elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu del Corpus ret homenatge amb una exposició al fotògraf valencià Francesc Jarque

El Museu del Corpus ret homenatge amb una exposició al fotògraf valencià Francesc Jarque
  • ‘Jarque: la festa del Corpus en transició’ s’inaugurarà dijous 20 de febrer

El pròxim dijous 20 de febrer la Sala dels Cavallets del Museu del Corpus-Casa de les Roques inaugurarà (18.00 hores) l’exposició fotogràfica Jarque: la festa del Corpus en transició, “una mostra concebuda com a un homenatge modest al fotògraf valencià que tan bé va saber retratar la que històricament va ser la ‘festa grossa’ de València”, segons ha explicat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset.

Es considera que la mirada antropològica de Francesc Jarque Bayo (1940-2016) va captar, amb profusió de detalls, les singularitats del Corpus, però també les seues mutacions. De fet, en l’exposició s’han seleccionat diversos moments en què Jarque va mostrant “els canvis d’una festa que eixia de les misèries i dificultats del franquisme, sota el qual va patir un fort procés de desnaturalització i decadència, per a endinsar-se en els temps de la transició a la democràcia, quan començà un procés de revitalització del Corpus que el faria convertir-se en un dels nostres patrimonis festius més valorats”. Les fotografies de Jarque retraten eixe Corpus en transició, amb els seus contrastos socials, complexitat ritual i enorme atractiu visual. Jarque llança sobre el Corpus una mirada etnogràfica, penetrant i amb eixe punt d’ironia sempre lligat a una profunda estima per la cultura festiva.

De formació autodidacta, Jarque va estudiar a València a l'Escola d'Arts i Oficis, passant fins la seua jubilació a ser-ne professor. En la seua primera etapa va estar proper a la corrent neorrealista, tot i que la seua fotografia s'emmarca dins d'un ampli espectre de tècnica i corrents, on es conjuga la publicitat, el reportatge, la divulgació o la il·lustració de llibres de prestigiosos escriptors i historiadors, junt a la crítica social o el fotoperiodisme. Jarque va ser col·laborador habitual de la premsa valenciana i la seua obra destaca especialment per haver contribuït a  divulgar el patrimoni cultural valencià, i més específicament el patrimoni festiu, destacant les seues fotografies de la festa del Corpus Christi de València.

Amb esta exposició “volem destacar el valor artístic de la fotografia per a mostrar les transformacions històriques del ritual festiu del Corpus de València, evidenciant que una festa de tan llarga trajectòria està subjecta a canvis continus”, ha destacat Fuset, per a qui el compromís de la ciutadania amb el Corpus és ferm.

Pujar