23 de novembre de 2020 23/11/20

El 29 de novembre s'encén el Nadal a València

El 29 de novembre s'encén el Nadal a València - (foto 1)
  • La decoració de Nadal imitarà les vidrieres per a ser visible també durant el dia

La decoració de Nadal d'enguany a València inclourà com a novetat principal la decoració dels carrers de Russafa i de les Barques, reforçant així l’ornamentació de l’entorn de la plaça de l’Ajuntament, i es planteja la inclusió de ‘vitroleds’, una ornamentació que imita l’efecte de les vidrieres perquè siga visible també durant el dia. En total, s’instal·laran elements ornamentals en més d’una trentena de punts de la ciutat, entre carrers, places i pobles de València, incidint així en la descentralització de la decoració nadalenca, encetada durant el mandat anterior.

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha destacat que “l’augment de decoració de Nadal dona resposta a les demandes dels veïns i veïnes de València i impliquen una visió integradora de la ciutat”, mentre que el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha posat en valor la festa de Nadal en València com una “celebració estratègica de la ciutat, amb una important repercussió social, cultural i econòmica, que es reforça amb la incorporació de la doble sessió de les campanades, la Bústia Reial i les activitats als barris o la nova configuració artística de la Cavalcada de Reis per convertir-la en la que València mereix”.

Els vitroleds formaran part de l’ornamentació als carrers de la Pau i de Sant Vicent i també estaran presents a l’arbre de Nadal de la plaça de l’Ajuntament, que enguany presentarà unes tonalitats càlides, perquè es veien també durant el dia. Segons ha explicat Fuset, es preveu que l’encesa oficial de l’enllumenat nadalenc es faça el pròxim 29 de novembre.

El pressupost total enguany arriba als 121.000 euros, IVA inclós, al voltant d’un 20 per cent més que l’any passat, quan s’hi va invertir 96.800 euros. Amb este increment, el govern municipal tracta de donar resposta a les demandes dels veïns i veïnes arribant a tots els barris, com ha explicat la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario. De fet, s’ha inclós enguany a la Font d’En Corts on, per petició ciutadana, lluirà un rètol de "Bon Nadal" en la carretera. Segons la regidora, “València és una ciutat de barris, i la nostra política està encaminada a atendre les demandes del veïnat que històricament han estat oblidades en benefici d’una política centralista i de grans esdeveniments”. Notario ha posat com a exemples d’esta nova gestió els pressupostos participatius, la política de mobilitat o la Fira de Juliol, “són accions que impliquen una visió integradora de la ciudad”. “L’objectiu final és que tots els veïns i veïnes disfruten de la mateixa manera en Nadal i, a més, donar suport i dinamitzar els comerços de proximitat”.

En esta mateixa línia, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha assenyalat que es manté la descentralització als barris dels últims anys i també és reforça el centre històric per ajudar al xicotet comerç en la seua campanya de vendes més important de l’any.

L’increment en la inversió del servici d’il·luminació ornamental per al Nadal ha sigut constant en els últims 4 any, des del 2015 quan es van destinar 60.000 euros fins als 80.000 euros, sense IVA, del 2018. Es preveu la instal·lació de quasi 120 punts decoratius de llum per la ciutat que inclou des d’arbres de Nadal, rètols, arcs, la il•luminació del Betlem, etc. en més d’una trentena de carrers, places i pobles de València, que suposen elements d’atracció per complementar la resta de propostes lúdiques i dinamitzar els carrers i places de València durant estes festes.Tot això, seguint criteris de sostenibiliat i amb la implantació de noves tecnologies que equilibre el menor consum energètic i un alt valor estètic, segons consta en les condicions del contracte.

A més, per tal d’accentuar la il·luminació de la Plaça de l’Ajuntament es preten col·loca elements decoratius al principi dels carrers que donen a la plaça que són: Carrer Sang, Periodista Azzati, Carrer de Lloria, Carrer Barques, Marques de Sotelo, Russafa, Ribera, Correus, En Llop, Carrer Barcelonina, Carrer Cotanda i María Cristina.

Pujar