Castellano

Las Naves i La Marina de València s'alien perquè les instal·lacions de la dàrsena històrica siguen un camp de proves d'innovació

Las Naves i La Marina de València s'alien perquè les instal·lacions de la dàrsena històrica siguen un camp de proves d'innovació
  • El patinet elèctric de càrrega ESUS és un dels projectes que s'està treballant ara mateix en l'acceleradora pública Col·lab, de Las Naves, i està realitzant proves de conducció

  • Gràcies al projecte europeu FogGuru s'instal·laran en La Marina sensors per a mesurar paràmetres ambientals en edificis o zones obertes (humitat, temperatura, presència, afluència de persones, etc) i en el port (nivell de la mar, altura de les ones, etc)

MÉS FOTOS
Las Naves i La Marina de València s'alien perquè les instal·lacions de la dàrsena històrica siguen un camp de proves d'innovació - (foto 2)

El centre d'innovació Las Naves i La Marina de València s'han aliat perquè les instal·lacions del port històric siguen un sandbox o camp de proves dels seus projectes d'innovació. Unes proves que ja han començat amb, d'una banda, les proves de conducció d'un patinet elèctric de càrrega i, per una altra, amb la pròxima instal·lació de sensors per a mesurar paràmetres ambientals en edificis o zones obertes (humitat, temperatura, presència, afluència de persones, etc) i en el port (nivell de la mar, altura de les ones en la bocana, onatge a l'interior del port, etc).

Carlos Galiana, regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, ha destacat “la importància de poder tangibilizar les idees i projectes d'innovació que fem en Las Naves. Per a fer que eixes idees tinguen una viabilitat i milloren la vida de la ciutadania necessitem d'aquests entorns segurs en els quals realitzar proves abans de posar-los al carrer. En les Missions València 2030, que dirigiran la innovació a València durant la dècada vinent, tenim com a compromís estratègic consolidar València com a laboratori urbà i poder crear espais on experimentar com, per exemple els sandboxes, i aquestes primeres proves amb La Marina són un avanç i un gran pas per a la innovació a València”.

Per part seua, Vicent Llorens, director de la Marina de València, assenyala que “La Marina de València és un punt estratègic en el qual conflueixen la innovació, la nàutica, l'oci i la gastronomia. Som el lloc idoni per a l'experimentació, el desenvolupament de noves idees i la participació ciutadana, i ja hem posat en marxa projectes propis com La Marina Living Lab que així ho demostren. Gràcies als diferents projectes i agents que formen part de la nostra dàrsena històrica, La Marina s'ha convertit en un pol d'atracció de talent, de desenvolupament tecnològic, confluència i intercanvi d'economia del coneixement”.

El patinet elèctric ESUS és un dels projectes que està treballant ara mateix en l'acceleradora pública Col·lab, dins del centre d'innovació Las Naves, i on recentment ha guanyat el premi al millor projecte en acceleració i el segon premi en l'edició espanyola 2020 de ClimateLaunchpad, la major competició de ecoideas del món.

ESUS és un vehicle lleuger elèctric pensat per al repartiment de l'última milla, amb la finalitat d'estalviar recursos i temps en el procés de lliurament de paquets. Aquest patinet crida l'atenció per la seua gran capacitat de càrrega, 50L de volum i 150Kg, així com per la seua fàcil conducció amb un sistema de maniobrabilitat electrònic patentat, que permet que el vehicle gire 180° sense eixir dels límits del carril bici. Té una velocitat màxima de 25Km/h per a poder usar els carrils bici a la UE, i l'autonomia és de 20Km per bateria.

La segona prova experimental que es durà a terme en La Marina està relacionada amb el projecte europeu FogGuru de computació en la boira, que està desenvolupant Las Naves.
FogGuru és un projecte europeu de la convocatòria d'accions MARIE SKŁODOWSKA-CURIE, l'objectiu de les quals és capacitar a huit investigadors amb un programa d'investigació innovador i intersectorial per a constituir la pròxima generació d'experts en computació en la boira (Fog computing) d'Europa.

Aquests investigadors estaran a València a partir de setembre de 2020 desenvolupant un laboratori de fabricació d'internet de les coses, que complemente la línia de FabLabs que es desenvoluparà en Las Naves. Es planteja oferir una plataforma que servisca d'infraestructura única perquè usuaris finals (startups, desenvolupadors, ciutadania, estudiants etc.) integren les seues pròpies fonts de dades, les compartisquen i siguen capaces d'usar aquestes dades per als seus propis desenvolupaments.

La Marina de València serà l'escenari en el qual es puguen mesurar diferents dades i analitzar-los, amb la instal·lació de sensors per a mesurar paràmetres ambientals en edificis o zones obertes (humitat, temperatura, presència, afluència de persones, etc) i en el port (nivell de la mar, altura de les ones en la bocana, onatge a l'interior del port, etc), i desenvolupar així aplicacions senzilles que utilitzen aquesta informació depenent de les necessitats de la Marina.

Està previst que el desplegament es planifique i es duga a terme des de setembre de 2020 fins a març de 2021. Quedaran instal·lats els equips fins al final del projecte, al novembre de 2021, moment a partir del qual el manteniment dels equips instal·lats en La Marina passaria a ser responsabilitat d'aquesta.

Pujar