elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal

El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal
  • Opcions per a tots els públics amb 7 propostes de teatre, dansa, música i aprenentatge que inclouen l’Escalante, Menut Palau i Formatem

MÉS FOTOS
El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal - (foto 2)
El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal - (foto 3)
El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal - (foto 4)
El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal - (foto 5)
El Teatre El Musical estrena en gener la nova obra de Bramant Teatre i porta a València Scandale, del coreògraf francès Pierre Rigal - (foto 6)

El proper mes de gener, el Teatre El Musical ofereix opcions per a tots els públics, integrant les propostes de la programació itinerant de l’Escalante i del Palau de la Música de València, a més de noves activitats que enriqueixen FormaTEM, la línia educativa del centre cultural municipal.

Dins de la línia de suport a l’escena valenciana i d’obertura a noves tècniques narratives, el pròxim mes arranca amb l’estrena absoluta de Diosas, una experiència escènica que suposa un punt d’inflexió als més de 20 anys de trajectòria de Bramant Teatre.  

Des que començaren la seua tasca creativa, la formació valenciana s’ha caracteritzat per la ruptura constant d’allò que s’espera d’un espectacle teatral. Amb clares influències cinematogràfiques i el segell personal del seu director artístic, Jerónimo Cornelles, els seus muntatges combinen la importància del text, d’allò que es conta, amb la investigació sobre noves formes de narrar per a fer arribar a l’espectador el seu missatge.

Cornelles signa el llibret i direcció d’este nou espectacle, creat a partir de converses amb les seues intèrprets. Per primera vegada, la companyia integra a actrius professionals amb persones alienes a les arts escèniques, però relacionades amb l’equip artístic. L’actriu Maria Minaya comparteix escenari amb la seua filla adolescent, Aitana Cano. La mare del director, Rosa Cornelles, també forma part d’un elenc que completen les intèrprets Amparo Ferrer Báguena, Teresa i Carmen Crespo, Maria Poquet i la drag queen Liz Dust.

Totes elles han aportat les seues impressions i vivències sobre temes com ara la experiència de la maternitat, l’avortament, la decisió de no tindre descendència, la sexualitat femenina o l’amor incondicional que caracteritza als llaços familiars.

Teixint realitat i ficció naix esta peça que es desenvolupa en una festa d’aniversari on el públic n’és un convidat més. L’11 i 12 de gener, en representacions d’aforament reduït, els espectadors pugen a l’escenari per a gaudir d’una proposta sorprenent, que trenca la quarta paret en molts sentits i que vol rendir tribut a les vertaderes deesses de la societat contemporània: les dones anònimes. 

EL TEATRE EL MUSICAL PORTA PER PRIMERA VEGADA A VALÈNCIA UN DELS ESPECTACLES DEL COREÒGRAF FRANCÈS PIERRE RIGAL

La dansa és una línia de treball destacada per al TEM i una de les apostes fortes d’esta temporada és la programació, per primera vegada a València, d’un dels coreògrafs més respectats de l’escena gala.

Pierre Rigal va començar la seua carrera com a atleta. Llicenciat en matemàtiques i cinema, poc a poc va anar acostant-se als balls urbans que trobava als carrers, a les estacions de metro de Toulouse. Combinava l’interès documental amb una creixent necessitat d’expressió, filmant pel·lícules i sèries mentre s’entrenava com a ballarí i coreògraf.

Un viratge professional que el portà a crear en 2003 la seua pròpia companyia, Dernière Minute, passant de l’asfalt a l’escenari en una trajectòria ascendent que ha portat les seues creacions inclús a l’Òpera de París.

El 18 de gener, el Teatre El Musical acull Scandale (https://vimeo.com/204156902) una proposta amb música en directe on els joves ballarins, a més d’interpretar arriscades coreografies, transformen el seu cos en instruments per a conformar la banda sonora. 

L’espectacle avança al ritme de l’aire que entra i eix dels pulmons dels intèrprets, de la respiració com a component vital del moviment. Esta sonoritat s’estén per l’ espai i es completa amb el cant de paraules d’amor incomprensibles, onomatopeies de rebel·lió o lamentacions d’esperança.

