30 de setembre de 2020 30/9/20

Els nolis d'exportació des de València creixen un 2,01% a l'abril

  Després de dos mesos amb un perfil bastant estable, els nolis d'exportació des de València van experimentar un increment del 2,01% a l'abril respecte al mes anterior, situant el València Containerised Freight Index (VCFI) en 1.070,38 punts, acumulant un creixement des del període base (gener de 2018) del 7,24%.

  El mes d'abril, els preus del petroli continuen amb la seua tendència a l'alça de preus, pujant per quart mes consecutiu fins als 70,73 dòlars el barril, enfront dels 66 del mes anterior, la qual cosa representa una pujada del 6,5% mensual i un 20% des del començament de l'any 2019. Això és fruit de les retallades en la producció imposats per l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i les sancions imposades a alguns productors com Iran o Veneçuela. D’esta manera, el preu del petroli se situa en el màxim de l'interval en el qual els experts preveuen que se situe el barril de Brent l'any 2019, estimat entre 60 i 70 dòlars el barril.

  En termes d'oferta, és destacable el descens en la flota ociosa que a meitat del mes d'abril representava el 1,4% de la flota total, segons dades d’Alphaliner, influïda per la necessitat de substitució dels bucs retirats dels serveis per a realitzar la instal·lació d'equips de depuració de gasos (scrubbers) davant la imminent entrada en vigor de la nova normativa de l'Organització Marítima Internacional respecte al contingut en sofre dels combustibles marins. Esta tendència s'accentuarà a partir del segon semestre de 2019, en el qual s'estima que aproximadament 30 bucs al mes seran retirats dels seus serveis, per un temps estimat entre 45 i 60 dies.

  En termes de demanda, si bé l'atonia en algunes rutes, com les rutes amb Llunyà Orient portaran a les navilieres a ajustar la seua oferta mitjançant el manteniment de blanked sails, en unes altres es percep un major dinamisme, com les connexions amb el continent americà. En el cas de Valenciaport, els Estats Units continua com la principal destinació de les exportacions que han crescut un 20% respecte al primer trimestre de l'any anterior. Això és reflex de l'evolució de les exportacions en els últims mesos de la Comunitat Valenciana als Estats Units, especialment en productes com a aparells i material elèctric, productes ceràmics, calçats o mobles. En termes de nolis, es tradueix com una de les àrees geogràfiques en les quals més han crescut els preus aquest últim mes, fins a aconseguir màxim històric des que el VCFI és elaborat. Altres àrees del continent americà, com Centreamèrica i Carib i Llatinoamèrica Atlàntica creixen este mes per damunt de l'índex general. En el sentit oposat, només dues àrees de les quals formen el VCFI registren descensos en els preus del transport durant aquest mes, en concret, Subcontinent Indi i Orient Mitjà.

  Índex del Mediterrani Occidental

  En línia amb l'índex general, durant el mes d'abril els nolis d'exportació al Mediterrani Occidental es van encarir un 0,8% respecte al mes de març, de manera que el subíndex per a esta regió se situa en 968,05 punts. En esta regió, destaca Algèria com el país al qual més han crescut les exportacions durant enguany, segons les dades de comerç exterior disponibles (fins a febrer) i publicades pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

  Índex del Llunyà Orient

  En el cas del subíndex regional de l'àrea del Llunyà Orient, el mes d'abril s'aprecia un augment del 1,82% respecte al mes anterior, portant l'índex a situar-se en 850,97 punts, la qual cosa suposa un descens acumulat del 14,95 des de gener de 2019. D’esta manera, el subíndex experimenta dos mesos consecutius de pujada que coincideixen amb l'augment de trànsit a l'àrea i el major dinamisme de les exportacions a la Xina.

  Més informació sobre els panelistes

  El VCFI és un índex quantitatiu que permet mesurar i comprar de forma objectiva les dades relatives als nolis marítims des del port de València. Este índex ha sigut creat a partir de la informació obtinguda de fonts de dades primàries, formats per dotze panelistes de primer nivell que operen en el port de València, incloent transitaris i navilieres. En concret, les empreses participants en el projecte són: Alonso Pricing, Arkas, Cosco Shipping, Cotunay, DAL Grimaldi, Grup Raminatrans, K Line, MSC, Savino del Bene, TIBA i White Line Shipping.

  Pujar