28 de novembre de 2020 28/11/20

La Reina Letizia i l’alcalde Joan Ribó presidixen la presentació oficial del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible

La Reina Letizia i l’alcalde Joan Ribó presidixen la presentació oficial del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La Reina Letizia i l’alcalde Joan Ribó presidixen la presentació oficial del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible - (foto 2)
  La Reina Letizia i l’alcalde Joan Ribó presidixen la presentació oficial del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible - (foto 3)
  La Reina Letizia i l’alcalde Joan Ribó presidixen la presentació oficial del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible - (foto 4)

  El CEMAS és la culminació d'un llarg procés en el qual els valencians i les valencianes hem sentit la necessitat de participar. Vivim amb l'orgull de pertànyer a un entorn que és el resultat de segles de saviesa i d'una relació ancestral, equilibrada i coherent amb els aliments sans de la nostra valuosa horta i la dieta mediterrània», ha explicat l'alcalde Joan Ribó durant la visita a les oficines del centre.

  Sobre el paper del nou Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible, l'alcalde ha explicat que «ha de ser un centre de referència per a les bones pràctiques, un pol que oriente i difonga accions per la sostenibilitat, el desenvolupament i la pau». «El món ha arribat a una situació en la qual és necessari reconsiderar el present i, sobretot, el futur. Mai abans hem tingut la possibilitat de ser la primera generació que erradique la fam en el món i mai abans tampoc el concepte de pertinença a la globalitat, a la gran família humana d'este planeta, ha sigut tan intens  i compartit», ha recalcat.

  Ribó ha argumentat que «és el moment d'enfrontar-nos i trobar solucions a reptes com els fluxos migratoris, el canvi climàtic, la desconfiança en la democràcia i per una nutrició sana i adequada», així com «per la consecució de sistemes alimentaris urbans sostenibles per tot el món i perdurables en el temps». Respecte a la responsabilitat de les institucions públiques, concretament dels alcaldes, ha explicat que «estos han de fer arribar fins a l'últim racó de cada barri les polítiques més adequades per a un correcte desenvolupament humà, amb el compromís de compartir un espai públic quotidià i fiable». «Està a les mans de les ciutats avançar en el dret a l'alimentació de qualitat dels seus ciutadans i ciutadanes, informar i educar adequadament, així com establir mecanismes de producció i distribució d'aliments naturals i de proximitat», ha afegit.

  L'alcalde de València, Joan Ribó, ha estat acompanyat durant la presentació oficial del CEMAS per la reina Letizia, el president de la Generalitat, Ximo Puig; el director general de FAO, José Graziano da Silva; l'ambaixador d'Espanya a Itàlia, San Marino i FAO, Alfonso María Dastis, i el delegat de Govern, Juan Carlos Fulgencio, així com per la practica totalitat de l'equip de govern municipal i la Corporació. També han estat presents el director del CEMAS, Vicente Domingo; el director FAO Espanya, Enrique Yeves; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, així com el representant de l'Ajuntament de Bristol, Asher Craig; el representant del Ministeri de Treball, Salut i Consum de Gran Bretanya, Karin Schindler; la consellera de cooperació descentralitzada de Regions de França, Valérie Nicolas; l'alcaldessa de Tunísia, Souad Ben Abderrahim; el premi Nobel de la Pau 2007, Edward Rubin i l'activista per l'alimentació sostenible, Vandana Shiva.

  Després de l'arribada oficial de la reina Letizia i les consegüents salutacions, s'ha realitzat l'hissat de la bandera de Nacions Unides, prèviament a la visita de les oficines del CEMAS. Així mateix, just després, s'ha produït una conversa bilateral entre la reina i el director general de FAO, Graziano da Silva, en la qual ha estat present l'alcalde Joan Ribó; la fotografia oficial al costat de la placa commemorativa situada a l'entrada de l'edifici, així com la cerimònia d'inauguració i el posterior còctel junt al mar.

  GESTIÓ DEL CONEIXEMENT I COMUNICACIÓ

  El Centre Mundial de València per l’Alimentació Urbana Sostenible (World Sustainable Urban Food Centre of València en anglés) és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de València i l’Organització de les Naciones Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura FAO per a potenciar, gestionar i coordinar l’acció permanent en dos àrees de treball: Gestió del Coneixement i Comunicació. La primera té per comesa la captació i catalogació de les múltiples iniciatives orientades a establir sistemes alimentaris locals sostenibles per a les ciutats de tot el món. En el vessant de comunicació, l'objectiu és la divulgació i sensibilització sobre totes aquelles qüestions vinculades a l'alimentació, nutrició, lluita contra la fam, canvi climàtic i sistemes alimentaris sostenibles, tant de València com de qualsevol ciutat del món.

  El CEMAS, que comença a desenvolupar la seua activitat des de la Marina de València, després que altres ciutats optaren a albergar-ho, connecta amb la voluntat del màxim responsable de la FAO, Graziano da Silva, de descentralitzar l'activitat d'esta organització de Nacions Unides, i atorga a València un protagonisme permanent en el panorama internacional en un àmbit de tanta rellevància i permanent actualitat com el de l'alimentació sostenible.

  Pujar