elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Dia Mundial contra el Càncer

Quasi mil pacients han participat en 176 assajos clínics d'oncologia en l'INCLIVA per a desenvolupar noves teràpies

Quasi mil pacients han participat en 176 assajos clínics d'oncologia en l'INCLIVA per a desenvolupar noves teràpies
  • Ximo Puig i Diana Morant han conegut de primera mà els projectes innovadors que està desenvolupant l'INCLIVA en l'àrea oncològica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l'excel·lència en la investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana en la visita que ha realitzat a l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic Universitari de València (Incliva), acompanyat per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, per a conèixer els projectes innovadors que està desenvolupant en l'àrea d'oncologia.

El recorregut s'ha centrat en conèixer les investigacions sobre càncer que està desenvolupant Incliva, i els projectes que està duent a terme a través del biobanco, que emmagatzema més de 400.000 mostres biològiques que es posen a la disposició dels investigadors per a millorar el diagnòstic, pronòstic i tractament de malalties.

També s'han acostat a la Unitat d'Assajos Clínics Fase I d'Oncologia que, des de la seua creació, en 2004, ha acollit 176 assajos clínics, en els quals han participat 937 pacients. Aquests assajos formen part del procés de desenvolupament de noves teràpies innovadores i personalitzades, que estan sotmesos a exigents controls de qualitat i seguretat. En l'actualitat està desenvolupant 47 assajos en els quals participen 238 pacients.

A l'acte, celebrat en ocasió del Dia Mundial contra el Càncer han assistit el director gerent d'Incliva, Vicente de Juan, el director científic, cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de València i actual president de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO, per les seues sigles en anglès), el doctor Andrés Cervantes, la coordinadora del Grup d'Investigació en Biologia en Càncer de Mama d'Incliva i oncòloga de l'Hospital Clínic Universitari de València, la doctora Ana Lluch, i el doctor Jorge Navarro, director mèdic de l'Hospital Clínic Universitari de València.

Biobanco: una plataforma líder de suport a la investigació

El biobanco d'Incliva és una plataforma de suport a la investigació biomèdica, la principal funció de la qual és posar a la disposició de la comunitat científica mostres biològiques humanes normals i patològiques, recollides i custodiades en condicions òptimes, per a ser utilitzades en l'àmbit de la investigació biomèdica, juntament amb dades associades d'alta qualitat.

En les seues instal·lacions s'emmagatzema i distribueix diferents tipus de mostres biològiques (sèrum, plasma, orina, cèl·lules, etc.) per a l'estudi de diverses patologies, així com models experimentals de càncer en humans. Des del seu inici, ha atès més de 150 sol·licituds de mostres i ha participat en la gestió de mostres d'una vintena d'assajos clínics.

Actualment, es conserven en Biobanco més de 400.000 mostres de més de 20.000 donacions de pacients de diferents patologies, de les quals s'han pogut cedir al voltant de 25.000 alíquotes per a atendre les sol·licituds de mostres de la comunitat investigadora.

En 2022, el Biobanco d'Incliva ha rebut mostres d'al voltant de 1.500 nous donants. En el mateix any s'han generat quasi 60.000 noves mostres (sèrum, plasma, ADN, etc.) i s'han lliurat prop de 9.500 investigadors.

Unitat d'assajos clínics en oncologia pionera i referent internacional

La Unitat d'Assajos Clínics Fase I d'Oncologia es va crear en 2004 i va ser pionera a Espanya. És una unitat en la qual es desenvolupen assajos capdavanters en estreta col·laboració amb els millors hospitals oncològics del món, com l'Hospital General de Massachussets a Boston, el MD Anderson de Houston, l'Hospital Vall d’Hebron a Barcelona o la Universitat de Colorado.

Des d'aquesta Unitat d'Assajos Clínics s'aborda el diagnòstic i el tractament contra el càncer a partir de la seqüenciació completa del genoma humà, la qual cosa permet avançar cap a una medicina personalitzada mitjançant el desenvolupament de teràpies experimentals basades en fàrmacs menys tòxics i més específics per a cada tipus de càncer i cada pacient.

A més, la Unitat col·labora en el desenvolupament de projectes d'investigació en biòpsia líquida (mostres de sang), amb la finalitat d'obtenir, de manera fàcil i poc invasiva, informació rellevant sobre la presència de tumors en l'organisme, així com sobre els mecanismes moleculars de resistència a tractaments. La finalitat és anar cap a una medicina de precisió, personalitzada, que millore les taxes de supervivència i garantisca la màxima qualitat de vida.

La unitat d'assajos és un dels eixos principals de la investigació en Incliva, un dels valors diferencials de la qual és la investigació traslacional, que permet portar els resultats ‘del laboratori al llit del malalt’, ja que molts dels seus investigadors són clínics, és a dir, passen consulta diàriament, per la qual cosa mantenen un contacte personal directe amb els pacients.

A més, una peculiaritat d'Incliva és que tots els recursos que generen els assajos clínics es reinverteixen en la investigació i es tradueixen en un important estalvi, ja que es dispensen fàrmacs facilitats per les empreses farmacèutiques, contribuint a la sostenibilitat del sistema sanitari públic.

Pujar