elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ribó presenta al món les capacitats de València com a ciutat intel·ligent

Ribó presenta al món les capacitats de València com a ciutat intel·ligent

    L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat hui en la sessió "Repensant la governança urbana: ciutats al servici de les necessitats de la ciutadania", en el marc de l'Smart City Congress, que se celebra a Barcelona. En una sessió, en què ha participat amb experts internacionals com Aisha Bin Bishr, directora general de l'Oficina Smart de Dubai, o Pilar Torres, directora de sector públic d'Amazon per a Espanya i Portugal, Ribó ha exposat davant de l'auditori internacional les capacitats de València com a ciutat intel·ligent.

    Durant la seua intervenció, que ha començat a les 10.30 hores, l'alcalde ha subratllat la vocació tecnològica de la ciutat de València, que gestiona els seus servicis municipals de manera transversal a través de l'estratègia denominada "València Ciutat Intel·ligent", que es desenvolupa a través de la plataforma VLCi. Esta plataforma ja està donant fruits en la gestió dels servicis urbans i, així mateix, ha obtingut finançament per al desenvolupament de la iniciativa "Impuls VLCi", l'objectiu de la qual passa també per aconseguir una ciutat més eficient i habitable, tant per a la ciutadania com per a les i els visitants.

    Ribó ha explicat que totes les iniciatives smart s'han implementat en diverses fases: "Primer de tot va ser dissenyar un pla estratègic de ciutat intel·ligent i establir una priorització de les actuacions per a transformar la gestió dels servicis municipals. El pas següent, la posada en marxa de la plataforma VLCi, dissenyada per a actuar com el cervell per a la gestió eficient de la ciutat, aglutinant tota la informació que es genera en un únic repositori. I això va portar, a continuació, a definir una estratègia de transparència (dades obertes) i participació ciutadana, orientada a afavorir el desenvolupament de noves aplicacions que faciliten la vida de la ciutadania de València i contribuïsquen a fomentar la innovació entre l'entramat d'empreses locals i el col·lectiu d'investigadors i emprenedors".

    S'ha generat així un ampli ventall de ferramentes amb què s'acosta la informació de l'estratègia i les dades generades a tota la ciutadania que, al mateix temps, "afavorix la presa eficaç de decisions", com ha explicat l'alcalde. Es tracta d'aplicacions i instruments com l'aplicació APP València, el Geoportal, el portal València al Minut (d'informació en temps real), els sistemes de gestió intel·ligent de la qualitat de l'aire, el quadre de comandament de gestió econòmica, la gestió unificada del servici d'enllumenat o els telecomptadors del consum d'aigua, entre altres, que han sigut donats a conéixer durant la sessió.

    L'ESTRATÈGIA SMART EN EL DIA A DIA DE LA CIUTADANIA

    L'alcalde ha esmentat exemples concrets de les aplicacions intel·ligents en la gestió diària del municipi, entre les quals el projecte pilot al Mercat de Russafa, que permet mesurar les condicions ambientals del recinte i controlar el seu consum energètic global i l'específic dels sistemes de climatització i aire condicionat, i que, a més, monitora en temps real l'aforament, el nombre de persones que estan a l'interior del mercat.

    Un altre exemple és el del Sistema de Monitoratge i Gestió Unificada de l'Enllumenat Urbà, "que ha permés unificar en un sol quadre de comandament la informació i la gestió d'este servici municipal, que es presta a través de diferents contractes", ha dit Joan Ribó. Gràcies a la plataforma VLCi s'ha aconseguit actuar en temps real davant de qualsevol incidència, així com saber quin és el consum de cada component de la xarxa.

    Una altra nova aplicació és la dels telecomptadors del consum urbà d'aigua, "un recurs fonamental i escàs", sobre la qual l'alcalde Ribó ha fet una crida a realitzar actuacions "sostenibles i resilients per a assegurar la seua distribució i optimitzar la seua gestió". De fet, ha explicat Ribó, "per la ubicació mediterrània de la nostra ciutat i l'objectiu de sostenibilitat mediambiental i eficient del consum dels recursos naturals, a València estem profundament ocupats a gestionar de manera eficaç i eficient l'aigua".

    MÉS DE 700 FUGUES D'AIGUA DETECTADES AL MES

    Per això, la ferramenta Telecomptadors ha permés implantar ja més de 650.000 comptadors intel·ligents de consum d'aigua que representen el 57 % del total. Això suposa que, en les vivendes que en disposen, ja no s'emeten factures estimades i no hi cal accedir, les reclamacions s'han reduït un 60 % i s'han pogut localitzar més de 700 fugues d'aigua a l'interior de les vivendes cada mes (cosa que estalvia 300.000 m3 d'aigua a l'any). El sistema té una aplicació mòbil que permet conéixer el consum d'aigua en temps real i realitzar una comparativa i de referència, així com un sistema d'alertes de fuga. I, finalment, una derivada molt important de caràcter social: "Es dóna assistència a persones majors en situació de dependència que viuen soles; i en el cas que no es registre consum d'aigua durant un període de temps, els Servicis Socials municipals es posen en contacte amb la persona o amb la família per a previndre situacions de risc", ha explicat Joan Ribó. Són moltes més les ferramentes que integren l'estratègia València Ciutat Intel·ligent. L'alcalde n'ha detallat algunes i ha respost a les preguntes dels assistents a la trobada.

    L'instrument clau que impulsa este nou concepte de ciutat i coordina els esforços d'empreses, universitats i investigadors en el camp de la innovació i la sostenibilitat a la ciutat és el Pacte Local per la Innovació de l'Ajuntament de València, que presidix l'alcalde, Joan Ribó. La Plataforma VLCi permet als gestors municipals mesurar l'eficàcia de les seues polítiques a través dels indicadors de servici del Quadre de Comandament Unificat de la Ciutat, i gestiona el rendiment a través de diferents mètriques alineades amb els objectius de la corporació.

    Així mateix, i enllaçat amb el Control de Comandament Unificat, s'ha construït un Quadre de Comandament de Gestió Econòmica, que permet fer un seguiment detallat de l'estat pressupostari de qualsevol servici de l'Ajuntament (control pressupostari, anàlisi del període mitjà de pagament, anàlisi de l'eficiència de l'execució dels expedients administratius, etc.). És un quadre de comandament que està en evolució constant depenent de les necessitats dels càrrecs directius i dels gestors municipals.

    L'alcalde ha conclòs la seua intervenció subratllant l'"estratègia consolidada que té València, basada en les dades obertes i en la gestió intel·ligent dels servicis municipals de manera vertical però també transversal". La plataforma València Ciutat Intel·ligent "no sols obri la possibilitat de generar millores dins de l'Ajuntament, sinó que permet a desenvolupadors, investigadors i empreses generar riquesa en un sentit ampli, amb l'aprofitament de tota esta informació pública i immediata".

    Després de la seua participació en la sessió "Repensant la governança urbana: ciutats al servici de les necessitats de la ciutadania", l'alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat l'estand de la ciutat de Nova York, on s'ha reunit amb la delegació de la ciutat i representants de Ford Motor Company. A continuació, ha visitat també els llocs dels diferents proveïdors municipals presents a l'Smart City Congress.

    Pujar