22 d’octubre de 2020 22/10/20

Puig aposta per un model productiu basat en la innovació com a eina clau per a l'economia valenciana

Puig aposta per un model productiu basat en la innovació com a eina clau per a l'economia valenciana - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Puig aposta per un model productiu basat en la innovació com a eina clau per a l'economia valenciana - (foto 2)
  Puig aposta per un model productiu basat en la innovació com a eina clau per a l'economia valenciana - (foto 3)
  Puig aposta per un model productiu basat en la innovació com a eina clau per a l'economia valenciana - (foto 4)

  El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat l'aposta de la Generalitat per la consolidació d'un model productiu innovador que estiga basat en la millora del capital humà, el coneixement i el desenvolupament tecnològic. Així ho ha afirmat durant la seua intervenció en la Nit de l'Economia Valenciana, una cerimònia en la qual s'han entregat els Premis Cambra 2019, atorgats per la Cambra de Comerç de València.

  "Les nostres empreses tenen múscul", ha reivindicat Puig, que ha detallat que, en els 'rànquings' de les millors 500 empreses espanyoles de grandària mitjana, hi ha 76 empreses valencianes, un 15,2% del total, com acredita un recent informe de Cepyme. Per això, ha considerat que les administracions públiques, i el Consell en particular, han de "retornar" a les empreses el que han fet "per la Comunitat" dotant-les "d'un marc estable, d'un clima d'honradesa, estabilitat política i social", com s'ha fet des de 2015.

  "L'empresa és l'instrument fonamental per a la creació d'ocupació, per a l'obertura de nous mercats i per al bon funcionament de l'economia", ha considerat, i ha destacat que les empreses valencianes "estan resistint millor el canvi de ritme". Ha esmentat indicadors com el creixement del PIB, l'evolució de l'atur, les exportacions, l'obertura de nous mercats internacionals i l'atracció d'inversió estrangera. Quant al PIB, ha destacat que les previsions indiquen que per a final d'any haurà crescut prop d'un 2,2%, així com que les últimes dades sobre atur i afiliació a la Seguretat Social revelen que la Comunitat és l'única autonomia en la qual descendeix l'atur, un 0,15%.

  En la Comunitat, a més, les afiliacions han augmentat un 2,05%. A més, ha explicat que, durant aquest exercici, les exportacions valencianes han augmentat un 1,6%, amb el que la Comunitat s'ha convertit en una de les comunitats autònomes més exportadores d'Espanya. Així mateix, ha detallat que la inversió estrangera ha augmentat un 115% des de 2015. Innovació i indústria 4.0

  D'altra banda, el responsable del Consell s'ha referit a la innovació com un dels grans reptes en el sector econòmic i empresarial, i ha assegurat que es farà "un pas més en innovació i adopció de l'economia i la indústria 4.0".

  "Sense innovar, sense ser capaços de millorar la nostra productivitat, tindríem els dies comptats", ha reivindicat, i ha manifestat la seua aposta per un model basat "en la millora del capital humà, del coneixement i de la tecnologia". A més, ha esmentat tecnologies com la Internet de les Coses, la Robòtica Cognitiva o la Intel·ligència Artificial i ha afirmat que permeten "multiplicar la productivitat", de la mà d'instruments com "una nova Llei de desenvolupament de la societat digital".

  Puig ha explicat que des de la Generalitat s'han obert les consultes sobre l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial perquè empresariat, persones expertes i institucions puguen compartir aportacions en aquest àmbit. Sostenibilitat i infraestructures Al mateix temps, ha subratllat la necessitat de "ser sostenibles" i avançar en la descarbonització, ja que, ha declarat, "l'emergència climàtica és una realitat a la qual no podem donar l'esquena".

  En aquesta línia, ha considerat una prioritat "l'impuls a infraestructures logístiques de la Comunitat Valenciana", amb grans objectius com el desenvolupament del Corredor Mediterrani, la intermodalitat i el desenvolupament del ferrocarril de mercaderies. "Hem de donar un nou impuls a pols estratègics d'innovació", ha considerat el president, que ha afegit que aquests "han d'estar descentralitzats i han de funcionar com un reticle de vertebració i dinamització de totes les nostres comarques".

  Premis Cambra 2019

  El president ha entregat el premi a la Internacionalització a l'empresa Power Electronics. Així mateix, durant la gala s'ha entregat la distinció a la Trajectòria Empresarial al president de MSC España, Francisco Lorente, així com el premi a la Transformació Digital, a la companyia LAIEX. Per part seua, el premi a l'Empresa Socialment Compromesa s'ha atorgat a l'empresa IVI RMA Global, mentre que Alfatec Sistemes ha rebut el premi a l'Excel·lència del Model de Gestió Empresarial.

  A més, Teixits Royo ha rebut el guardó a la Innovació en l'Empresa, que també ha entregat Puig, mentre que Vectalia ha rebut un premi per la seua implantació al Marroc, que ha entregat l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich. A l'acte han assistit també altres membres del Consell, com el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica, i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

  Pujar