elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La restauració dels tresors del Museu Faller

La restauració dels tresors del Museu Faller
  • Els cartells fallers originals i pintats a mà estan sent restaurats després de dècades d'abandó

  • Elperiodic.com ha entrevistat als responsables del projecte per a conéixer com treballen sobre estos llenços, autèntiques joies de la història fallera valenciana

MÉS FOTOS
La restauració dels tresors del Museu Faller  - (foto 2)
La restauració dels tresors del Museu Faller  - (foto 3)
La restauració dels tresors del Museu Faller  - (foto 4)
La restauració dels tresors del Museu Faller  - (foto 5)

Són un autèntic tresor faller i una clara mostra de per què esta festa és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els cartells oficials del Museu Faller, fidel reflex de la societat valenciana del segle passat, han sigut durant dècades un tresor amagat entre bastidors i oblidats en un armari. Més de 80 cartells, la gran majoria pintats a mà per cartellistes d'enorme prestigi, amb un gran valor cultural, històric, artístic i social.

El Museu Faller vol tornar-los ara eixa posició que sempre haurien d'haver tingut i per això estan passant per un procés de restauració. Elperiodic.com ha pogut parlar amb els dos professionals que estan duent a terme esta gran tasca i veure com treballen, minuciosament, centímetre a centímetre, sobre estes obres.

Els restauradors són Rubén Facila i Patricia Montañana, dos jóvens acabats de graduar que s'han llançat a la piscina amb este projecte. "Poder treballar i tocar este material dins de l'immaterial de la festa, la qual cosa representa la història de les falles, està resultant una experiència increíble", comenta Rubén Facila.

És la primera vegada que algú decidix traure a la llum estos cartells i reparar el mal ús que han tingut fins ara. Una llavor que ja va començar a créixer en la universitat: "Fa uns anys vam haver de fer un treball sobre el Museu Faller per a analitzar les deficiències però no ens van deixar entrar. Quan vaig fer el treball de final de grau, ja amb el canvi de govern, vaig poder accedir i fer un projecte de posada en valor d'estos cartells", explica Patricia Montañana.

Els treballs de restauració s'estan centrant en els cartells de les dècades dels trenta i quaranta principalment. Tots són pintats a les mans i sorprén la grandària d'alguns, que arriben a aconseguir els dos metres d'altura. Rubén detalla com és este procés tan minuciós: "Fem una neteja en sec i reparem l'esgarrat que tenen molts a causa de la roïna manipulació". I és que molts d'ells arriben a tindre marques de xafades.

A més també s'estan desinfectant els fongs que portaven anys en el paper. És, precisament, un dels problemes que més afecta els cartells ja que la humitat ha fet mossa en tots ells en un edifici que per les seues condicions patix d'esta problemàtica. Tot això respectant al màxim la labor de l'artista: "Nosaltres no falsegem. Es pot discernir perfectament el que ha sigut restaurat i el que no", aclarix Montañana.

La història a través d'un cartell faller

Els treballs de restauració, que han començat el passat mes de Novembre, tracten de posar en valor no sols el cartell en si sinó la història que amaga. I és que a través d'ells es pot aprendre molt de l'època en què van ser pintats.

Per exemple el cartell que es va pintar durant la República té colors semblants a la bandera republicana, el del 40 és el primer que es fa amb la dictadura i es pot veure un estil faraònic amb piràmides i símbols que s'assemblen, encara que amb algun tint valencianistes: "La Senyera està tapant la bandera d'Espanya en este cas", comenta Facila. "Hi ha, inclús, un que pareix més el de festival que el d'unes Falles", bromeja Patricia sobre un cartell dels 70, d'estil hippie.

Millores en el Museu Faller

Els treballs tornaran l'essència a uns cartells que han patit l'oblit i el pas dels anys. És una línia de treball més en l'interés que el Museu Faller, de la mà del seu director, Gil-Manuel Hernández, està duent a terme per a la seua reforma integral.

A les actuacions que ja s'han dut a terme, com el canvi d'il·luminació o la pintura de les parets adequant-la al to de la sala, se'n van a anar sumant més projectes com la inclusió de més elements o la restauració de ninots. Tota una inversió per a este museu, que va aconseguir el reconeixement com a tal fa uns mesos, que vol ser el museu etnogràfic referent d'unes Falles, Patrimoni de la Humanitat.

Pujar