elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Las Naves i el col·legi Santiago Apòstol convertiran un pati escolar en espai de convivència del barri

Las Naves i el col·legi Santiago Apòstol convertiran un pati escolar en espai de convivència del barri
  • És la continuació del procés que va crear la ‘Zona Santiago, lliure per a jugar’, i que va convertir un solar dedicat a l'aparcament de vehicles en una zona de joc i aula a l'aire lliure.

El centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València, i el col·legi Santiago Apòstol del barri del Cabanyal han arrancat el projecte ‘Del pati al barri’ per a convertir la Zona Santiago en un espai de trobada i convivència barrial. Tot això com a continuació del procés que va crear la ‘Zona Santiago, lliure per a jugar’, i que va convertir un solar dedicat a l'aparcament de vehicles en una zona de joc i aula a l'aire lliure. És a dir, una extensió del pati escolar del col·legi.

En la primera reunió per a decidir les línies de treball del projecte s'han reunit diferents entitats i col·lectius socials i veïnals en la Zona Santiago.

La proposta realitzada consisteix a posar l'ecosistema pati al servei del barri, aprofitant l'ús comunitari del lloc per a treballar les dinàmiques que habitualment s'estableixen en les relacions humanes.

Carlos Galiana, regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, ha expressat que amb aquest projecte des de Las Naves “volem explorar la funcionalitat i lideratge de les diversitats de manera que es contribuïsca a trencar l'estigma de col·lectius vulnerabilitzats, el poble gitano i persones que travessen dificultats de salut mental. Trencant estigmes contribuïm a potenciar les relacions igualitàries i de proximitat. Aquest espai, la Zona Santiago, és una oportunitat perfecta per a assajar models de gestió que permeten convertir els espais dels patis de les escoles en vertaders centres barriales, llocs de trobada i desenvolupament comunitari”.

Per part seua, el director del col·legi Santiago Apòstol, Jordi Bosch, ha afegit que “des del centre educatiu apostem per la transformació soci-educativa de la nostra comunitat d'aprenentatge i de l'entorn. L'obertura del centre a entitats, comerços, universitats i societat civil és una eina clau en aquest procés. La connexió amb el barri és una prioritat del projecte educatiu, i la Zona Santiago és una oportunitat ideal per a posar al servei del barri la nostra experiència en processos de participació i generar espais de convivència i inclusió entre persones i col·lectius del barri que parteixen de situacions vitals molt diferents. Perquè... què és un centre educatiu sinó aquell lloc on aprendre a viure i construir comunitat i ben comuna?”.

El projecte Del Pati al Barri, pretén fomentar les relacions, sinergies i activitats comunes dels centres educatius amb els teixits associatius, veïnals i del comerç de proximitat dels barris mitjançant la generació d'espais inclusius de convivència que optimitzen l'ús de les infraestructures i possibiliten l'intercanvi de coneixement i la proliferació d'aprenentatges mutus.

Els objectius del projecte són: generar protocols o prototips que facen més eficients la innovació pública en un context de limitació de recursos com és l'oferit per les crisis provocades per la pandèmia; obrir espais d'experimentació comunitària i coeducativa al servei del barri, explorant i prototipando metodologies innovadores per a comunitats obertes; obrir espais innovadors d'experimentació comunitària que contribuïsquen a millorar la relació dels entorns escolars amb el barri; promoure la cultura de la participació i reforçar el teixit social existent, afavorint el seu apoderament i la seua participació en la gestió del públic; i finalment explorar la funcionalitat i lideratge de col·lectius tradicionalment vulnerabilizados invertint el rol habitual de receptors de serveis a proveïdors dels mateixos en la comunitat i disminuint l'estigma social generat en el seu entorn.

Primeres accions dins de Cabanyal Íntim

Una de les primeres accions que convertiran ‘Zona Santiago’ en alguna cosa més que un espai de joc escolar són dues representacions dins del Festival Cabanyal Íntim. En primer lloc ‘Contes i comptes’ el dissabte 15 de maig i ‘10 anys íntims en 10 minuts’ diumenge que ve 16 de maig.

Pujar