elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La solidaritat per la dana i la inclusió marquen el 30 aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València

La solidaritat per la dana i la inclusió marquen el 30 aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València
  • La formació musical universitària es va fundar l’any 1995 i des d’aleshores han passat pels seus faristols 1.440 joves músics, els quals han realitzat 330 concerts i han interpretat 400 obres simfòniques per a un públic anual de 8.500 persones

  • Les actuacions commemoratives inicials giraran entorn de quatre eixos: la Novena Simfonia de Beethoven, el Requiem de Mozart, Carmen Suite de Shchedrin, i el programa universitari Música als Campus

  • El primer dels concerts serà el pròxim dia 15 amb caràcter benèfic al Palau de la Música de València organitzat per la Federació d’Implantats Coclears i el Cuarteto de Cuerda Valencia

La Universitat de València celebra enguany el 30 aniversari de la fundació de l’Orquestra Filharmònica de la UV (OFUV) amb un programa d’activitats commemoratives marcat per la solidaritat amb les persones damnificades per la dana i la inclusió de les persones amb discapacitat auditiva. Així, el primer dels concerts que oferirà tindrà caràcter benèfic per a la Federació d’Associacions d’Implantats Coclears d’Espanya (AICE), dissabte 15 de febrer, al Palau de la Música de València.

Com agraïment a la ciència, la tecnologia, la medicina i totes les persones que lluiten per la rehabilitació i la inclusió de les persones amb aquesta discapacitat sonarà a València la novena de Beethoven en un concert solidari organitzat per la Federació AICE i el Cuarteto de Cuerda Valencia que participarà juntament amb l’Orquestra Filharmònica de la Universitat i el Cor Amici Musicae de l’Auditori de Saragossa, amb direcció d’Hilari Garcia Gázquez.

El concert tindrà lloc a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, dissabte 15 de febrer, a les 19 hores, i les entrades es poden adquirir a través d’aquest enllaç: https://links.uv.es/HTI2lc6

La recaptació de la venda benèfica anirà destinada al projecte d’inclusió de les persones amb implant coclear. També s’hi pot col·laborar fent un bizum al 08765.

Després del concert al Palau, l’Orquestra reprendrà la novena de Beethoven en l’actuació que oferirà per a l’Ajuntament de Xàtiva diumenge 16 de febrer, a les 19 hores, al Gran Teatre de la capital de la Costera; i la tornarà a interpretar en el marc d’una efemèride única a l’Auditori de Saragossa el 2 de març, compartint els 30 anys de l’obertura de la sala. Aquest concert retrà un emotiu homenatge a l’auditori aragonés amb una interpretació acurada del mateix programa que es va escoltar en el concert inaugural el 5 d’octubre de 1994.

La programació inicial del 30 aniversari de l’Orquestra Filharmònica UV, fundada el 1995 per Cristóbal Soler per a donar resposta i cohesió a les ofertes d’agrupacions instrumentals formades per estudiants, girarà entorn de quatre grans eixos: la 9a simfonia de Beethoven -on s’agrupen aquests tres concerts-, el programa universitari Música als Campus, el Requiem de Mozart i Carmen Suite de Shchedrin.

Mozart, Shchedrin i Campus en suport a la música afectada el 29O

Amb els concerts d’aquestes tres línies de programació, l’Orquestra, a través del Servei de Cultura Universitària, contribuirà als Programes d’Ajuda i Recuperació post DANA de la Universitat de València(https://donacions.fundacio.es/), entre els quals, un Fons Social amb la música afectada per les riuades del passat 29 d’octubre, per a donar suport a alumnat i entitats musicals en la recuperació d’instruments, arxius i patrimoni musical valencià.

El segon eix del 30 aniversari de l’OFUV estarà centrat en l’intercanvi amb el Cor Jove de l’Orfeó Català per a interpretar una obra fonamental del repertori simfonicocoral: el Requiem de Mozart. Tant l’orquestra universitària valenciana com el cor català es caracteritzen per la joventut i el talent dels seus membres, i funcionen amb la finalitat comuna d’enriquir la formació musical i humana de l’estudiantat.

