elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic

La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic
    MÉS FOTOS
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 2)
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 3)
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 4)
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 5)
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 6)
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 7)
    La regata 52 SUPER SÈRIES prossegueix amb la solta d'una ratjà recuperada en la Fundació Oceanogràfic - (foto 8)

    La Marina de València, la Fundació Oceanogràfic i 52 SUPER SERIES, organitzacions unides pel seu compromís amb la sostenibilitat, han realitzat este matí la solta a mar obert d'un peix ratjà recuperat en la Fundació Oceanogràfic. Este acte de conscienciació mediambiental ha estat precedit per una roda de premsa on han participat el director general del Consorci València 2007, entitat gestora de La Marina de València, Vicent Llorens, la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig i el cap de Màrqueting, Comunicació i Sostenibilitat de les 52 SUPER SÈRIES, Lars Böcking. 

    Vicent Llorens ha definit l'esdeveniment en el seu conjunt com “un acte menut però poderós, perquè llança missatges contundents a la societat”. Celia Calabuig ha apuntat també que “qualsevol xicotet acte pot marcar la diferència, des de recollir una bossa de plàstic en la sorra”. En la mateixa adreça ha parlat Lars Böcking, qui ha recordat una dada preocupant: en 2050 hi haurà més plàstics que peixos en el mar. Böcking ha assenyalat la regata 52 SUPER SERIES com “una plataforma perfecta des d'on cridar l'atenció sobre aquest tema.” 

    Salvada de la mort

    Després de les intervencions, una comitiva amb membres de les tres organitzacions ha navegat fins a una zona seleccionada per les seues característiques específiques i s'ha procedit a la solta de la ratjà. “Amparo”, una jove ratjà pelàgica (Pteroplatytrygon violácea), va aparèixer encallada el sis d'agost a Orpesa rescatada per banyistes i socorristes, que van avisar al 112 que va alertar a la Xarxa de Varaments. Un equip de la Fundació Oceanogràfic va acudir a reconèixer-la i li va apreciar en una primera exploració, a més de raspades ventrales, una ferida profunda prop de l'arc branquial causada per un objecte punxant. 

    Després d'un tractament de xoc per evitar la seva mort en el departament de Quarentena del Oceanogràfic i una radiografia per descartar que estava embarassada, se li va sotmetre a diverses cures complementàries i a una alimentació especial fins que ha recuperat la seva salut i les forces per tornar al mar. 

    L'acte ha tingut lloc en el marc de la 52 SUPER SERIES, el circuit de regates més important del món que s'està desenvolupant en La Marina de València del 18 el 22 de setembre. Es tracta d'una competició reconeguda per les seues accions i campanyes de conscienciació en matèria de sostenibilitat, on també busca aliances amb altres entitats locals en cadascuna de les seves regates. En este cas, La Marina de València i la Fundació Oceanogràfic se sumen amb aquesta i altres iniciatives. 

    Plàstics i meduses: confusió mortal per a les tortugues

    Per exemple, la Fundació Oceanogràfic ha situat en el Lounge Bar de la regata, situat en la planta baixa de l'edifici Veles e Vents, una exposició divulgativa on es pot observar la similitud entre meduses i plàstics surant en el mar i el risc que això suposa per a les tortugues que els confonen a l'hora d'alimentar-se. 

    En l'exposició es mostren també objectes elaborats a través del reciclatge de residus plàstics que es troben en el mar, fruit del projecte #PLASTICFRIENDLY realitzat per l'Associació BIOAgradables. 
    El compromís de la Fundació Oceanogràfic és aportar nou coneixement, treballar per la cura i benestar dels animals i informar i sensibilitzar a tota la societat, amb la finalitat de millorar la conservació de les espècies i els seus hàbitats naturals.

    La Marina de València: sostenibilitat i nàutica

    Per part de La Marina de València, la sostenibilitat i la nàutica són eixos principals del seu pla estratègic, els objectius del qual són l'activació productiva i l'apropiació ciutadana del front marítim. La Marina està col·laborant amb el programa de sostenibilitat de 52 SUPER SERIES a través de diferents accions. D'una banda, quantificarà el consum d'electricitat de l'esdeveniment, ho transformarà en tones de CO2 equivalent i ho compensarà posteriorment amb la plantació d'un determinat nombre d'arbres en el recinte marítim. D'altra banda, diumenge passat es va organitzar conjuntament una neteja de l'escullera, amb la col·laboració de BIOAgradables i l'empresa Anywhere Water Sports. Amb els residus recollits, s'elaborarà un trofeu per guardonar a l'equip més ecològic de la competició. A més, La Marina de València ha aportat 20 bicicletes a l'organització de la regata per fomentar la mobilitat sostenible i ha posat també a la seva disposició una innovadora embarcació amb propulsió elèctrica i sense emissions contaminants.

    52 SUPER SERIES: Un missatge de sostenibilitat

    El circuit 52 SUPER SERIES treballa tant en la difusió del missatge de sostenibilitat com a minimitzar l'impacte ambiental de les seues regates i deixar un llegat de defensa del medi ambient durador. Totes estes accions les escometen de la mà d'un dels seus col·laboradors, la fundació 11th Hour Racing. Algunes de les seues iniciatives són el sistema de filtrat d'aigua i foment d'usos d'ampolles reomplibles d'alumini, l'eliminació també del plàstics en els “pícnics” dels equips i l'activitat de neteja de platges.

    Pujar