25 de maig de 2020 25/5/20

Mobilitat Sostenible inicia l'estudi de noves rutes escolars en Campanar

Mobilitat Sostenible inicia l'estudi de noves rutes escolars en Campanar - (foto 1)
  • El CEIP Giner de los Ríos ha acollit una jornada participativa amb representants municipals, docents, AMPA, escolars i veïnat

MÉS FOTOS
Mobilitat Sostenible inicia l'estudi de noves rutes escolars en Campanar - (foto 2)

El CEIP Giner de los Ríos del districte de Campanar ha acollit este matí una jornada participativa entre representants docents del centre educatiu, membres de l'AMPA, escolars de l'últim curs de Primària, el president de l'Associació de Veïns de Campanar, Josep Benlloch. La trobada, en la qual ha pres part el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i tècnics del servici de Mobilitat, té l'objectiu de posar en comú del diagnòstic realitzat sobre hàbits de mobilitat i problemàtiques en els desplaçaments casa-col·legi, i per a elaborar propostes de millora i de la mobilitat, la seguretat viària i l'autonomia de l'alumnat.

Esta jornada participativa s'ha fet, seguint el procediment habitual, després d'una primera reunió preparatòria del Servici de Mobilitat amb l'AMPA i la direcció del centre, i la distribució d'una enquesta a la comunitat educativa sobre hàbits de mobilitat i necessitats. En este cas, les dades resultants reflectixen que el 64% d'escolars i acompanyants realitza el camí a l'escola i volta a casa a peu, el 25% en vehicles motoritzats, un 3% amb autobús, un 3% amb bicicleta –privada i pública- i l'altre 4% en vehicles de mobilitat personal (VMP). De tots ells, el 57% residix a una distància del centre educatiu entre 5 i 15 minuts a peu, i el 98%, a menys de 30 minuts (en el mateix codi postal).

Les enquestes recullen també inquietuds i observacions sobre deficiències detectades en les formes de desplaçament, que serviran per a elaborar un estudi final que s'utilitzarà, no sols per a definir rutes escolars, sinó també per a millorar la seguretat viària general a l'entorn dels centres, mitjançant la implantació de mesures particularitzades de protecció i d'accessibilitat.

Hui dia, la Regidoria de Mobilitat Sostenible ja ha realitzat un total de 42 rutes escolars en 13 centres educatius de València. El CEIP Giner de los Ríos és un dels sis centres d'una nova fornada de col·legis que està incorporant ja este mateix procés d'elaboració i execució de rutes escolars, al costat del CEIP Sant Joan de Ribera en l’Eixample, el CEIP Alejandra Soler de Quatre Carreres, Col·legi Sant Antoni Abat (Salesians) i CEIP Max Aub en el districte La Saïdia, i el CEIP Número 103 de Poblats Marítims.

A més, estan en previsió d'incorporar-se als estudis 14 centres més de la ciutat, entre ells el CEIP Campanar i l'IES Campanar, que juntament amb el CEIP Giner de los Ríos conformarien una xarxa de rutes escolars en el districte de Campanar, que abastarà pràcticament tots els barris del districte, i farà extensibles els beneficis de les millores urbanes i de mobilitat a tot el veïnat. L'objectiu és que la major part de les noves rutes hagen sigut avaluades el mes vinent de maig, i que s'hagen realitzat, com en el cas del CEIP Giner dels Rius, els estudis i reunions prèvies, les enquestes i les jornades participatives en tots els centres interessats.

Tal com ha explicat el delegat de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, la finalitat d'esta iniciativa no consistix només a donar visibilitat a les rutes escolars o “colecamins” mitjançant marques viàries, sinó a diagnosticar també les situacions de perillositat, i incloure accions per a reduir la velocitat de la circulació, millorar la visibilitat en els encreuaments o donar continuïtat i confort als itineraris per als vianants mitjançant passos de vianants adequats, accessibles, etc. «L'objectiu final és aconseguir augmentar l'autonomia dels xiquets i xiquetes millorant l'espai urbà del barri; és a dir, afavorir que els escolars es desplacen de casa al col·legi sols i amb seguretat, i d'esta forma es potencien els desplaçaments sostenibles, saludables, autònoms i segurs».

Pujar