Aquest programa, dirigit per Hilari Garcia, serà interpretat en dues ocasions: el 18 de maig al Palau de la Música de València i el 24 de maig al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

El tercer dels eixos temàtics apareix igualment carregat de significat en l’escenari d’aquest 2025: l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València interpretarà Carmen Suite en un primer concert, el 21 de juny a les 20 hores al Teatre Rambal, per al cicle ‘Música per a la Reconstrucció d’Utiel’ després de la dana.

El segon forma part d’una producció especial en col·laboració amb el Grup de Dansa de la Universitat de València que estrenarà la Nit de Sant Joan al claustre de l’edifici històric de la Universitat i repetirà en el marc del Festival Serenates el 24 de juny. L’Orquestra, dirigida per Hilari Garcia, i el Grup de Dansa UV, amb coreografia de Toni Aparisi, interpretaran el ballet Carmen Suite del compositor Rodion Shchedrin, conjuminant música i dansa en una posada en escena espectacular, moderna i rítmica, amb passió, drama i intensitat.

Música als Campus

Un últim eix d’aquest 30 aniversari és el programa Música als Campus mitjançant el qual l’Orquestra Filharmònica UV dona forma a una de les seues principals missions, oferir una programació de qualitat als campus de la Universitat de València actuant així com a un doble vehicle de formació: d’una banda, adreçada als seus músics i, d’una altra, enfocada a la comunitat universitària a través d’una programació simfònica estable.

En el programa d’enguany s’inclouen dos concerts especials. El primer, al Campus d’Ontinyent el dia 20 de febrer, a les 19 hores, que tindrà lloc al Teatre Echegaray de la localitat. Ací destaca la presència del jove solista David Ruiz del Canto, membre de l’Orquestra, que interpretarà el bell Concierto de estío del mestre Joaquín Rodrigo.

El segon concert serà al Campus de Burjassot-Paterna el 27 de febrer a la Sala Charles Darwin (20 hores) en col·laboració amb l’Escola Superior de Música d’Alt Rendiment de València (ESMAR), on l’alumnat del grau en Direcció dirigirà una selecció de la 9a simfonia de Beethoven.

Ambdós concerts són d’entrada gratuïta amb aforament limitat.

Els 30 anys d’història de l’Orquestra, en xifres

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va tocar les seues primeres notes l’any 1995. Des d’aleshores, ha realitzat 330 concerts en els que ha interpretat 400 obres, en una ferma aposta per la música i la cultura valenciana, donant un espai molt especial a autores, autors i obres musicals pròpies, així com tot el seu suport a la innovació mitjançant la interpretació sistemàtica d’obres de nova creació d’autoria valenciana.

Durant els seus 30 anys de trajectòria, 1.440 músics s’han format en els faristols de l’OFUV, una orquestra jove la plantilla de la qual manté una mitjana d’edat de 20 anys. La formació activa en interpretació orquestral és una de les seues principals característiques, abordant durant tot aquest període més de 250 hores lectives en cada curs acadèmic.

En aquest sentit, sempre ha treballat en projectes didàctics per tal d’acostar la música a tots els públics des d’una visió dinàmica, atractiva i rigorosa, i a través de concerts didàctics i concerts-cursos formatius per a professorat, públic adult i escolars.

Una altra gran xifra que maneja aquesta jove orquestra és la mobilització de públic anual, sent més de 8.500 persones les que gaudeixen dels seus concerts cada any. Des que es va fundar, l’Orquestra ha actuat en les principals sales de ciutats espanyoles com Barcelona, Saragossa o Lleó, i en auditoris internacionals a Viena i Salzburg (Àustria), Belfort (França) i Ljubljana (Eslovènia).

L’Orquestra, a més, ha estat promotora de la creació de la Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles (SINERGIA)que engloba més de 20 orquestres universitàries; i així mateix ha establit llaços amb Europa amb projectes com Eramus+ Meets, on va participar com a sòcia els anys 2021 i 2022, i FORTHEM+music per a la connexió de les orquestres de l’aliança FORTHEM d’universitats.

L’OFUV, doncs, és un dels projectes culturals més vitals i amb major projecció de la Universitat de València, esdevenint així en model i ambaixadora cultural dels sabers.

Pujar