elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nova etapa en la Delegació d’Estudiants i Estudiantes

Nova etapa en la Delegació d’Estudiants i Estudiantes

    Hui ha pres possessió la nova Delegada de la Rectora per a Estudiants i Estudiantes, Meme Elizalde, en el transcurs d’un acte en el qual la Rectora de la Universitat de València ha remarcat que s’obri una nova etapa en la gestió de les polítiques i serveis adreçats a estudiants.

    Incrementar el pes de la representació de les i els estudiants en la Universitat de València, avançar en la cogestió i la codirecció dels serveis, fent-se co-responsables de la gestió universitària, aquests són els tres conceptes apuntats per la rectora de la Universitat en la seua intervenció, en què ha assenyalat que s’obri ara una nova etapa en la Delegació d’Estudiantes i Estudiants de la Universitat.

    La Delegació d’Estudiants, un model únic a Espanya

    La Delegació d’Estudiants és una Delegació de les funcions de la Rectora en un o en una estudiant. Aquest model es va desenvolupar en la Universitat de València a partir de la tradició d’incorporar a un estudiant com a vicerector d’estudiants. La promulgació de la LOU (Llei Orgànica d’Universitats) va suposar l’any 2002 la creació de la Delegació d’Estudiants per mantenir un model únic al sistema universitari espanyol.

    Així, un estudiant o estudianta s’incorpora al Consell de Direcció de la Universitat. El Consell de Direcció és l’òrgan col·legiat conformat per l’equip de govern de la rectora.

    Aquest model únic permet una participació directa de les i els estudiants en la gestió universitària, i ha estat valorant en termes generals molt positivament al llarg dels anys, essent defensat el seu manteniment per bona part de la representació de les i els estudiants, incloent l’Assemblea General d’Estudiants.

    Fins el dia de hui d’estudiant de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Jordi Caparrós exercia aquestes funcions, des de la segona part del període de govern de l’anterior rector.

    L’actual rectora ha agraït en aquest acte la dedicació de Jordi Caparrós a la Delegació d’Estudiants, la seua lluita pel model d’universitat pública i valenciana, el seu compromís amb polítiques noves impulsades des del SeDi, como ara el programa Diversitats, així com el seu tarannà i disposició a col·laborar en tot moment.

    Jordi Caparrós, que finalitza el seu període al front de la Delegació d’Estudiants, ha agraït la confiança atorgada en el seu nomenament i el suport rebut pel Consell de Direcció de la Universitat, així com el que també rebé de l’AGE i del grup al qual va iniciar la seua tasca de representació estudiantil, el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA). Així mateix ha agraït la presència dels delegats i delegada anteriors, als quals la rectora també ha reconegut el seu compromís amb la Universitat, en estar presents en totes les preses de possessió dels diferents delegats que ha tingut la Universitat de València al llarg dels darrers anys. Finalment Jordi Caparrós ha desitjat a Meme Elizalde el millor dels encerts en aquest nou temps.

    Meme Elizalde, nova Delegada d’Estudiants i Estudiantes

    En la seua intervenció la rectora ha destacat la voluntat de mantenir una Delegació d’Estudiants, recordant que es tracta d’una estudiant que s’incorpora a l’equip de govern de la Universitat i, com a membre del Consell de Direcció, ha de compartir la política del govern universitari, en formar part del mateix.

    Així, Meme Elizalde, actualment membre del Claustre per la Facultat de Dret on estudia el doble grau en Dret i en Criminologia, s’incorpora al Consell de Direcció com a Delegada d’Estudiants i Estudiants, prenent possessió hui al Saló d’Actes del Rectorat de la Universitat.

    Meme Elizalde ha destacat en la seua trajectòria per la lluita per la igualtat i la diversitat, així com per defensar un model d’universitat pública i valenciana, defensant un increment de les beques i la reducció de les taxes universitàries, així com una major obertura a la participació de les i els estudiants en la Universitat. Es converteix, així, en la segona dona que ocupa la Delegació d’Estudiants en els seus 16 anys d’existència.

    El nomenament de la nova Delegada ha estat contestat per diversos grups d’estudiants,  tres de les ADRs (Assemblees de Representants d’Estudiants de Centre, de les quals n’existeix una per cadascuna de les 18 facultats i escola) i la mesa de coordinació de l’Assemblea General d’Estudiants s’ha adreçat al Rectorat per informar de la decisió de no assistir a l’acte “per ser conseqüents i coherents amb el posicionament de l’Assemblea” que, tot i apostar pel manteniment de la figura de la Delegada d’Estudiants, demanda la cessió de totes les seues competències a l’AGE.

    Reforçar la representació d’estudiants i avançar en la cogestió i codirecció, nous objectius

    La rectora de la Universitat ha destacat que, tal i com va anunciar en la campanya electoral, vol avançar en l’objectiu d’incrementar la iniciativa, la participació i la representació de les i els estudiants en la Universitat. Avançar amb la visió de la cogestió, codirecció i coresponsabilitat en la gestió, tal i com va explicar als membres de la mesa de l’AGE i a la representació d’estudiants al Consell de Govern en la reunió que varen mantenir a principis de setmana.

    La nova delegada, per la seua banda, també ha destacat que aquesta nova etapa de la delegació es va a caracteritzar per una major participació de les i els estudiants i per una codirecció de les polítiques i serveis adreçades a les i els estudiants amb la representació de les i els estudiants articulada a nivell de centre per part de les ADRs (Assemblees de Representants) i a nivell central de la Universitat per l’AGE (Assemblea General d’Estudiants), així com per incrementar els mecanismes de participació i de diàleg amb les associacions i col·lectius de la Universitat de València.

    El nou model de Delegació d’Estudiantes i Estudiants, en funcionament

    La coordinadora de l’AGE ha traslladat al rectorat que espera que “el desacord en qüestions concretes no entorpisca el treball i la col·laboració en altres temes, i així poder seguir arribant a consensos mitjançant el diàleg i la negociació”, el línia amb la posició de la mesa de l’AGE que aposta per la “voluntat i compromís en seguir treballant conjuntament per construir una Universitat millor cada dia”.

    En aquest sentit, i al llarg de les darreres setmanes, la Rectora de la Universitat, Mavi Mestre, va adoptar diferents decisions que reforcen l’AGE, com ara la ubicació d’una seu permanent per a la seua mesa de coordinació junt a la delegació d’estudiants i la prestació de serveis administratius de suport.

    En línia amb el seu compromís de donar més veu a la representació de les i els estudiants, la Rectora va acordar també que la coordinadora de l’AGE s’incorpore al Consell de Govern de la Universitat de València com a membre de ple dret, amb veu i vot, per la quota de membres de lliure designació que normativament correspon a la Rectora en aquest òrgan de govern universitari.

    Aquestes decisions de l’equip rectoral reforcen el paper de l’AGE, i des del passat dimarts la nova delegada d’estudiants i la coordinadora de l’AGE ja han mantingut reunions de treball amb la rectora i també amb el servei adscrit a la Delegació d’Estudiants per anar avançant en la presa de les decisions més immediates, com ara el Festival de Benvinguda que ha d’estar planificat per ser una realitat a principis del proper curs.

    La rectora també va insistir als membres de la mesa de coordinació i a la coordinadora de l’AGE en l’elaboració d’un pla de treball de mesures concretes i línies d’actuacions en les quals treballar conjuntament en aquesta nova etapa per tal de poder desplegar al llarg del proper curs iniciatives consensuades amb la representació de les i els estudiants de la Universitat de València.

    Pujar