elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Premi Lluís Guarner 2019 és per a l’arqueòloga Carmen Aranegui

  • El guardó reconeix els seus mèrits professionals en l’àmbit de l’arqueologia i per la seua trajectòria en la investigació històrica

El Patronat Lluís Guarner, presidit per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha acordat concedir per unanimitat el seu premi anual a l’arqueòloga Carmen Aranegui “pels seus mèrits professionals en l’àmbit de l’arqueologia i per la seua trajectòria en la investigació històrica. El seu treball ha contribuït al coneixement de la nostra història, i ha permés impulsar el prestigi i la igualtat social de les dones en el camp de la ciència”.

Carmen Aranegui Gascó (València, 1945) va obtindre la càtedra d’Arqueologia de la Universitat de València en 1986 i actualment és catedràtica emèrita d’aquesta universitat.

Està especialitzada en l’estudi de la cultura ibèrica i les seues ceràmiques, i s’interessa pels canvis culturals que motiven les diferents cultures, tant durant l’Edat de Ferro (900-100 aC) com a través dels contactes amb Roma, principalment, a través de les excavacions del Grau Vell i del Fòrum de Sagunt, del Penyal d’Ifac (Calp), del litoral de Dénia i de la necròpolis de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura). Aranegui va descobrir la importància de l’elaboració i comerç del vi en l’àrea romanovalenciana i, en particular, a Saguntum.

És autora d’un centenar d’articles en prestigioses revistes com ‘Bienes culturales: revista del Instituto de Patrimonio Histórico Español’, ‘Anales de prehistoria y arqueología’, ‘Saguntum’ o ‘Revista de estudios ibéricos’. També ha comissariat exposicions com ‘Los Iberos. Príncipes de Occidente (1997-1998)’ que es va presentar al Gran Palais de París, a Bonn i Barcelona, i ‘Argantonio, Rey de Tartessos’ (2000) editada a Sevilla (Fundació el Monte) i Alacant (MARQ). També és autora de llibres com ‘Sagunto. Oppidum, emporio y municipio romano’ (2004), ‘Lixus. Del mito a la historia’ (2012) i ‘La dama de Elche. Dónde, cuándo y por qué’ (2018).

En 2016, va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural i en 2018 la Medalla de Plata de la ciutat de Sagunt.

El premi s’entregarà a la primavera en un acte acadèmic a la Biblioteca Valenciana. El Patronat Lluís Guarner concedeix cada any un premi que porta el seu nom i que està dotat amb 15.025,30 € la finalitat del qual és reconéixer la creació i traducció literàries en el camp de les humanitats, i aquest pot recaure en autors amb especials vincles amb el nostre territori.

L’escriptor valencià Lluís Guarner va instituir com a hereva dels seus béns, a benefici d’inventari, la Generalitat Valenciana, la qual ha de destinar el producte d’aquests béns a l’establiment d’un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de ‘Lluís Guarner’.

Per a realitzar les voluntats de l’escriptor, es va crear un patronat que aprova les bases i realitza la convocatòria del premi, a més de vetlar per les iniciatives que preserven i difonguen l’obra de Lluís Guarner Pérez.

Pujar