29 de novembre de 2020 29/11/20

El PP s'afona a mínims històrics en benefici de *Cs, únic partit que creix

El PP s'afona a mínims històrics en benefici de *Cs, únic partit que creix - (foto 1)
  • Vox, cinquena força política, aconsegueix fer-se un buit en el Congrés dels Diputats i en Les Corts

MÉS FOTOS
El PP s'afona a mínims històrics en benefici de *Cs, únic partit que creix - (foto 2)
El PP s'afona a mínims històrics en benefici de *Cs, únic partit que creix - (foto 3)
El PP s'afona a mínims històrics en benefici de *Cs, únic partit que creix - (foto 4)

El silenci sepulcral es va apoderar anit de la seu del PP valencià després de conéixer-se els pitjors resultats de la seua història. Els líders, incrèduls, van romandre durant més de quatre hores reunits en els seus despatxos. Digerien, com podien, l'amarga derrota d'un partit que en tot just tres anys va passar de ser el més votat amb 137 escons, a obtindre uns escassos 66 diputats. Si en 2015 ja es van veure obligats a assumir la pèrdua de 49 diputats (van passar de 186 a 137), ara l'enfonsament és encara major, no solament perquè ja no són la força més votada, sinó perquè per primer vegada des de la seua fundació han obtingut menys de cent escons. 

Els candidats valencians, retirats en els seus despatxos, sabien que tard o d'hora havien de donar la cara i afrontar una derrota sense precedents davant els mitjans de comunicació que impacients, esperaven a la sala de premsa. I així van continuar televisions, periòdics i ràdios fins passades les dotze i mitja de la matinada. La intranquil·litat, el cansament i el nerviosisme era tal entre els periodistes, que finalment el partit –que irònicament poc havia de celebrar- va acabar per encarregar pizzes per a fer més amena l'espera. Entre tros i tros, alguns curiosos es passejaven pels voltants de la seu per a intentar captar alguna mínima conversa entre els líders nacionals o valencians. Però només van obtindre el silenci per resposta. Fins que no es pronunciaren des de Madrid, advertien, els responsables valencians no farien valoracions. 

Finalment, després de quatre hores d'incansable espera, el cap de llista al Congrés per València, Belén Hoyo, es va dirigir als periodistes per a realitzar una valoració dels resultats. Amb la veu afligida, i sense tot just força per a parlar, la candidata va reconéixer la derrota: “Per al PP no són uns bons resultats, no estem satisfets. Al PP li agrada guanyar”, va admetre. No obstant això, lluny de fer autocrítica, la popular va atribuir la pèrdua de vots a la fragmentació del centre dreta, un escenari que, va recordar, “veníem advertint durant tota la campanya”. “Malgrat que el centre dreta ha aconseguit més vots, l'esquerra ha obtingut més escons”, va lamentar.

Encara que els resultats no deixaven lloc per a la celebració, Hoyo va voler manifestar la intenció del PP de fer la “millor oposició possible”, deixant clar que el seu partit continuarà liderant el centre dreta a pesar que ha sigut Ciutadans el que més ha crescut en escons. A més, entre els populars encara mantenen l'esperança i creuen que no tot està perdut. S'aferren a la taula de salvació de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig, en les quals esperen poder “unir el vot entorn del PP”. 

Tampoc va ser una nit de victòria per al PP valencià, que va passar de ser la força més votada en 2015 amb 31 diputats, a perdre per primera vegada en trenta anys el lideratge en la Comunitat Valenciana i afonar-se fins als 19 escons, superant només per un a Ciutadans. No obstant això, la derrota valenciana es va viure amb incertesa fins a l'últim minut, ja que durant l'escrutini els escons ballaven entre PP i Compromís. Finalment, el Pacte del *Botànic es reeditarà només amb tres escons més que la suma del bloc de dretes. Aquest ajustat resultat va fer més digerible la derrota per a la candidata del PPCV, Isabel Bonig. 

El recompte de vots de les eleccions autonòmiques també va generar impaciència entre periodistes i polítiques, ja que es va retardar fins més enllà de les 02.00 de la matinada. Passades les 02.30, una vegada coneguts els resultats, la presidenta dels populars valencians es va dirigir als mitjans de comunicació i va lamentar la victòria de les esquerres “per la mínima i de penal” perquè “havia partit fins a l'últim minut”.

Bonig, més animada que la seua companya nacional, també va carregar contra la fragmentació del vot de centre dreta per a excusar la pèrdua d'escons. A més, encara que el PP ja sol supera a Ciutadans per un diputat, la presidenta va voler recalcar que el bloc de centre dreta el lideren els populars: “Vull que quede absolutament clar”, va indicar. Disposada a encapçalar l'oposició, va emfatitzar el mèrit d'obtindre el segon lloc després de quatre anys “molt durs per al PP”. “No ha sigut fàcil arribar fins on hem arribat, amb la història i la motxilla del PP, i especialment del PP de la Comunitat Valenciana", va recordar en referència als casos de corrupció.

Ciutadans, l'únic partit que creix

Sensacions molt diferents a les del PP es van viure anit en Ciutadans, que frega als populars en l'àmbit nacional i autonòmic. A onze escons van quedar del segon lloc en les eleccions generals, i tan sols a un en la Comunitat. Passen així de 13 a 18 (per davant de Compromís), sent l'únic partit que creix –en alguns municipis el segon més votat- i l'únic que no perd diputats, sinó que gana. 

El candidat de la formació taronja a la Presidència de la Generalitat, Toni Cantó, va expressar l'eufòria que es vivia en el seu partit passades les 02.20 de la matinada i va celebrar “haver guanyat al nacionalisme” de Compromís. Va destacar a més que Ciutadans és el partit que més ha crescut en Les Corts i es va avançar a Bonig en definir a la seua formació com la pròxima oposició “valenta i responsable”. A més, va evidenciar el seu interés d'haver pactat amb el PP si haguera sigut possible, ja que va assegurar que de no ser per l'enfonsament dels populars, haurien tirat al tripartit del Govern valencià.

Vox entra en Les Corts

Eufòria també la viscuda després del resultat electoral entre els líders de Vox en conéixer que entraran en Les Corts i en el Parlament. Encara que el partit d'extrema dreta esperava millors resultats, la veritat és que se situen com a cinquena força política tant en el Congrés com en la Comunitat. De fet, en aquesta última han obtingut deu diputats, per damunt dels huit de Podemos, un resultat que el candidat a presidir la Generalitat, José María *Llanos, va valorar positivament. “Ja no ens podran callar molt més”, va indicar satisfet després de donar l'enhorabona a la “Espanya visca”. Plans va assegurar a més que “donarà molta guerra” en la cambra autonòmica i treballarà tant “en benefici dels seus votants com de tota la ciutadania valenciana”.

El candidat de la formació d'extrema dreta va felicitar també entre centenars de militants l'arribada de la “vertadera Espanya” al Congrés, convençut que els qui han dit “falsedats” sobre el seu partit “no han pogut enganyar a 2,5 milions d'espanyols”.

Pujar