elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El valor de la innovació científica centra els discursos d'inauguració de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes

El valor de la innovació científica centra els discursos d'inauguració de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes
    MÉS FOTOS
    El valor de la innovació científica centra els discursos d'inauguració de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes - (foto 2)

    El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i la presidenta del CSIC Rosa Menéndez han inaugurat aquest matí l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SYSBIO), un nou centre de recerca dedicat a l'estudi de sistemes biològics complexos, sobretot microorganismes, amb aplicacions principalment en biomedicina i biotecnologia. Els han acompanyat la Secretària d'Estat Carmen Vela, el Conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i el director de l'I2SYSBIO, José Luis García López.

    "La Biologia Integrativa de Sistemes és una disciplina emergent i fonamental per a la biologia moderna. Estudiar la Naturalesa des d'una perspectiva holística, diferent a la visió estanca amb la qual treballàvem fa un temps, facilita la transferència del coneixement. Per açò ens trobem en el Parc Científic de la Universitat de València, envoltats d'empreses i d'indústria. Podem aportar molt al sector productiu, però per a ser veritablement competititius necessitem una espenta que consolide aquestes infraestructures i els recursos humans de què disposem", ha assenyalat el director del centre, José Luis García, en la inauguració de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, que ha tingut lloc aquest matí en el Parc Científic de la Universitat.
    En aquest sentit, el conseller Vicent Soler s'ha referit al Coneixement com el factor amb més capacitat per a fer avançar l'economia des de la sostenibilitat en tots els seus vessants. "La ciència ha de ser recolzada i impulsada amb més recursos, i per a açò necessitem un sistema de finançament autonòmic capaç de donar solució no solament a allò que és peremptori sinó també a allò que és necessari".

    L'estudi actual dels processos biològics dels organismes vius, tractats com a sistemes complexos, requereix la col·laboració de diverses disciplines teòriques i experimentals que conflueixen en la Biologia Integrativa de Sistemes. Els avanços del coneixement sistèmic de la vida s'uneixen a la recerca de solucions en el camp de la salut o en la indústria farmacèutica i agroalimentària. Es tracta d'un àrea recent de recerca científica, també denominada Nova Biologia, que es nodreix del coneixement de genetistes, bioquímics, biòlegs cel·lulars, enginyers, físics o bioinformàtics, entre altres.

    El rector Esteban Morcillo ha destacat la importància de la col·laboració entre institucions. "La inauguració de l'I2SYSBIO és, una vegada més, fruit de l'esforç per part de la Universitat de València i el CSIC, que porten anys col·laborant per a traure el millor partit del coneixement que generen els seus investigadors, de l'eficàcia dels seus tècnics, dels seus gestors; perquè una obra no pot prosperar si no és coral, col·lectiva", ha dit. "L'institut que avui inaugurem no és un edifici buit perquè puguem descórrer una placa. Ací hi ha persones investigant, produint. El Nature Index ja dóna notícia de l'existència de l'I2SYSBIO i existeixen activitats amb la signatura d'aquest centre, gràcies a les persones que ací treballen i que són les que porten a les institucions al reconeixement internacional".

    Per la seua banda, Rosa Menéndez ha mostrat la seua satisfacció en presenciar el naixement d'aquest centre mixt de Recerca als pocs mesos de prendre possessió com a presidenta del CSIC. "La Universitat de València és un soci molt benvolgut pel CSIC. Aquest acord fundacional perquè empreses de base tecnològica puguen instal·lar els seus laboratoris de recerca ací marca un inici que serà, sens dubte, de transcendència", ha dit.

    L'I2SYSBIO, centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, centra la seua recerca en l'estructura, funció, dinàmica, evolució i manipulació de sistemes biològics complexos, amb una èmfasi en l'estudi dels sistemes de microorganismes. Estructurat en cinc àrees d'acció –treball interdisciplinari per a la resolució de problemes comuns, desenvolupament de recerca d'excel·lència, transferència del coneixement, formació d'investigadors i impuls de la Biologia Integrativa de Sistemes a Espanya–, l'institut naix obert a la participació de les empreses. És el cas de la biotecnològica BIOPOLIS, primera entitat privada a signar un protocol de col·laboració amb el nou Institut de Biologia Integrativa de Sistemes.

    "El talent i la capacitat dels científics d'aquest centre amb vocació innovadora fan que la transferència no siga una acció unidireccional, sinó una col·laboració entre ciència i empresa que servirà per a donar solució a problemes reals de cara a una societat millor, més igualitària, més democràtica", ha dit, en tancar l'acte, la Secretària d'Estat Carmen Vela.
    Codirigit pel microbiòleg José Luis García López (CSIC) i el bioquímic Juli Peretó (UV), l'institut abasta cinc programes de recerca biològica –Teòrica i Computacional, de Sistemes d'Interaccions Moleculars i Regulació, de Sistemes de Patògens, Evolutiva de Simbionts, i Biologia de Sistemes Aplicada i Biologia Sintètica–, i compta amb tretze grups de recerca.

    Allotjat en un edifici construït recentment en el Parc Científic de la Universitat de València, l'I2SYSBIO inicia la seua marxa amb una plantilla d'uns 80 treballadors –entre investigadors i personal de suport–, i un bagatge científic d'excel·lència aportat per investigadors en la seua majoria procedents de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, i de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, centre mixt CSIC-UPV.

    El nou edifici s'estructura en amplis espais oberts i compartits, a manera de laboratoris co-working, inspirats en la filosofia de treball dels més avançats centres de recerca, i pensats per a afavorir la col·laboració entre investigadors de diferents àrees teòriques, experimentals i computacionals en projectes comuns.

    Pujar