elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una pedania de València, desconnectada del 2021 per la falta d'internet

Una pedania de València, desconnectada del 2021 per la falta d'internet
  • "No podem teletreballar o fer qüestions tan bàsiques com demanar cita per al metge o comprar per internet"

L’Associació Veïnal de Poble Nou denúncia l'exclusió digital que pateixen les seues veïnes i veïns, malgrat ser el poble més pròxim a la ciutat de València. Altres pedanies com Benifaraig, Borbotó o Carpesa gaudeixen des de fa mesos de la fibra òptica per a navegar per internet en condicions òptimes, mentre Poble Nou continua estancat en el segle passat, amb serveis d'ADSL ridículs i completament inoperatius en la societat digital actual.

La pandèmia ha agreujat la situació d'exclusió digital que pateixen els veïns de Poble Nou, ja que moltes veïnes i veïns han tingut greus dificultats per a teletreballar o per a comunicar-se amb l'Administració a causa de la lentitud de la transmissió de dades. No es pot navegar a velocitats d'1 o 2Mb (els qui més cobertura tenen aconsegueixen els 5 Mb), una velocitat que impedeix relacionar-se amb l'administració electrònica o fer coses tan bàsiques com demanar cita per al metge o la compra per internet.

L'exclusió digital no sols dificulta el dia a dia al veïnat de Poble Nou, sinó a aquelles persones que han decidit començar una nova vida al poble. Des de xicotets negocis fins a famílies que, sense cap mena d'ajuda pública, estan rehabilitant velles alqueries per a recuperar-les. Però tots es troben amb un mur insalvable, la pèssima connexió a la xarxa que ofereixen les companyies de telecomunicacions actuals.

Entenem que les empreses de telecomunicacions són companyies privades i que només amplien els seus negocis si són rendibles, però l'accés a internet s'ha convertit en un dret bàsic que aquestes multinacionals ens neguen per interessats càlculs mercantilistes. Exigim al Govern que pose fi a aquesta discriminació i pose en marxa reglaments que permeten l'accés a internet de manera universal.

D'igual manera, coneixem els esforços de l’Ajuntament de València per a que la fibra òptica arribe a tots els racons de la ciutat, ja siguen barris cèntrics o pedanies. Però exigim que incremente la pressió sobre les companyies de telecomunicacions i que estudie la manera de sancionar a aquelles que, malgrat tindre la xarxa preparada, es neguen a donar servei als veïns.

Mentre les companyies privades continuen negant l'accés a internet en condicions del primer món, considerem que l’Ajuntament de València hauria d'estudiar la fórmula per a pal·liar aquesta discriminació digital i vetlar pels interessos de la seua ciutadania. El veïnat de Poble Nou vol pagar per un accés a internet ràpid i de qualitat. Volem que l'ajuntament demostre que som tan importants com els veïns que viuen a un carrer cèntric.

Finalment, l’Associació de Veïns de Poble Nou estudia fórmules de protesta si continua la discriminació digital absoluta que pateix.

Pujar