elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els professors d'autoescola de la Comunitat protesten contra la pèrdua de drets

Els treballadors de la formació viària exigeixen els seus drets
Els treballadors de la formació viària exigeixen els seus drets
  • Han convocat una concentració per al dimecres 20 d'octubre a les 13.00 hores enfront de la seu d'UGT a València

Els treballadors de la formació viària de la Comunitat Valenciana s'han citat demà en la capital del Túria per a protestar per la pèrdua de drets que suposa la negociació del nou conveni col·lectiu. 

Els treballadors de la formació viària exigeixen les seues derechosSegún ha explicat Pedro Cifuentes, president de l'Associació de Professors de Formació Viària de València (APAV), hi ha categories de professors d'educació viària que cobren menys que el Salari Mínim Interprofessional. A més, de 2010 a 2014 els salaris no es van modificar i de 2014 a 2016 només ho van fer de manera significativa. De fet, en 2010 el salari brut era de 920 euros, mentre que en 2021 és de 990. En una dècada a penes ha augmentat en 70 euros la nòmina mensual, denúncia Cifuentes.

Així, segons explica la nòmina d'un professor d'autoescola és de 14.850 euros bruts, la qual cosa suposa 990 euros mensuals amb la perillositat que comporta aquesta professió perquè “vas amb gent que està aprenent a conduir i si passa alguna cosa la responsabilitat és nostra”. 

Segons explica el president d'APAV en la taula negociadora que denuncia el conveni de 2019, amb el suport d'UGT i ÚS, s'estableix un 0% de pujada de salaris per a 2020, de 1,8% per a 2021 “però només a partir de juliol i sense caràcter retroactiu” i del 2% en 2022 i 2023. 

Aquest increment suposarà que els professionals de l'educació viària passen de cobrar 14.850 euros a 15.600 euros a l'any bruts. “La pujada és irrisòria”, apunta Pedro Cifuentes.

A aquesta situació salarial cal sumar que el nou conveni contempla la “voluntarietat” d'augmentar a 40 hores setmanals la jornada laboral. “Una mesura que va en contra del que planteja el Govern d'Espanya de reduir la jornada de treball i del que diu el Papa Francesc”. “Ací sembla que anem a l'inrevés”, assegura.

Demanen la fi de la precarietat laboral

Per això, els treballadors de la formació viària exigeixen posar “fi a la precarietat, regular els salaris i la jornada laboral amb un conveni establit” i consideren que el nou conveni que s'està negociant entre sindicats i la Confederació Nacional d'Autoescoles (CNAE) “és un pas arrere”.

Per això, han convocat una concentració per al dimecres 20 d'octubre a les 13.00 hores enfront de la seu d'UGT a València, una protesta que recull el sentir dels professionals de tota la Comunitat Valenciana i d'Espanya.

Pujar