elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Protagonisme valencià en les sessions especials de la Mostra de València

    La 33 Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que se celebra del 18 al 28 d'octubre als Cines Babel i en el IVC-La Filmoteca, ha programat una sèrie de projeccions especials amb un marcat accent valencià. «Estes sessions són una oportunitat immillorable perquè el públic valencià conega altres mirades més arriscades, contemporànies i compromeses del nostre cinema», ha manifestat la regidora de Recursos Culturals, Gloria Tello.

    Sis propostes conformen estes sessions especials, unes projeccions fora de concurs que arrancaran, el divendres 19 d'octubre, amb el documental Wunderblock. En esta cinta de l'artista Alfonso Legaz, una pintora i un cineasta ixen a l'encontre del filòsof Jean-Luc Nancy i d'algunes veus del Mediterrani com a part d'un procés que enllaça històries de l'art i de la guerra.

    A Carrícola, pueblo en transición, dels cineastes José Albelda i Chiara Sgaramella, es descriu la història recent de Carrícola, un poble de la Vall d'Albaida que des de principis dels anys vuitanta ha dut a terme un procés de transformació cap a la sostenibilitat amb estratègies ecològiques i col·lectives tant en la producció agrícola com en la cura del paisatge i dels recursos naturals. Esta pel·lícula, realitzada en col·laboració amb La Cosecha Producción Audiovisual, amb la implicació directa de la comunitat local en el procés creatiu, es projectarà el dissabte 20 d'octubre.

    El pintor de calaveras, documental dirigit per Sigfrid Monleón, director valencià quatre vegades nominat als Goyas, es projectarà el 20 d'octubre.Es tracta d'un treball documental que s'alimenta del ferment cultural i antropològic del paisatge que va veure nàixer l'artista Pepe Dámaso (Agaete, 1933), qui ha aconseguit alçar un univers plàstic en el qual vincula la transitorietat de la vida i la transmissió de l'art.

    El dilluns 22 d'octubre serà la projecció de Cinema i utopia, de José Serrador i Pablo Peris, i de Salomé, el curtmetratge de Rafa Gassent que va ser segrestat pel Tribunal d'Orde Públic en 1971. En esta sessió també es debatrà si existix el cinema valencià. I, en este cas, a qui li importa. El documental Cinema i utopia repassa el sector cinematogràfic valencià amb una història que naix en la clandestinitat antifranquista i culmina amb el naixement de la televisió autonòmica.

    Este cicle de projeccions es tanca el 24 d'octubre amb l'estrena del documental In the middle of Norway, de la directora Mia P. Salazar, que mostra la doble vida del vocalista de La Habitación Roja. En esta peça audiovisual, el cantant valencià ens mostra la seua lluita per compaginar les dos vides: la que porta durant els estius, on se submergix en gires que li ocupen tot el temps, amb la que desenvolupa a l'hivern treballant d'infermer per les nits i cuidant la seua dona durant el dia.

    Pujar