13 d’agost de 2020 13/8/20

La Policia Local de València relata “el major desafiament de la seua història” en un documental

La Policia Local de València relata “el major desafiament de la seua història” en un documental - (foto 1)
  • Entrevistes, testimoniatges i imatges inèdites podran veu i cara al treball realitzat per la el cos durant l'estat d'alarma

MÉS FOTOS
La Policia Local de València relata “el major desafiament de la seua història” en un documental - (foto 2)
La Policia Local de València relata “el major desafiament de la seua història” en un documental - (foto 3)
La Policia Local de València relata “el major desafiament de la seua història” en un documental - (foto 4)

Dies llargs, situació extraordinàries i una labor incansable. Així podria resumir-se el paper que ha jugat la Policia Local de València durant aquests llargs mesos d'estat d'alarma. Ara, amb l'arribada a la nova normalitat, el cos ha volgut posar veu al qual consideren ha sigut “el major desafiament” de la seua història a través d'un documental.

“Res tornarà a ser igual, tampoc aquesta Policia que ha crescut moltíssim davant aquesta emergència que ha suposat probablement el major repte al qual s'ha enfrontat en els seus 150 anys d'història”, així resumeix el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, *Aarón Cano, el viscut des del mes de març.

Ho fa a més amb el record de com un mes abans de l'inici de l'Estat d'Alarma es trobava organitzant la celebració del 150 aniversari de la Policia Local de València: “Record perfectament aquell 7 de febrer al costat de jubilats del Cos, el reconeixement que organitzem a títol pòstum al Capità Tejero pel seu sacrifici en defensa de la República i també una exposició en la qual es repassaven els 150 anys d'història, hi havia fotografies de la Riuada del 57, de la postguerra… Moments molt difícils però aquest també ho és, ho ha sigut i ho serà”.

Ara, “encara no sabem bé com serà el futur però sabem que canviarà la nostra manera d'actuar, la manera d'actuar de totes les policies del món, les Policies són cossos que evolucionen amb la societat a la qual serveixen” afirma el responsable de Seguretat en el consistori.

La Fundació de la Policia Local de València ha assumit el repte d'explicar-lo i des de fa dues setmanes ha iniciat l'enregistrament d'un documental, encara sense títol, que compta amb testimoniatges i imatges inèdites d'agents, comandaments, el cap del Cos però també d'operatius, reunions.

“No podíem deixar passar l'oportunitat de contar la història quan encara s'està produint. Cap cos de Policia del món s'ha enfrontat a res similar” compte Cano al mateix temps que reivindica la pedagogia de la història i el valor que té escoltar a la Policia Local perquè, d'alguna forma, indica l'edil “són també els sentits de la ciutat, hi havia nits en les quals excepte serveis públics essencials, no hi havia ningú més als nostres carrers”.

El documental compta amb entrevistes a agents que estaven a peu de carrer en operatius policials però també compta amb responsables de diferents unitats i departaments. Des d'un dels responsables de la sala del 092 que recorda com es van multiplicar les crides els primers dies, les situacions més complicades en els primers instants, a la responsable del grup GAMMA que temia les situacions a les quals pogueren enfrontar-se les víctimes de violència de gènere o el responsable de la Unitat de Convivència i Seguretat que coneix com a pocs policies tot el que succeeix en la nit.

En la mateixa línia, es manifesta Ricard Chicot, gerent de la Fundació de la Policia Local i director del documental: “T'adones que la pell de la ciutat ha canviat quan els escoltes en les entrevistes. Saben el que passa als nostres carrers, on estan les majors necessitats … són plenament conscients que estaven vivint un moment excepcional”

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
Pujar