elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Port de València alerta del desviament de trànsits a ports de fora de la UE per eludir el pagament per emissions

El Port de València alerta del desviament de trànsits a ports de fora de la UE per eludir el pagament per emissions
  • L'APV preveu que amb la posada en marxa del nou impost mediambiental europeu hi haurà un desplaçament del negoci de transbord cap a ports no comunitaris

Pèrdua de competitivitat, reducció del negoci de transbordament (transferència de càrrega d'un vaixell a un altre), fuites de carboni i desviament de vaixells a ports no europeus (però molt propers a recintes comunitaris). Aquests són els riscos que ha detectat Valenciaport en l'eminent posada en marxa de la taxa mediambiental europea –Emissions Trading System (ETS)– que s'aplicarà de manera gradual des d'aquest any fins a la seua total implantació el 2026.

En aquest sentit, l'Autoritat Portuària de València (APV) alerta la Comissió Europea dels previsibles canvis de ruta dels vaixells d'origen asiàtic i americà -amb la inclusió d'una parada en un recinte proper a Europa, però no comunitari- per pagar menys impostos per drets d‟emissió. "Cal garantir que no es produeixen fuites de carboni vinculades a la reordenació de les xarxes marítimes", assenyala l'APV a les seves al·legacions. Per això, amb l'objectiu de crear un llistat amb els ports que podrien ser utilitzats a aquest efecte, Valenciaport ha identificat els recintes a monitoritzar. A més, reclama a les seves al·legacions que s'apliquen les taxes mediambientals als vaixells que hi facen parada. D'aquesta manera, es garantiria la competitivitat dels ports europeus i espanyols i asseguraria l'aplicació de mesures a favor de la reducció d'emissions.

I és que aquesta reordenació de rutes suposarà la pèrdua de competitivitat dels recintes comunitaris que reduiran el negoci de transbordament actual de manera imminent a favor de dos ports de fora de la Unió Europea: Tanger Med (Marroc) i East Port Said (Egipte) ). Per això, segons assenyala a les seues al·legacions, “l'Autoritat Portuària de València està totalment d'acord amb la inclusió de tots dos en virtut de la Directiva 2003/87/CE del Parlament Europeu i del Consell”.

Així mateix, Valenciaport també preveu que el port turc Tekirdag Asyaport -un altre dels recintes no comunitaris però molt propers a Europa- també és susceptible de convertir-se a curt termini en un recinte que capte negoci de transbord -que ara mateix es realitza en ports europeus -. Per això, demana a la UE que sigui inclòs a la llista de ports a monitoritzar ja que "compleix els criteris fixats per la Directiva en estar situat a menys de 300 milles nàutiques d'un port sota jurisdicció d'un Estat membre".

A més, l'APV sol·licita que es valore incloure altres ports que podrien ser utilitzats per les navilieres amb la mateixa finalitat: Ambarli, Aliaga i Mersin (Tuquia); Ashdod i Haifa (Israel); i Beirut (Líban). I que es controle el creixement dels recintes de Damietta II (Egipte), Nador West Med (Marroc) i Cherchell (Algèria). "Entenem que la UE ha de prestar la deguda atenció a l'evolució d'altres ports situats a l'àrea mediterrània ja que compten amb capacitat operativa instal·lada que els converteix en potencials enclavaments als quals es podrien derivar importants volums de transbordament".

Així ho ha assenyalat l'APV a les al·legacions a la iniciativa europea ETS (emissions trading system) que preveu el cobrament de drets d'emissió a les navilieres en base a la ruta del vaixell: trajectes més llargs suposaran una taxa més gran i viceversa.

Pujar