2 de desembre de 2020 2/12/20

Sabies que l'últim toc de queda a Espanya es va decretar a València?

Sabies que l'últim toc de queda a Espanya es va decretar a València? - (foto 1)
  • Va ser en l'intent de colp d'Estat d'Antonio Tejero, quan els tancs van eixir als carrers de la capital del Túria

Li ho ha avançant elperiodic.com: El Govern està estudiant decretar el toc de queda en tota Espanya – tal com ha fet França – per a intentar frenar la segona ona del coronavirus que dia a dia va agafant força.

Així ho ha reconegut aquest dimarts, el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en la qual ha precisat que per a poder fer ús d'aqueix instrument seria necessari tindre l'empara legal que dóna l'estat d'alarma perquè és l'única manera de limitar la mobilitat dels ciutadans.

“Respecte a la possibilitat d'un toc de queda hem vist que s'aplica en altres països europeus amb incidències acumulades similars i en altres casos fins i tot inferiors” ha explicat Illa, i afegit: “Requereix aquesta mesura d'un estat d'alarma i l'analitzarem, amb la Comunitat de Madrid i amb altres comunitats que tenen també plantejaments similars en el conjunt de la interterritorial”.

Per a trobar-nos amb un toc de queda en la història d'Espanya hem de retrotraure'ns al 23 de febrer de 1981, concretament a l'intent de colp d'Estat del tinent coronel Antonio Tejero. Ho va decretar el tinent general Jaime Milans del Bosch a València, tal com recorden els qui llavors ho van viure: “Va ser un gran esglai per a tots, tornar a casa i veure des de les finestres com circulaven els tancs pel carrer”.

En aqueix moment, el decret va ser fet per una força militar, ben diferent al que planteja el govern central ara, que és qui té la competència per a declarar-lo, tant aqueix com el d'excepció o el de lloc.

Pujar