elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La sisena edició d'Àgora ONGD torna a València per a reunir el sector de la solidaritat internacional valenciana

La sisena edició d'Àgora ONGD torna a València per a reunir el sector de la solidaritat internacional valenciana
  • Participen organitzacions no governamentals, universitats públiques, col·legis professionals i moviments socials per a debatre sobre mobilització social, drets humans, comerç just i emergència climàtica

Àgora ONGD celebra la seua sisena edició a València, com a espai de trobada i diàleg de les organitzacions no governamentals de cooperació al desenvolupament de la ciutat. Esta trobada de les organitzacions representatives de la solidaritat internacional en el municipi ha sigut organitzada per la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, amb la col·laboració de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, i es desenvoluparà al Col·legi Major Rector Peset els dies 23 i 24 de novembre

Les diferents taules redones i tallers aprofundiran sobre els aspectes clau per a millorar la mobilització i l'impacte de les organitzacions no governamentals en la societat, donada la preocupació pels desafiaments globals i locals que enfronten les societats com l'emergència climàtica i l'accés als drets humans.

Un panell d'experts obrirà l'Àgora ONGD el dia 23 amb una taula redona sobre la comunicació i la sensibilització de la ciutadania com a eina de transformació social. En esta sessió participaran la Unió de Periodistes, les agències de comunicació Cat and Courious i Kinkala Media, el grup d’arts escèniques Arròs, així com amb l'ONG ONGAWA i la Coordinadora Valenciana d’ONGD. La jornada continuarà amb uns tallers organitzats per la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València per a promoure la implicació de la comunitat universitària en la cooperació municipal.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha valorat la trobada com “molt important per a continuar reforçant l'impacte del sistema de solidaritat valenciana en la societat, així com una nova oportunitat per a intercanviar reflexions, coneixements i recollir aportacions que afavorisquen l'aprenentatge col·lectiu”.

El comerç just i de proximitat

Esta jornada finalitzarà amb un debat sobre el comerç just i el comerç de proximitat a càrrec de Cristina Ramón, Presidenta de la Coordinadora Valenciana ONGD; Carles Xavier López de la Tenda de tot el Món; Piero Carucci de Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional; i Fernando Navalón de la Xarxa Estatal de Supermercats Cooperatius. La primera jornada tancarà amb un tast maridatge de vi i xocolate de comerç just a càrrec de Lluis Romero, President de PROAVA.

L'accés als Drets Humans en territoris vulnerables

El 24 de novembre s'obrirà la segona jornada amb un diàleg sobre les estratègies d'acció de les organitzacions de solidaritat valencianes a Centreamèrica. Les retallades democràtiques a països centreamericans com Nicaragua, Guatemala o El Salvador exigeixen noves estratègies de treball a les ONG valencianes per a continuar treballant amb les comunitats locals i reforçant el seu accés als drets fonamentals com la salut, l'habitatge, l'aigua portable i el sanejament, l'alimentació o l'educació. Continuarà la sessió amb una segona taula redona sobre la col·laboració de les organitzacions no governamentals amb els serveis de l'Ajuntament de València i els col·legis professionals amb l'objectiu de reforçar les seues capacitats tècniques i impacte en les comunitats empobrides.

Presentació de la Xarxa Sanitària Solidària de la Comunitat Valenciana

La Xarxa Sanitària Solidària de la Comunitat Valenciana és una iniciativa impulsada per les ONGD Medicus Mundi Mediterrània, ACOEC i Farmamundi. Es tracta d'un conjunt de xarxes provincials formades per diverses entitats del sector sanitari, que han mostrat el seu compromís amb la formació de professionals i estudiants en temes de salut global, cooperació al desenvolupament, dret a la salut i agenda 2030.

L'emergència climàtica i la mobilització social

La sisena edició de l’Àgora ONGD tancarà les seues portes amb una ponència sobre l'emergència climàtica a càrrec del periodista i guionista Juan Bordera, autor de la publicació “La tardor de la civilització” al costat d'investigador del CSIC Antonio Turiel.

La companyia Ravalera Teatre posarà el colofó amb “El dia D”, una obra curta que convida a reflexionar sobre la necessària mobilització i participació ciutadana.

Pujar