La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic es concentra contra l’aprovació de la llei de “llibertat educativa”
Amb aquesta llei de falsa llibertat educativa no es garanteix que l’alumnat aprenga el valencià en igualtat d’oportunitats.
Davant aquest escenari de retrocés, la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic s’ha concentrat aquesta vesprada davant del Palau de la Generalitat junt a la comunitat educativa i el conjunt de la societat per a expressar el rebuig a una llei que només pretén arraconar el valencià a l’ensenyament. Aquesta llei s’ha aprovat hui a les Corts Valencianes, i l’únic que pretén és minimitzar l’ensenyament en valencià i arraconar-lo a la mínima expressió en els centres educatius.
Els motius són que amb aquesta llei es prohibeix l’ús vehicular del valencià en les comarques amb predomini lingüístic castellà, es fomenta l’exempció de l’assignatura de valencià en les comarques de predomini lingüístic castellà i la tria en cada grup de quina serà la llengua majoritària. Açò trenca el treball pedagògic en els cicles, ja que pot haver-hi cursos amb llengües base diferents dins d’un mateix cicle, fet que, a més, dificulta l’aplicació del banc de llibres.
A més, l’elecció de la llengua base no depén de criteris sociolingüístics ni pedagògics, ni de l’interés de l’alumnat. Els consells escolars dels centres no opinen en aquesta qüestió. Els centres que no assolisquen els percentatges necessaris no tindran l’ensenyament en la llengua triada per les famílies. No hi ha, per tant, “llibertat d’elecció”.
Aquesta llei també porta inclosa l’eliminació del requisit de capacitació lingüística amb el C1 de valencià per al professorat dels ensenyaments de règim especial (FP i Artístics) d’EOI. S’estableixen certificacions de nivells de valencià, segons els cursos, per aprovar la matèria, com si els centres educatius estigueren pensats per certificar idiomes. Tanmateix, es prohibeixen els plans experimentals que permetien incrementar l’ús vehicular en valencià i se substitueixen per incrementar-los en anglés. Per tant, no hi ha cap mesura de discriminació positiva cap al valencià per revertir la situació de minorització lingüística.
A la concentració, també s’ha protestat per les retallades de professorat en les aules públiques, de les aules i professorat de diverses llengües en les escoles oficials d’idiomes, i de les més de 200 unitats en infantil i primària. Unes retallades que han anat acompanyades d’una admissió d’alumnat segregadora i discriminatòria, la falta de recursos a la inclusió, un transport escolar deficient o la paralització del Pla Edificant. Problemes generats per l’actual govern de la Generalitat, que en un any han ocasionat retrocessos en drets educatius, i en detriment de l’educació pública.