elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Port de València tanca 2022 amb una caiguda del 13,1% del cost dels nolis d'exportació

El Port de València tanca 2022 amb una caiguda del 13,1% del cost dels nolis d'exportació
  • És el quart mes consecutiu de descens de l'Índex, en un any de pujades i baixades marcat per la incertesa i els vaivens dels mercats

El València Containerised Freight Index (VCFI) tanca l'any 2022 amb una caiguda del -13,10% al desembre respecte al mes de novembre. És el quart mes consecutiu de descens de l'Índex, en un any marcat per pujades i baixades que reflecteix la incertesa de l'activitat econòmica i comercial en tots els mercats. El VCFI se situa al tancament d'aquest exercici en els 3.603,07 punts (des de novembre de 2021 no estava per davall dels 4.000 punts), la qual cosa representa un creixement del 260,31% des de l'inici de la sèrie l'any 2018. En aquest últim mes de l'any cal destacar la disminució en els nolis de Centreamèrica i Carib (-22,61%), Llatinoamèrica Pacífica (-17,37%), els EUA i el Canadà (-13,09%), el Mediterrani Occidental (-11,43%) i Llunyà Orient (-7,51%).

Des del punt de vista de la demanda de comerç internacional, l'escenari continua sent incert i complicat, a causa de la caiguda sostinguda del consum en un entorn d'alta inflació. Prova d'això és la recent lectura del Goods Trade Barometer, elaborat per l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que mostra una baixada de l'indicador fins als 98,3 punts, lleugerament inferior al seu valor de referència de 100 i set punts per davall de la lectura anterior, que va tindre lloc al juny i es va situar en 105,5 punts. En aquesta mateixa línia, segons la consultora Siga Intelligence, referent a l'evolució de la demanda en els principals ports, les últimes dades mostren un mercat notablement alentit, observant-se un descens en el volum de TEU manejats.

Pel que refereix als determinants de l'oferta de transport marítim i, en concret, a la capacitat oferida, les dades de la consultora Alphaliner mostren que la flota ociosa s'ha vist incrementada respecte al mes anterior. Així, a meitat de desembre es van comptabilitzar 93 vaixells ociosos que conformen un total de 581.677 TEU (15.934 TEU més que al novembre), representant el 2,2% del total de la flota activa.

Els nivells de congestió segueixen la tendència a la baixa dels últims mesos, si bé encara no s'ha aconseguit arribar als nivells prepandèmia. Segons les dades de Linerlytica, la regió del nord d'Àsia acumula el 37% de tota la congestió mundial, Amèrica del Nord el 16% i el nord d'Europa el 10%. Cal destacar que l'embós en els ports xinesos s'ha incrementat després dels rebrots de la COVID-19, la qual ha incidit de manera especial en els ports de Shanghái, Ningbo i Qingdao, aconseguint els 850.000 TEU de vaixells en fondeig a la fi del mes de desembre.

Pel que refereix al mercat energètic i de matèries primeres, hi ha hagut un descens del preu mitjà del barril del cru Brent. Durant el mes de desembre el preu mitjà ha sigut de 80,92$ enfront dels 91,42$ del mes de novembre, significant una disminució del 11,4% i situant-se en un valor inferior als 86,51$ de mitjana de gener de 2022. De la mateixa manera, els combustibles marítims han fluctuat en general a la baixa des de juny, segons recullen les dades oferides per Ship&Búnquer, considerant el preu del bunkering (proveïment de carburant de vaixells en la mar) dels 20 principals ports del món. Així, el preu del combustible VLSFO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 712,8$ al novembre a 646,9$ al desembre, representant una baixada del 9,2%.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, s'observa una caiguda del -11,43% respecte al mes anterior, situant-se en els 1.897,94 punts, i acumulant un creixement del 89,79% des de l'inici de la sèrie l'any 2018. En aquesta zona cal destacar el descens en el volum d'exportació des de Valenciaport amb el Marroc, Tunísia i Algèria, els principals països de referència de l'àrea. Si bé la reculada respon a la situació conjuntural del moment, també influeix el bloqueig de les operacions de comerç exterior d'Espanya amb Algèria a causa de la cancel·lació del tractat de bon veïnatge per part del govern algerià.

VCFI Llunyà Orient

Pel que respecta a l'àrea del Llunyà Orient, al desembre es constata una caiguda del -7,51% situant-se el VCFI en els 2.372,04 punts, la qual cosa representa un increment acumulat del 137,20% des de l'inici de la sèrie al gener del 2018. En aquest últim mes d'any s'ha donat una retracció en els nivells d'exportació, enfront de la pujada al novembre. Una situació provocada pel col·lapse en la demanda pels rebrots de la COVID-19 que han derivat en alts nivells de congestió, tal com s'ha apuntat anteriorment.

Pujar