elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó subratlla el paper de les ciutats en l´atenció a les persones que pateixen malalties neurodegeneratives

Ribó subratlla el paper de les ciutats en l´atenció a les persones que pateixen malalties neurodegeneratives
  • Ribó ha intervingut en l'obertura del VII Congrés Internacional d'Investigació i Innovació en Malalties Neurodegeneratives, que se celebra a València

MÉS FOTOS
Ribó subratlla el paper de les ciutats en l´atenció a les persones que pateixen malalties neurodegeneratives - (foto 2)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat este matí «el paper de les nostres ciutats, que han d'estar preparades i amb recursos especialitzats, per a atendre degudament als qui patixen una malaltia neurodegenerativa, millorar la seua qualitat de vida, i donar la cobertura de suport i reforç». Ribó ha participat en l'obertura del VII Congrés Internacional d'Investigació i Innovació en Malalties Neurodegeneratives, que se celebra a la ciutat.

Es tracta d'una trobada especialitzada, que reunix a València més d'un centenar d'experts internacionals al voltant de les investigacions i avanços sobre malalties relacionades amb el sistema nerviós, com l'alzheimer o el párkinson, entre altres. Les sessions, que han començat hui, es prolongaran fins el pròxim dia 20 en el Museu de les Ciències Príncep Felip, a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

La reina Sofia ha presidit l'obertura de la trobada, en un acte en el qual també han pres part el president de la Generalitat, Ximo Puig; el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque; i la secretària d'Estat de Serveis Socials, Ana Isabel Lima, així com nombrosos membres de l'àmbit universitari i parlamentari, i representants de diferents associacions de pacients i familiars de malalts.

L'alcalde ha subratllat «la previsió d'augment de les malalties neurodegeneratives en el món», i ha destacat el paper que les ciutats tenen en eixe context. De fet, Ribó ha destacat el «compromís fonamental» de l'Ajuntament de València «que és rescatar les persones, posar-les, abans de res i en primer lloc, en l'epicentre de les polítiques públiques i  atendre les més vulnerables».

L'alcalde ha explicat que, si bé els últims anys ha crescut el grau de sensibilització social en paral·lel als esforços d'investigació de la comunitat científica, «és urgent continuar avançant i donar suport a la labor que realitzen instàncies com les que participen en este fòrum», ha afirmat.

La celebració del congrés coincidix amb la commemoració, el pròxim dia 21, del Dia Mundial de l'Alzheimer, una malaltia amb dades en augment que «suposa un problema de salut pública al qual ningú pot ser alié», ha afirmat l'alcalde, «amb el qual tots i totes estem familiaritzats perquè  l'hem viscut en la nostra família o entre els nostres amics i coneguts, i sabem de les seues conseqüències, de com altera les vides no solament dels malalts sinó dels qui viuen al seu entorn».

Ribó ha conclòs citant les principals malalties neurodegeneratives, com l'alzheimer, el párkinson, la malaltia d'Huntington o de l'esclerosi  lateral amiotròfica, ELA, «que es colen en les nostres vides amb la seus difícil cotidianeidad i les seues conseqüències irreversibles- almenys fins el moment- i ens fan prendre consciència de fins a quin punt fer-los front constituix un repte social  i sanitari d'extraordinàries dimensions».

Han assistit al congrés els portaveus municipals i vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo, la regidora de Sanitat, Pilar Bernabé; la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano; així com els portaveus dels grups municipals Popular, María José Catalá; Ciutadans, Fernando Giner; i Vox, José Gosálbez.

Pujar