perill real de cada zona del bosc. A més, s'ha anunciat l'engegada, ja aquest estiu, d'un total de 18 canons d'aigua mòbils per a actuar en cas d'incendi o per a humidificar les zones més sensibles al foc en els dies de major risc. Així mateix, tal com van assenyalar tots dos regidors, es preveu que a la fi de l'estiu, ja que l'executiu local està pendent que el Govern Central autoritze a usar uns romanents que acumula l'Ajuntament de València, s'instal·laran les primeres huit torres que emeten potents dolls d'aigua que pal·lien el possible foc o que reduïsquen el risc de la seua aparició.

  El Pla, que té un complet programa d'actuacions concretes en funció de la situació que cada moment present l'àrea, contempla la creació d'un ampli tallafocs humit, és a dir, les torres dispersores d'aigua, que protegisca el bosc i que servisca, a més, com una altra via d'evacuació en cas d'emergència.

  Voluntariat i formació

  Finalment, tant Campillo com Menguzzato han valorat molt positivament l'engegada del voluntariat de la Creu Roja, que des del pròxim 1 de juliol tornarà a operar i a realitzar labors de prevenció i informació entre els visitants, en el seu ja segon any d'existència com a cos de voluntariat. Així mateix, la regidora titular de Seguretat ha anunciat la celebració d'una nova Junta de Protecció Civil en els dies previs a la campanya estival, per a millorar la seguretat i els protocols d'actuació ja previstos, una Junta que, fins ara, mai s'ha celebrat per estes dates i que augmentarà el nombre d'estes reunions amb el mencionat cos de seguretat.

  Pel que fa a la formació, l'Ajuntament preveu celebrar un total de 12 xarrades enfocades als veïns en matèries com la prevenció i l'autoprotecció, a més de d'altres dirigides al públic infantil, un col·lectiu que com va recordar Sergi Campillo, és molt més fàcil d'educar i sensibilitzar.

  Pujar