elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Russafa Escènica – Festival de Tardor presenta el lema i cartell de la XIV edició, que se celebrarà del 19 al 29 de setembre

Russafa Escènica – Festival de Tardor presenta el lema i cartell de la XIV edició, que se celebrarà del 19 al 29 de setembre
  • L’artista Ana Duro signa la il·lustració del lema ‘Fins ací arribarà la mar’ amb un obra on s’estableix un joc de contraposició entre interior i exterior, entre seguretat i perills en un context social incert. Però que aposta per alçar persianes, per obri

MÉS FOTOS
Russafa Escènica – Festival de Tardor presenta el lema i cartell de la XIV edició, que se celebrarà del 19 al 29 de setembre - (foto 2)
Russafa Escènica – Festival de Tardor presenta el lema i cartell de la XIV edició, que se celebrarà del 19 al 29 de setembre - (foto 3)

‘Fins ací arribarà la mar’, és la predicció que llança el lema sota el qual es desenvolupa la XIV edició de Russafa Escènica – Festival de Tardor. Una idea representada al cartell creat per Ana Duro per unes ones a la vora d’una finestra on una dona descansa despreocupadament dins de la seua llar. Una frase que ha condicionat, inspirat i donat noves lectures a les 20 propostes que estan acabant de perfilar-se per a, del 19 al 29 de setembre, inundar la ciutat de València amb la frescor, l’energia, la bellesa i també la reflexió que aporten les arts escèniques, amb especial incidència als creadors emergents. Una iniciativa que, finalment, compta amb el suport de Diputació de València, les àrees de teatres i cultura, Acción Cultural de l’ajuntament de València, Fundació SGAE i Universitat de València, entre d’altres.

Front a un món acostumat a les distòpies, que ha superat una pandèmia, que pateix cada dia els efectes reals del canvi climàtic, de la polarització, de la digitalització i la IA, la societat sembla anestesiada. Per això, l’organització d’aquesta iniciativa assenyala que la tria d’una temàtica per a l’edició d’enguany ha estat més complexa que mai.

UN LEMA AMB EL QUÈ CAPTAR EL CONTEXT SOCIAL, PERÒ TAMBÉ EL MOMENT VITAL QUE TRAVESSA RUSSAFA ESCÈNICA – FESTIVAL DE TARDOR

Per un costat, l’equip del festival volia reflectir el moment que travessen la societat i els creadors. Per altre, també comunicar la preocupació front a un futur incert, inclús per a la pròpia Russafa Escènica.

“Tenim sentiments contraposats. D’una banda, mantenim una il·lusió innata, que ens ha portat, any rere any, a aconseguir que el projecte que va nàixer al barri de Russafa hui arribe a tota una província”, assenyala Jerónimo Cornelles, recordant els començaments d’una iniciativa que va sorgir en 2010 de manera independent per a donar oportunitats als creadors valencians de mostrar els seus treballs, en un moment complicat per a la cultura després de la crisi del 2009.

Des del festival asseguren que, tot i ser una iniciativa assentada, que mou a uns 5.000 espectadors en cada edició, ha de lluitar amb la incertesa a cada exercici. “El sistema actual d’incentius i ajudes al sector de les arts escèniques fa impossible saber amb quin pressupost anem a comptar quan només queden un parell de mesos per a l’edició de 2024, que ja està totalment tancada”, assenyala Cornelles, qui considera que “en e cas de l’IVC és quasi un problema endèmic. No tenim més remei que assumir compromisos professionals amb creadors, treballadors de la cultura de tot tipus... És un risc personal i econòmic enorme perquè després ens podem trobar amb un canvi de criteris inesperat, una cancel·lació de la convocatòria, qualsevol cosa que faça desaparèixer de cop i repent una part important del pressupost”.

Açò s’afegeix al que ha passat amb del CCCC. Sense cap explicació per part de la nova direcció ni oportunitat, a pesar dels nombrosos intents de contacte per part de l’equip del festival, ha trencat una col·laboració que va començar fa sis anys. I ni tan sols els han donat l’oportunitat de presentar en persona el projecte de la present edició. 

L’organització es mostra decebuda pel tracte rebut i pel desgast d’un equip “que treballa de valent, que ha corroborat que la seua proposta dinamitza, genera públics i estimula la creativitat. Som un festival que ha demostrar ser estratègic per a la consolidació i professionalització de companyies i creadors valencians d’arts escènics. De fet, el nostre model es replica a altres ciutats espanyoles i el ‘Observatorio de la Cultura’ de la Fundación Contemporánea ens ha inclòs al seu ranking com millors pràctiques”, afirma el director artístic de Russafa Escènica – Festival de Tardor.  

EL REPTE D’ALÇAR LA PERSIANA I OBRIR LA FINESTRA PER A COMENÇAR UN ALTRE DIA, DE PUJAR EL TELÓ I CONTINUAR AMB L’ESPECTACLE

La calma tensa de veure com s’acosta el perill, l’hecatombe, i tractar de continuar amb la vida quotidiana es reflexa a la il·lustració d’Ana Duro escollida per al cartell de la XIV edició de Russafa Escènica – Festival de Tardor. L’artista de Jaén (@ana.politana) resideix a València des de fa tres anys i combina projectes personals amb el treball com a il·lustradora d’estampats i dissenyadora gràfica a una empresa de moda.

A l’hora de comentar l’obra triada per a il·lustrar l’edició 2024 del festival, prefereix que cada espectador del cartell trobe el seu propi significat. “És una imatge potent, que ens parla que cada matí cal alçar persianes i telons, que la vida i la funció han de continuar”, explica la creadora, per a qui la finestra és el límit entre la seguretat que ofereix la llar i les amenaces que poden vindre de l'exterior: “però la por no ens impedeix obrir-les, eixir al balcó, trencar els nostres límits per a millorar i atrevir-nos a avançar”.

Des de l’organització també destaquen que la il·lustració mostra una escena íntima, com ocorre al teatre. L'escenari és substituït per una finestra i la intimitat es deixa veure. “Suggereix eixa fascinació que tenim els espectadors front als personatges i les seues vides, històries que ens captiven, ja siga a través de finestrals i balcons o asseguts còmodament a les butaques d'un teatre”, comenta Cornelles.

Una seducció que molt prompte tornarà a sentir el públic de Russafa Escènica – Festival de Tardor. Del 19 al 29 de setembre, deu obres entre 50 y 60 minuts - els anomenats ‘Boscos’ - es representaran a teatres públics, com ara El Musical o La Mutant. Però també a sales privades com la Russafa o Círculo. Una programació que completen altres 10 obres, aquesta volta curtes (30 minuts). Són els icònics ‘Vivers’ que es podran veure a coworkings, floristeries i tot tipus de locals del barri de Russafa que s’obrin per a conèixer des de dins la creació escènica, oferint funcions on els intèrprets experimenten i conten les històries dels seus personatges pràcticament a cau d’orella, acomplint amb la meta d’acostar al públic el teatre, la dansa i les propostes multidisciplinàries de les arts escèniques. Inclús en el sentit més literal de l’expressió.

El 3 de setembre es presentarà en roda de premsa el detall d’aquesta programació, els creadors emergents i assentats de l’escena valenciana que hi participen, així com els convidats d’altres racons de l’estat. També les temàtiques i els acostaments poc convencionals que proposen. I es comunicaran les activitats adreçades als treballadors del sector que busquen mamprendre o ampliar la seua trajectòria. Un programa dissenyat per a dinamitzar, connectar i afavorir la professionalització dins del sector de les arts escèniques.

Pujar