elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La professora Maribel Ripoll analitza l’art i la dona en l’obra de Llull

La professora Maribel Ripoll analitza l’art i la dona en l’obra de Llull

    La professora de la Universitat de les Illes Balears Maribel Ripoll, comissionada pel Govern balear per a la commemoració de l'Any Llull, participarà el pròxim dilluns, dia 23 de gener, a les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau, dins de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives amb una conferència sobre 'El paper de la dona en la transmissió de l'art de Ramon Llull'.

    Com explica la professora Ripoll, "una característica important de la producció literària de Ramon Llull és el tractament que es fa de la figura femenina, un tractament que dista de la misogínia habitual del context medieval". La conferència permetrà oferir una visió innovadora de l'autor mallorquí, perquè "tot i que Llull és hereu d'alguns tòpics de tradició aristotèlica i escolàstica, per al nostre autor la dona està plenament capacitada per aprendre l'art i per transmetre-la a la resta d'iguals, la qual cosa resulta original i innovadora".

    Maribel Ripoll Perelló (Palma, 1977) és doctora en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears. L'any 2012 defensà la tesi 'Edició crítica i estudi introductori del Llibre d'intenció de Ramon Llull', dirigida per Gabriel Ensenyat. És professora de la UIB des de 2007. Entre 2003 i 2007 va ser coordinadora tècnica de la Càtedra Ramon Llull de la UIB. És magister de la Maioricensis Schola Lullista des de 2006.

    Es va iniciar en la investigació lul·liana l'any 1999, de la mà d'Anthony Bonner, amb qui elaborà el 'Diccionari de definicions lul·lianes'. Ha publicat diversos articles i nombroses ressenyes a la revista especialitzada 'Studia Lulliana'. És secretària del Consell editor de la col·lecció Blanquerna i és membre del consell editor del Patronat Ramon Llull, edicions que vetlen per l'establiment crític dels textos de Llull. Ha fet estades de recerca al Centre de Documentació Ramon Llull de Barcelona i al Raimundus Lullus Institut de Freiburg. El setembre de 2015 va ser nomenada, pel Govern Balear, Comissionada autonòmica per a la commemoració de l'Any Llull 2015-2016.

    L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives (http://www.escoladepensamentlluisvives.com) és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat a escala mundial i també per a la societat valenciana. L'Escola compta, a més, amb la participació d'altres actors de l'Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, l'Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, l'Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.

    Pujar