elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de Belles Arts presta al Prado la predel·la del ‘Retaule de fra Bonifaci Ferrer’ de Starnina per a l’exposició de Fra Angelico

El Museu de Belles Arts presta al Prado la predel·la del ‘Retaule de fra Bonifaci Ferrer’ de Starnina per a l’exposició de Fra Angelico

    El Museu de Belles Arts de València ha prestat al museu del Prado la predel·la del ‘Retaule de fra Bonifaci Ferrer’ de Gherardo Starnina (documentat a València en 1387-1413) per a l’exposició ‘Fra Angelico y los inicios del Renacimiento en Florencia’.

    L’exposició estudiarà els inicis del Renaixement florentí entorn de 1420 i 1430, amb atenció especial a la figura de Fra Angelico (Guido di Pietro Muguello, 1395/1400-1455). L’origen florentí de Starnina enllaça molt bé amb Fra Angelico i també amb els vincles italians i l’Espanya de finals del XIV i principis del XV.

    La predel·la del retaule ha sigut trasllada en una vitrina climàtica que en permet el transport de manera segura des del punt de vista de la conservació, i romandrà en el Prado fins al 15 de setembre, dia en què conclourà l’exposició que s’obri hui al públic.

    El ‘Retaule de fra Bonifaci Ferrer’ (1396-1397), tremp i or sobre taula de 249 x 189 cm, és una de les obres més importants que s’han atribuït a Starnina, que va recalar a València no només pel floriment cultural de la ciutat (ací també estaven els artistes florentins Simone di Francesco i Niccolò d’Antonio), sinó també per la comunitat important de comerciants florentins que hi havia.

    Bonifaci Ferrer es va fer cartoixà el març de 1396, després de la mort de la seua dona i les set filles que tenia; va ser un jurista conegut d’educació italiana i germà del predicador dominic sant Vicent Ferrer.

    En la taula central es representa la crucifixió amb representacions individuals dels set sagraments quadrifoliades, forma molt característica de l’estil florentí. Les característiques més reconegudes de l’art gòtic internacional, com ara la forma sinuosa del dibuix i els contrastos constants de tons lluminosos (groc, blaus) van arribar a ser característics de l’estil local influït per l’art del florentí.

    Pujar