El resultat és la representació d’una joventut que pateix un remolí d’emocions, lliure i presonera al mateix temps, font d’una energia que s’expressa en sorprenents coreografies, desafiant les lleis de l’anatomia i la gravetat. Una etapa vital capaç de generar, però també d’absorbir, els escàndols i la bogeria.

Els ballarins Steve Kamseu, Fabien Maitrel, Antonio Mvuani, Camille Regneault, Julien Saint-Maximin i Emilie Schram, treballen sobre l’escenari amb el músic Gwenaël Drapeau en una peça que porta el hip-hop i altres estils urbans a la programació escènica del TEM, mostra de la seua obertura a nous llenguatges i influències dins de la dansa contemporània.    

LA PROGRAMACIÓ ITINERANT DE L’ESCALANTE I EL PALAU DE LA MÚSICA ARRIBEN EN GENER AL TEATRE EL MUSICAL

En gener, la sala municipal del Cabanyal – Canyamelar inclou a la seua programació dues propostes per als espectadors més menuts.

De la mà del Cicle Escena Diversa de l’ Escalante, Centre Teatral de la Diputació de València, arriba a l’escenari del TEM Federico (https://vimeo.com/324139903), un espectacle per a espectadors a partir de 8 anys que els acosta l’univers de García Lorca. Els somnis i mal somnis de l’autor prenen forma per a fer un recorregut a través de la poesia, els elements escènics i la música. Una iconoclasta posada en escena que fa cobrar vida a la fantasia lorquiana.

La formació valenciana La Subterránea presenta esta proposta dirigida per Paco Zarzoso, amb una funció per al públic familiar el diumenge 26 de gener i quatre escolars, del 27 al 30 de gener.

Per la seua part, la programació del Palau de la Música també visita el Teatre El Musical en gener. El seu programa Menut Palau porta el dia 25 la peça Ritterballet, una peça per a dansa poc coneguda de Beethoven interpretada per l’Orquestra de València i la ballarina Eva Bertomeu. El 23 i 24 es faran audicions per a escolars.

Junt amb esta proposta i ja per a adults, el 31 de gener l’Orquestra de València ofereix un concert extraordinari amb un programa basat en Haydin i Hummel.    

UN TALLER ESPECIALITZAT EN TITELLES I UNA ACTIVITAT PERFORMATIVA QUE PREN EL TREBALL COM A ELEMENT DE REFLEXIÓ ENRIQUEIXEN L’OFERTA DE FORMATEM

FormaTEM és la línia d’activitats formatives que desenvolupa el Teatre El Musical. Junt amb cursos d’arts escèniques com el teatre o el circ, es desenvolupen activitats complementàries, com la capoeira o el ball. I els tallers especialitzats de Diàleg Obert, destinats a treballar altres formes de creativitat a través de la performance o la música. Una oferta amb diverses iniciatives que al començament de 2020 s’enriqueix amb dues noves propostes.

La companyia valenciana Teatre La Estrella imparteix del 8 de gener al 27 d’abril el Taller de Professionalització de Titelles, que aprofundeix en esta disciplina tractant des de la creació de les marionetes a les tècniques de manipulació. Una formació intensiva, única a l’àmbit nacional i pionera a l’europeu, dirigida tant a professionals de les arts escèniques com als de la psicologia i l’ensenyança, oferint-los noves eines expressives i d’interrelació.

També en gener arranca una proposta del col·lectiu Taller Placer, format per Vicente Arlandis i Paula Miralles, que ja ha visitat el Centre Cultural Conde Duque de Madrid o el Centre de Cultura Contemporània del Carme. Diàlogo entre dos cuerpos cansados. Trabajar cansa és una activitat performativa de la que es pot gaudir mitjançant invitacions, fins a completar aforament.  

Consisteix en tres sessions on dos convidats especials, que canvien en cada edició, conversen al voltant del tema del treball en una situació trencadora: mentre estan rebent un massatge contra l’estrès. Dos lliteres, dos massatgistes i dos insospitats ponents per a fer un divertit acostament a la problemàtica social, personal i quasi psicològica de l’experiència laboral. Les cites són l’11 de gener, el 22 de febrer i el 7 de març. 

Pujar