elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La parròquia de Sant Agustí arranca els treballs de reparació del seu òrgan, únic a València

La parròquia de Sant Agustí arranca els treballs de reparació del seu òrgan, únic a València
  • Un bell òrgan d'estil alemany de grans dimensions (compta amb uns 2.300 tubs) que està ara passant per un procés per salvar els desperfectes del pas de el temps

MÉS FOTOS
La parròquia de Sant Agustí arranca els treballs de reparació del seu òrgan, únic a València - (foto 2)
La parròquia de Sant Agustí arranca els treballs de reparació del seu òrgan, únic a València - (foto 3)
La parròquia de Sant Agustí arranca els treballs de reparació del seu òrgan, únic a València - (foto 4)
La parròquia de Sant Agustí arranca els treballs de reparació del seu òrgan, únic a València - (foto 5)

València compta amb autèntics tresors, joies de la cultura i de la història que podem descobrir si mirem un poc més enllà. A l'emblemàtica església parroquial de Santa Catatalina i Sant Agustí de València (s. XIII) trobem un d'aquests tresors que tots hauríem de conèixer: un bell òrgan d'estil alemany de grans dimensions que està ara passant per un procés de complexa reparació per netejar, afinar i reparar els desperfectes del pas de el temps.

Com a curiositat i per comprendre la magnitud de la restauració, aquest òrgan de l'any 2002 compta, ni més ni menys, amb uns 2.300 tubs aproximadament. Fa uns anys, durant la restauració d'una volta, una gota freda va mullar part de l'òrgan, el que va causar importants danys. Això, sumat al pas el temps, a la pols i la humitat, fan necessària una intervenció profunda, ens explica Olivia Desmottes, organera i responsable de la reparació.

"Estarem tres setmanes treballant perquè cal desmuntar l'orgue, treure tots els tubs del pedal, netejar-los, treure'ls la pols i reparar el trencat. Per exemple, en el cas dels portavients (uns ploms que porten el vent del secret al tub) han explotat amb la humitat i cal canviar-los". Això últim és important ja que afecta el so.

El Taller d'orgueneria Frédéric Desmottes va ser qui va muntar aquest bell òrgan fa ara vint anys i és qui està al càrrec de la reparació. Natural de Landete (Conca) aquesta empresa és referent en el sector dels òrgans i compta amb destacats treballs per Espanya, Europa i fins i tot al Brasil.

A principis d'octubre es calcula que l'òrgan puga estar llest després d'una reparació que ha estat realitzada gràcies a una donació. Serà llavors quan estiga tot a punt per una esperada reestrena: "Tenim moltes ganes de veure com sona", diu entusiasmat Joan Montesinos, organista de Sant Agustí. Ell, de fet, porta des del primer dia tocant aquest òrgan, ni més ni menys que vint anys fent sonar els acords tots els caps de setmana a la parròquia.

L'òrgan de Sant Agustí és dels treballs més especials que podem trobar i, de fet, és únic a València: "Té un estil alemany, la qual cosa li permet tocar un repertori molt ampli i està dissenyat per, en una següent fase, seguir ampliant-se", ens explica Olivia Desmottes.

"Hem de tenir cura del patrimoni i aquest òrgan és una peça única, pensada per a la Parròquia", explica Javier Llopis, rector de Sant Agustí.

Pujar