elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Setmana Santa Marinera, un esdeveniment que no pots perdre't

La Setmana Santa Marinera, un esdeveniment que no pots perdre't
    MÉS FOTOS
    La Setmana Santa Marinera, un esdeveniment que no pots perdre't  - (foto 2)
    La Setmana Santa Marinera, un esdeveniment que no pots perdre't  - (foto 3)

    Els Poblats Marítims de València es transformen durant una setmana. És la Setmana Santa Marinera, on carrers i gents s'omplin de fervor, música, color i tradició en una festa d'Interés Turístic Nacional. Entrevistem a Francisco Carles, president de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera, perquè ens explique per què és tan única esta festa i quins actes no hem de perdre'ns.

    Per a tot aquell que no la conega. Com li explicaries què és la Setmana Santa Marinera?

    És una setmana amb unes característiques mediterrànies, que van iniciar els hòmens del mar. La Setmana Santa Marinera és tradició, molta devoció, tot un conjunt de passió, amor i alegria.

    Podríem dir que és la festa més important del Poblats Marítims. Com la viviu els veïns?

    Som persones molt senzilles i amb un cor molt obert. Tot el món que ve al nostre poble té la casa oberta. Dic poble, encara que siguem part de València, perquè sempre hem dit allò de 'me'n vaig a València'.

    Durant estos dies els Poblats Marítims es transformen. Què van a trobar-se els que s'acosten?

    És una festa tradicional i en les cases estan ja muntats infinitat de trages. En una mateixa família poden haver-hi quatre o cinc components de diferent uniformitat. És un canvi radical el que viu el barri en estes festes, es transforma totalment.

    Fem un repàs, per a tot aquell que vullga acostar-se a veure la festa, dels actes més destacats i que no cal perdre's.

    Este dijous, amb la Retreta, anunciem pel carrer el començament de la Setmana Santa Marinera. El diumenge de palmes es traslladen totes les imatges a les cases i el culte es desplaça a elles. És molt curiós perquè les famílies buiden un menjador sencer per a guardar les imatges.

    El divendres Sant, el pròxim 14 d'abril, és l'acte cima per excel·lència de la Setmana Santa Marinera. Explique'ns en què consistix.

    És la processó general del Sant Enterrament, podríem dir que és el dia gran perquè les trenta confraries ixen al carrer. La gent va molt arreglada, amb flors, es respira el fervor i la música acompanya a pas lent. El recorregut és tres hores i mitja per cada parròquia, per la qual cosa comencem a les 18:30 i acabem a les 3:30 de la matinada.

    I el dissabte a la nit és l'autèntica transformació del barri...

    Si, passem del dol al color de l'alegria. És una nit important i avise a tota la gent que vullga vindre que fins a mitjanit tot està tancat però a partir de les 00:00 les cases s'obrin a tot el món. De sobte la gent ix als balcons, tirem plats, cassoles d'aigua, traca... com es diu ací "trenquem la llosa", és a dir, trenquem el vell per a renovar la vida en esta resurrecció.

    I què passa a partir d'eixe moment?

    A partir d'esta hora tens fins a les quatre de la matinada totes les cases obertes. La gent va passejant pels carrers del barri, entra a les cases on podem trobar la gastronomia típica amb titaina, mandonguilles d'abaetxo..., cal reposar forces perquè la nit és llarga!

    I poques hores després un altre dels dies grans.

    Sí, el diumenge és la desfilada de Resurrecció a les 12:00. És únic en tota Espanya perquè ningú ho fa com nosaltres: les trenta confraries es transformen, tots de blanc, tirant flors, la gent aplaudint, la música és alegre... és un recorregut de mitja hora, amb una explosió de mediterraneitat, multicolor i ple de llum. Preciós de veure.

    Com el propi nom indica, la Setmana Santa Marinera té una forta vinculació amb el mar, també hi ha actes en la costa, veritat?

    Hi ha dos actes que es fan en la platja. A primera hora del divendres hi ha una trobada dels Cristos en un punt determinat: el crist del Salvador se'n va a la platja a primera hora i el de l'Amparo va a la platja quan acaba el Viacrucis. A més la Confraria Jesús de Medinaceli també va al port i ací tira la corona de llorer sobre les 12:00.

    Bueno ja coneixem un poc millor què és la Setmana Santa Marinera però, per què tot el món hauria de vindre a vore-la?.

    Som 6.000 persones processionant, en 2011 va ser declarada d'Interés Turístic Nacional i l'any passat l'Ajuntament de València ens va entregar la Medalla d'Or, la qual cosa et fa veure la importància de la Setmana Santa. També important és que quan vénen les festes els que som del poble no ens n'anem sinó que ens quedem perquè volem celebrar la nostra Setmana Santa. Hui en dia, a més, els mitjans de comunicació feu possible que la Setmana Santa ja no siga només cara al mar sinó que siga cara a València.

    Pujar