elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El rector apel·la a la “singularitat de la Universitat de València” per a reclamar una millora en el finançament de la institució

El rector apel·la a la “singularitat de la Universitat de València” per a reclamar una millora en el finançament de la institució

    La Universitat de València ha inaugurat oficialment el curs 2016/2017 aquest divendres setembre, durant un acte solemne al Paranimf de l’edifici històric de La Nau. El rector, Esteban Morcillo, ha apel·lat a la “singularitat de la Universitat de València” per a reclamar una millora en el finançament de la institució. “El retrocés experimentat com a conseqüència d’aquesta crisi no s’estén per igual a totes les institucions”.

    A l’acte ha assistit una àmplia representació acadèmica, social i política. El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, ha estat en la mesa presidencial. També ha acudit el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; la consellera de Sanitat, Carmen Montón; el president de les Corts, Enric Morera; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, Pilar de la Oliva; i el president del Consell Social, Manuel Broseta.

    El rector, Esteban Morcillo ha declarat oficialment obert el curs, les classes del qual començaran dilluns 12. En el seu discurs ha recordat: “Les nostres característiques pròpies i específiques no ens permetran, des de ja mateix i per al pressupost 2017, mantenir la qualitat de serveis per més esforços de contenció de despeses que puguem fer i per més compromís del professorat i personal d’administració i serveis de la institució”.

    Esteban Morcillo ha manifestat: “La universitat pública requereix suficiència financera, estabilitat en el seu marc de referència acadèmica, per tal de poder continuar generant docència i recerca de qualitat, evitant la pèrdua de talent, oferint coneixement als teixits productius per guanyar competitivitat. Quan reivindiquem recursos ho fem, també, per continuar oferint beques pròpies que eviten l’exclusió dels sistema universitari, per promoure polítiques d’igualtat efectiva de gènere, de solidaritat i cooperació al desenvolupament, i per oferir serveis d’atenció a la discapacitat que ens converteixen en la universitat presencial amb més alumnes amb diversitat funcional, àrees en què la nostra Universitat és un referent i ha rebut nombrosos guardons”.

    I ha remarcat els problemes que la incertesa política general provoca en la gestió de les institucions: “Ni les universitats ni l’educació en el seu conjunt, ni per suposat les i els estudiants, poden viure amb la incertesa d’un sistema educatiu que no presenta trets d’estabilitat en els seus estudis i sistemes d’accés a cadascuna de les etapes educatives, com està passant amb l'aplicació sense consens de la LOMQE”.

     La lliçó magistral ha estat a càrrec del professor Antonio Marquina amb el títol ‘Elogi de l’algoritme: Les matemàtiques del càlcul científic’. Segons Marquina, l’objectiu de la seua exposició ha estat el de posar de manifest “la intensa evolució que està tenint lloc en la recerca matemàtica del càlcul científic, per donar resposta als reptes del desenvolupament de moltes àrees de la ciència en general, la física, la química, la biologia i les enginyeries en particular, i les ciències de la informació especialment”.

    Antonio Marquina ha recordat que aquest curs acadèmic, es commemora els 50 anys del naixement dels estudis de Matemàtiques a la Universitat de València. “Durant aquest curs es desenvoluparan moltes activitats per a fer patent la satisfacció d’haver aconseguit aquesta meta, i proporcionar al·licients nous perquè, durant els pròxims anys, aquesta facultat siga un bressol d’excel·lència per a la formació dels nostres futurs matemàtics. Ells hauran de prestar un servei necessari i valuós a la societat valenciana”.

     La secretària general, María José Añón, ha llegit la Memòria de la Universitat del curs 2015-2016. Segons ha explicat, els estudiants totals matriculats durant el curs 2015-2016 han estat 57.301. Els estudis de grau han estat cursats per 40.540 estudiants. A més, 5.329 estudiants han cursat estudis de màster i 2.540 s’han matriculat en estudis de doctorat. 8.890 són estudiants de títols propis. D’acord amb la Memòria, l’oferta de graus de la Universitat de València en el curs 2015-2016 ha estat de 8.570 places distribuïdes en 54 titulacions, 6 dobles titulacions, i 10 dobles titulacions internacionals. S’ha aprovat una proposta nova de doble titulació internacional en el grau en Química, amb la Université de Strasbourg, que es posarà en marxa en el curs que ara comencem.

    Añón ha recordat que l’oferta de places va tenir molt bona acollida entre els estudiants. Es van cobrir el 99,7% de les places ofertes. Un total de 16.301 estudiants van optar per titulacions de la Universitat de València en primera opció. Més d’un 60% es van matricular en la titulació que era la seua primera opció, i 25.222 estudiants van quedar en llista d’espera. En aquest sentit, la nova titulació de grau en Ciències Gastronòmiques va tenir una acollida molt bona, i de fet van quedar més de 150 estudiants en llista d’espera.

    Pujar