elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple Municipal aprova les primeres estratègies participatives de barris de València

El Ple Municipal aprova les primeres estratègies participatives de barris de València

    Benimaclet, Orriols i Natzaret són els barris de les primeres Estratègies Integrals Participatives de l'Ajuntament de València, que s'han aprovat hui al Ple municipal amb el suport del Govern de la Nau, els vots a favor de Ciutadans i l'abstenció del Partit Popular. L'objectiu d'estes estratègies, tal com ha exposat l'alcalde, Joan Ribó, és definir els criteris per a millorar i desenvolupar estos barris en un procés participatiu amb els veïns i les veïnes.

    "Hem estat treballant amb experts, especialistes i col·lectius dels barris, i hem dissenyat els plantejaments per a millorar la política dels barris", ha dit Ribó abans del començament del Ple. "Per a nosaltres la participació és fonamental: hem posat ja en marxa els pressupostos participatius, les estratègies de participació en temes urbanístics, de mobilitat, la Taula de Mobilitat, reunions conjuntes, etc., i ara fem un pas important, que són les Estratègies Integrals Participatives", ha subratllat l'alcalde, qui també ha explicat que s'iniciaran estratègies d'este tipus en altres barris de la ciutat.

    Durant el debat a l'hemicicle, el regidor de Ciutadans, Narciso Estellés, ha criticat la falta de concreció i de transparència, així com "el forat negre de dates" a les estratègies. A més, segons Estellés, "es podrien haver fet amb més recursos de l'Ajuntament i no amb un quiosquet de contractes menors". Per la seua banda, l'edil del Partit Popular, Alfonso Novo, ha dit que "mai s'oposarà a millorar la qualitat de vida als barris, però hi ha diferents formes de fer-ho" i és en eixe aspecte en el qual ha mostrat el seu desacord. "No entenem com ha hagut de transcórrer tres anys perquè elaboren estes estratègies", ha ressaltat Novo.

    La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Neus Fàbregas Santana, ha demanat unanimitat en l'aprovació i ha lamentat no haver pogut agilitzar el procés. A més, Fàbregas ha explicat que es tracta d'un projecte pilot, ja que "no s'havia fet abans en este consistori", i que esta ferramenta innovadora servix per a codissenyar les polítiques públiques i "construir una ciutat més participativa, amable i justa". Durant el debat, també han participat Antonio Pérez, de l'Associació de Veïns i Veïnes de Benimaclet, i Ramón Arqués, de l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, que han donat suport a esta iniciativa davant "la forta demanda de participació".

    CENTRE MUNDIAL PER A L'ALIMENTACIÓ

    Després de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible que va ostentar València durant l'any passat, a l'hemicicle s'ha aprovat la creació de l'òrgan Comissionat Especial per a preparar la futura ubicació a la ciutat del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura), amb els vots a favor de l'equip de Govern i Ciutadans, i amb l'abstenció del PP. La regidora del PP María Àngels Ramón-Llin ha dit que esta abstenció era per la falta d'informació sobre l'estructura legal, el cost econòmic i les funcions, entre d'altres.

    L'alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat que esta aprovació al Ple era necessària per a posar en marxa el projecte i que a mesura que vaja avançant s'informarà en Junta de Portaveus. "Això és la continuació del treball ja fet", ha dit Ribó, que vol consolidar i estendre el seu projecte de ciutat per a aprofitar "l'experiència acumulada" en matèria d'alimentació sostenible i "mantindre-la".

    CONVENI LABORAL FUNDACIÓ ESPORTIVA

    El conveni col·lectiu de treball del personal laboral de l'organisme Fundació Esportiva Municipal també s'ha ratificat durant el Ple, amb els vots a favor del Govern municipal i l'abstenció del PP i de Ciutadans. Durant el debat ha intervingut Inmaculada Rosa Soto, de CC.OO., qui ha traslladat el malestar per les formes de negociació i la falta de transparència, així com la supressió dels drets aconseguits.

    En este sentit, l'edil de Ciutadans Manuel Camarasa ha subratllat que "no hi ha un mínim d'acord" al conveni i que "no té sentit aprovar un conveni quan el 31 de desembre de 2019 haurà terminat". El regidor del PP Cristóbal Grau també ha destacat este aspecte i ha dit que "no feia cap falta, que haguera estat millor prorrogar el conveni ja existent".

    La regidora d'Esports, Maite Girau, ha dit que estos regidors han fet "demagògia en les seues intervencions" i que "s'ha negociat el conveni amb actitud oberta i flexible" per tal de "portar l'acord a la norma". "Este acord millora el servici, ampliant els horaris de les instal·lacions municipals, i millora el sistema laboral de la plantilla perquè els assimila a la resta de treballadors i treballadores de l'Ajuntament", ha exposat Girau.

    ALTRES ASSUMPTES

    Al Ple municipal també s'ha aprovat per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de València a la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de Titularitat Pública, així com el reglament del Consell Alimentari Municipal. En este punt del dia, la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha explicat que el reglament recull diferents sensibilitats i que en ell han participat més de 70 entitats durant un procés en què s'ha aprovat un model representatiu al Consell Alimentari Municipal, "un instrument més per a millorar la qualitat alimentària de la ciutat", ha dit Castillo.

    Així mateix, tots els partits representats a l'hemicicle han votat a favor de sol·licitar a la Generalitat la declaració de Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana de la Romeria del Santíssim Crist de la Salut del Palmar. Una festa que aglutina més de 7.000 persones i vora 10 embarcacions al llac de l'Albufera.

    Pujar