elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple Municipal aprova demà el Pla Diversitas per a la diversitat sexual i de gènere 2023-2027

El Ple Municipal aprova demà el Pla Diversitas per a la diversitat sexual i de gènere 2023-2027
  • La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha explicat que esta acció “reflectix el compromís de l'Ajuntament de València amb la defensa dels drets humans i la lluita contra les discriminacions i els delictes d'odi”

El Ple de l'Ajuntament aprovarà demà dijous, en la sessió ordinària del mes de març, el Pla Diversitas, el primer Pla Municipal per a la Diversitat Sexual i de gènere de València 2023-2027, una eina dirigida a promoure i incorporar la diversitat sexual i de gènere en totes les polítiques municipals. Tal com ha explicat la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI+, Lucía Beamud, “esta acció de govern forma part del compromís de l'Ajuntament de València amb la defensa dels drets humans i la lluita contra les discriminacions i els delictes d'odi”.

“Amb la diversitat com a valor fonamental de la comunitat social i la convivència, volem garantir que tot el veïnat puga gaudir d'una vida digna i plena en igualtat de drets, condicions i oportunitats, independentment de quina siga la seua expressió i identitat de gènere i orientació sexual”, ha manifestat la regidora, qui ha subratllat que el Pla Diversitas “servirà per a estructurar i desenvolupar les accions de reconeixement, respecte i defensa de la igualtat en la diversitat, per a garantir i protegir el dret a la ciutat i a la dignitat de tota la població”.

Per a l'elaboració del pla s'ha realitzat un procés participatiu que ha comptat amb la intervenció d'un total de 60 entitats de la ciutat, així com servicis municipals i autonòmics. El document s'estructura al voltant de dos eixos vertebradors, titulats respectivament, Canvis Institucionals, i Ciutat de Dret i Inclusiva. El primer abasta mesures internes de l’ajuntament que repercutiran en la prestació d'un millor servici a la ciutadania. Mentre que el segon eix implementa mesures amb un impacte directe sobre la ciutadania. Tot això es concreta en la pràctica mitjançant 63 accions que corresponen a 11 objectius estratègics.

A través d'este document, l'Ajuntament de València incorpora la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere de manera transversal en totes les accions, en funció dels sis principis orientadors que regixen este Pla: igualtat de tracte i no discriminació, diversitat, interseccionalitat, transversalitat, perspectiva de gènere i participació. Tal com ha explicat Beamud, “treballem per una ciutat lliure de discriminacions, violències i LGTBIfòbia, i construïm una València respectuosa i diversa, reflex de la societat actual, en la qual totes les persones tinguem cabuda”.

La regidora ha recordat com “des del 2015, les polítiques inclusives són una senya d'identitat dels nostres governs municipal i autonòmic, la qual cosa ha situat a València a l'avantguarda del reconeixement, la inclusió i l'impuls de la diversitat sexual i de gènere, com a factor de convivència i de construcció de la nostra comunitat política i social”.

Un pla per a tota la ciutadania

De fet, el caràcter inclusiu del pla es reflectix també en el seu nom mateix, que recull la inclusió de totes les identitats i expressions de gènere i orientacions sexuals, i es dirigix al conjunt de la ciutadania i no de manera exclusiva a la població LGTBIQ+. El document incorpora la transversalitat de la diversitat sexual i de gènere, de la perspectiva feminista i de la interseccionalitat en els processos d'elaboració, implementació i avaluació de les polítiques locals. Tal com ha subratllat la regidora Beamud, “cal reconéixer la pluralitat de realitats i necessitats dels diferents grups socials que conformen estes sigles, integrant en les accions del pla la mirada interseccional i els eixos de desigualtat -gènere, edat, ètnia, cultura, classe social, origen geogràfic, diversitat funcional- implícits en la seua diversitat”.

Beamud ha defensat la necessitat de redactar “un pla ajustat a les necessitats després d’haver fet una diagnosi sobre les realitats de la població LGTBI+ de València, per tal conéixer el seu context vital, les situacions discriminatòries que patixen i les seues necessitats. Era un pas indispensable per a poder dissenyar les actuacions més efectives i eficaces per a reduir les desigualtats i discriminacions que dificulten la seua vivència de la ciutat de manera equitativa, inclusiva i digna”.

Tal com es va donar a conéixer durant la presentació del diagnòstic previ a l'elaboració del pla, que va tindre lloc a l'octubre de 2022 en el complex esportiu-cultural La Petxina, actualment, prop d'un 47% de la població LGTBIQ+ que viu o transita per València evita fer visible la seua orientació sexual, identitat sexual i/o identitat de gènere i expressió de gènere, per por. A més, el 64% de les persones manifesta que alguna vegada ha patit algun tipus d'agressió -verbal, mirades, colps, insults, espentes- per la seua orientació sexual, expressió de gènere o identitat sexual o de gènere. Finalment, entre un 49% i 30% dels casos la resposta de les persones que han patit o presenciat una agressió és no fer res per diferents raons: la por i la vergonya són dos dels factors més reiterats.

Lluïa Beamud ha conclòs, assegurant que este pla municipal “és un deure i un deute dels poders polítics amb la ciutadania valenciana; i una oportunitat per a aquelles persones que viuen a la ciutat per a fer de València un municipi més amable, divers, just, equitatiu, inclusiu, segur i digne”.

Pujar